Ahojte žienky, viete mi poradiť, ako postupovať, prípadne čo všetko musím vybaviť, keď som tehotná a evidovaná na úrade práce? Pani na úrade si prefotila moju tehotenskú knižku, doklad o hľadaní zamestnania už nosiť nemusím, no keďže vraj nebola "kompetentná", nevedela mi nič iné povedať. Ide mi o to, či musím čosi hlásiť aj na poisťovniach (zdravotná, sociálna), prípadne či mám nárok na nejaký príspevok (príspevok v nezamestnanosti mi už skončil) a pod.. Ako by to bolo v prípade, že som na rizikovom a tým pádom na PN? Ďakujem za každú radu 🙂
@monkabs to je zaujímavé, pretože ako nezamestnaná si povinná nosiť na upsvar potvrdenie o hľadaní práce až do nástupu na materskú dovolenku čo je 6 týždňov pred termínom...pokiaľ by si bola PN alebo na rizikovom rovnako musíš dokument zaniesť na úrad. Pred nástupom na MD ti tvoj lekár vypíše tlačivo a opäť ho musíš doručiť na úrad. Do zdravotnej poisťovne musíš ísť sama a nahlásiť to. Rovnako tak do sociálnej poisťovne. Na upsvar budeš ešte vypisovať žiadosť o dávku na dieťa, ale to až po narodení dieťaťa a tiež žiadosť o rodičovský príspevok, ak si ako predpokladám neodpracovala 270 dní, čiže nemáš nárok na materskú. Myslím čo sa týka príspevkov máš tam ešte možnosť príspevku v hmotnej núdzi ( neviem ako na tom si) ....ale až do nástupu na materskú si ho musíš odpracovať vo vpp, čo je 32 hodín a príspevok je niečo cez 60 eur, keď sa dieta narodí necelých 120, po narodení ti táto povinnosť odpadá ak budeš osamelý rodič s celodennou starostlivosťou....inak samozrejme po narodení dostaneš jednorazový príspevok okolo 830 eur a možno niečo od mesta, ak to mesto praktizuje ( v NR som dostala 85 eur) ...
@tinqua Ďakujem za info. Doklad o hľadaní zamestnania veru už nemusím priniesť. Tiež mi to bolo čudné, ale tak mi povedali. Najbližšie sa mám ísť podpísať až v auguste, termín mám v novembri. Čo sa týchto vecí týka, tak som z toho doslova jeleň, pretože som v podstate od školy vyše 12 rokov pracovala v jednej a tej istej firme a keďže situácia je aká je, od januára som bohužiaľ skončila na ÚP. Bolo mi ešte povedané, že materská by mi mala výjsť, aj keď nie v úplnej čiastke.
Ešte sa Ťa spýtam. Do sociálky a zdravotky musím nahlasovať len v tom prípade, žeby som ostala na rizikovom a tým pádom na PN? Zajtra mám poradňu, tak sa musím na to rizikové spýtať, keďže som bola 5 dní hospitalizovaná kvôli nízkej placente. Všetci dookola sa čudujú, že mi automaticky nedali rizikové. Som prvorodička, takže naozaj neviem, ako v takýchto veciach postupovať.. ešte že ten internet máme 😉
@monkabs tak v tom prípade by si mala mať nárok na materskú, vzhľadom nato, že si si nemocenské odvádzala....musíš ísť aj v prípade, že by si na rizikové nešla...veď predsa sociálka a zdravotka nemá odkiaľ vedieť, že si tehotná...najlepšie spravíš, keď si zavoláš na sociálku aj do zdravotky....presne ti povedia ako máš postupovať....obe majú infolinku
prajem ti, aby ti tehotenstvo dobre dopadlo a čo najmenej problémov s úradmi 🙂
@monkabs čo sa týka mateského, nárok nemáš, ak dobre chápem tvoje údaje. Ak tvoje posledné nem.poistenie (ktoré trvalo 12rokov) trvalo do 31.12.2014 a termín pôrodu máš cca25.11.2015, tak nárok na materské nezískaš, lebo v posledný den trvania pp si tehotná nebola. A okrem podmienky aspon 270dní nem.poistenia v obodbí 2roky pred skutočným pôrodom (ktorú máš splnenú) musíš mať bud trvajúce poistenie v den nástupu na md/požiadania o materské 6týž pred termínom alebo byť v tzv.ochrannej lehote po ukončení poistenia. To by si získala, ak by ti nanovo vzniklo nem.poistenie.
-Získať nárok z minima nie je problém (je to cca 65% z 412eur na mesiac, čo nie je vela), stačí sa pred nástupom na md na dobrov.poistenie (dôch.+nemoc) prihlásiť a zaplatiť včas poistné do dna pred nástupom na md. Inak,nepočula som nikdy, že by sa dávala materská nie v úplnej forme a to už sa tým zaoberám dosť dlho.
-Ak by si chcela získať nárok z vym.základu roku 2014 (ak bolo platené aspon 90kalend.dní v tom roku), tak potrebuješ teraz ale iste ešte pred nástupom na md prac.pomer aspon na pár dní, no u iného zamestnávatela ako v r.2014 (príp. dohoda s nem.poistením cez dvakalend.mesiace) aby si bola nem.poistená aspon 1den včase tehot..
----
čo sa týka preukazovania hladania práce, to myslímje teraz dosť na tej pani, čo ťa má nastarost, preto nemusí byť rovnaký postup. Predtým bolo tak,že 6týž. pred termínom,ako píšu vyššie.
Po pôrode doručíš (tvoj manžel) kopiu rodného listu referentke, čo ta má na starost. Na základe toho ťavyradia z evidencie dnom pred pôrodom
----
ZDR.POISTENIE
bude záležať, či ti vznikne nárok na materské, ako to bude so zrd.poistením.
treba mať:
- doklad o vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie
- rozhodnutie zo SP, že máš nárok na materské alebo doklad z upsvar, že odkedy poberáš rodič.príspevok
- kopiu rodn.listu dieťaťa radšej tiež
--- potom budeš na ZP poistená štátom ako uchádzač o zamestnanie a následne ako poberatel matetského alebo RP
-----------------
SOC.POISTOVNA
neviem či už máš staršie dieťa, asi nie. Ale odo dna pôrodu môžešbyť dôch.poistená štátom, ak podáš do 45dní od pôrodu prihlášku (tlačivo RLFO= registrač.list fyzic.osoby) + prehlásenie o riadnej starostlivosti+kopia rod.listu dieťaťa--- odporúčam si z rlfo urobiť kopiu, dať potvrdiť prevzatie pečiatkou soc.poistovne a založiť k zápočtov ým listom do doôchodku, máš povinnosť podať aj odhlášku sama!
ak daš prihlášku neskôr, budeš prihlásená odo dna podania prihášky!
----------------
PN
ak si ozaj nezamestnaná od 1.1.2015 termín máš v nov. , tak ak by si aj bola pn, tak nárokna nemocnské nemáš (možnoten prísp.v núdzi a stým niečo k tehotenstvu, nov tom sa nevyznám), len by ťa mohli dosťskontrolovať z up, tj. musela by si byťdoma a von len v časevychádzok). Ak by si mala predtýmnem.poistenie, nárok na nemocnské by si mohla získať, no bud z minimaalebo ak si mala v r.
---
(sorry za príp. chyby,no mám zafašovaný palec, tj. zle sami píše)
@monkabs čo sa týka nároku na mateské, to ti povedia na sociálnej poistovni,nie upsvar. Dá sa napísať cez formulár na stránke soc.poistovne, tojedosťdôverihodné. Pri okienku nevieš či nadabíš na pani čo sa tomu rozumie alebo len takú, čo sa na to tvári (mám kopec takých skúsenosti, dokonca s vedúcou, ked soms nou volala)
Ahoj.aj ja by som rada vediet;) ja som prefotila tiez tehu knizku ale o hladani prace musim stale doklad doniest...nerozumiwm ale oka...no a co mne vtedy povedali tak az mesiac pred porodom zacne materska co budem musiet daco vypisat...ale myslim ze inac nic. No ak nieco zistis rada prijmem info;)