Tehotenský príspevok

laura1980
9. apr 2021

Ahojte chcem sa opytat som invalidna na 45/ a som tehotna v poslednych 2 rokoch som pracovala prilezitostne a mam zhruba kolo 200 dni odrobenych chyba mi cca70 dni na uplatnenie tehotenskeho vie niekto ci by bola moznost tych 70 dni doplatit aby my vznikol narok an tehotenske .Pripadne ak niekto vie pravidla v tejto veci pre invalidne a tehotne dakujem za kazdu odpoved

kaja871
9. apr 2021

@laura1980 ahoj mňa tiež zaujala táto téma vraj ak si nemocensky poistená 2 roky vkuse tak by si mala dostať tehotenské ja som to tak nejak pochopila. Ja zas rozmýšľam nad tým či ja ako opatrovateľka svojho syna ktorí je na invalidnom už 5 rok či mám aj ja nárok na tehotenské nikde sa tomu neviem dopátrať ale ty by si mala dostať

andula1988
9. apr 2021

@kaja871 nie 2 roky v kuse ale za posledne 2 roky mat 270 dni nemocenske poistenie ... a v case naroku na prispevok byt nemocensky poistena .... ci uz zo zamestnania, zivnosti, dobrovolne

fliacik
9. apr 2021

@laura1980 spätne doplatiť sa nedá, ale môžeš sa poistiť dobrovoľne a po dosiahnutí tých 270 dní poziadať o tehotenske. Tým by si zároveň získala nárok na materské a vyšší rodičovský príspevok.

andula1988
9. apr 2021

@fliacik toto inak sa riesi niekde vo fore .... lebo v podmienkch na tehotenske je ze v case naroku by mali byt splnene podmienky .... takze ak je priklad narok teraz ale podmienky budu splnene neskor ci to schvalia ....

kaja871
9. apr 2021

@andula1988 ak za mňa platia nemocenské poistenie tak mam nárok na tehotenské? Dobre chápem?

laura1980
autor
9. apr 2021

@fliacik som teraz len v 5 tyzdni tak by som tych 70 dni do aktualneho datumu na tehotenske zaplatit dobrovolne stiha tazko to riesit zo socialnou poistovnou ked sa tam neda dovolat

laura1980
autor
9. apr 2021

@laura1980 a ja vlastne ako invalidna sa nemozem dobrovolne pripoistit ci

andula1988
9. apr 2021

@kaja871 no ak splnate podmienky tak ano

kaja871
9. apr 2021

@andula1988 ďakujem

petamich
9. apr 2021

@andula1988 pravdu mas ;) v case vzniku naroku uz musi poistenkyna splnat podmienky, cize ak napr. buduci tyzden bude mat 27t do porodu, tak buduci tyzden musi splnat obe podmienky = 270 dni NP a aktivne nemocenske poistenie alebo ochranna lehota ak toto autorka nesplna, tak sa nemoze teraz napr. na 60 dni dobrovolne poistit a poziadat potom, tak isto je to aj s materskou, nie je mozne na nu ist neskor napr. az po porode, aby sa stihli splnit podmienky

havranka31
9. apr 2021

@laura1980 mozes sa dobrovolne poistit, lebo nemas nad 70% invaliditu. Spatne sa to ale neda, cize ak si v 5.tyzdni, a prihlasila by si sa hned v pondelok, tak do konca 12.tyzdna tych 70 dni aj tak nestihnes..

fliacik
9. apr 2021

@havranka31 Možno sa mýlim, ale osobne v tom nevidím problém. Je veľa žien, ktoré majú týždeň-dva-tri do pôrodu a ešte teraz rýchlo požiadali o tehotenské aspoň na tých pár dní, kým porodia. Ja osobne by som sa teda dobrovoľne poistila na čas, kým splní podmienku 270 dní nemocenského poistenia a na sociálke by som si overila jedinú vec - či po naplnení 270 dní môže dobrovoľné poistenie zrušiť a bude sa na ňu vzťahovať ochranná lehota (teda nárok na tehotenské a materské jej vznikne, aj keď v platení DNP nebude pokračovať - keďže je to nemalá čiastka mesačne), alebo musí byť toto poistenie aktívne aj v čase, kedy jej na dávku vznikne nárok. Autorka tiež nepíše, v akom statuse je aktuálne a kedy bola zamestnaná naposledy. Je možné, že ak by si DNP platila z vyššieho vymeriavacieho základu, ešte by jej mohla vyjsť aj celkom slušná materská. Len teda, netuším, aký vplyv má jej invalidita na posudzovanie nárokov, v tomto sa nevyznám.

petamich
9. apr 2021

@fliacik teraz rychlo poziadali o tehotenske aj 2-3-4 tyzdne pred porodom, pretoze od 1.4. im vznikol narok, to je uplne ina situacia - ak je autorka v 5tt tak jej vznikne narok o 7-8 tyzdnov a v podmienkach pre ziskanie naroku je uvedene, ze v case jeho vzniku musi splnat podmienky, co v jej pripade bude o 7-8 tyzdnov, ak by aj poziadala neskor, SocPoist bude posudzovat splnenie podmienok ku dnu vzniku naroku a nie ku dnu poziadania, takze jej nepomoze poziadat napr. o tri mesiace, aby to DNP "nahnala", materska je separe tema, lebo tam by to podla mna mohla stihnut

fliacik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
9. apr 2021

@fliacik ja som studovala Mihalovu knihu Materske 2021 a tam to tak je explicitne vysvetlene a velmi jednoznacne.

Uvedené podmienky sa posudzujú k prvému dňu 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Ak nie sú k tomuto dňu splnené, nárok na tehotenské nie je.

Napríklad, ak k prvému dňu 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu nie je splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia, nárok na tehotenské nie je - aj keď táto podmienka bude splnená o niekoľko dní neskôr.

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=523

fliacik
9. apr 2021

@petamich Áno, máš pravdu, v informácii uverejnenej na stránke SP to bolo napísané veľmi nejednoznačne, dalo sa to vysvetliť rôznymi spôsobmi, našla som však článok, kde je táto situácia presne popísaná:" Upozorňujeme, že ak tehotná žena nespĺňa uvedené podmienky k prvému dňu 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, nárok na tehotenské jej nevznikne, a to aj keď splní napr. dobu nemocenského poistenia 270 dní o pár dní neskôr."

petamich
9. apr 2021

@fliacik asi mame rovnaky zdroj alebo podobny 🙂 🙂

fliacik
9. apr 2021

@petamich Každopádne, DNP by pre autorku malo význam aj s ohľadom na vznik nároku na materské a vyšší rodičovský, prípadne aj PN, ak by sa počas tehotenstva vyskytla, tak to stojí za zváženie.

petamich
9. apr 2021

@fliacik ano s ohladom na tu matersku a vsetko to spominas urcite ano, tiez by som to zvazila byt na jej mieste

fliacik
9. apr 2021

@petamich A nepotešila si ma, lebo ja 270 dní naplním o pár dní, ale som už v 29TT. Tešila som sa, že dávku dostanem aspoň do konca tehotenstva, pomohla by.

petamich
9. apr 2021

@fliacik cela ta davka je diskutabilna, ci v konecnom dosledku pomoze tam, kde povodne mala pomoct, resp. kde bol povodny zamer, aby pomohla

fliacik
9. apr 2021

@petamich To je vždy tak, že z týchto dávok vyťaží najviac ten, kto najviac zarába (a logicky bude poberať aj najvyššiu materskú, teda na nejaké tehotenské vôbec nie je odkázaný), resp. ten, kto v tom vie chodiť a vie, ako si špekulatívne navýšiť vymeriavací základ. A ženy, ktoré by dávku najviac potrebovali, na ňu buď vôbec nebudú mať nárok, alebo ju dostanú v najmenšej výške ☹

fliacik
9. apr 2021

@petamich Mám v okolí veľa prípadov, kde sa formálne hádzali na materskú oteckovia, aby zo systému vyťažili maximum a využili dieru v zákone. Pritom reálne nikdy neprestali pracovať a o dieťa sa starala manželka ☹

petamich
9. apr 2021

@fliacik ja sice som celkom za logiku co do systemu das to z neho dostanes, lebo na druhej strane tie zeny s najvyssim prijmom uz na zopar materskych pre ine zeny odvodmi prispeli (hoc ano suhlasim s tebou, take ju mozno najmenej potrebuju), tak preco by to nemali dostat zo systemu spat, na druhej strane je ale vela pripadov, kedy ta zena proste aj do toho systemu davala ale napr. pocas RD s prvym dietatom jej zamestnavatel neobnovil zmluvu, nema aktivne NP a dovidenia, tak taka by si ozaj zasluzila, jedine, kde mam trochu mozno i extremisticky nazor (a vobec sa zan nehanbim), ze by som skratka ziadnu davku nedala spekulantom a typom, ktori zo systemu len beru, ti v tom ale vedia najlepsie "chodit" co je smutne

laura1980
autor
10. apr 2021

Ďakujem za odpovede 😊

andula1988
10. apr 2021

@petamich ja s Tebou uplne suhlasim, len v dnesnej situacii je nespravodlive, ze koli covidu zostalo vela mamiciek bez prace a su tehotne tak ziadna ochranna lehota, ziadne tehotenske, ziadna materska pokial nevyuziju system a dieru v zakone .....
som sama toho prikladom od skoly pracujem, dostala som vypoved, o babatko sme sa snazili nejaky ten rok ....
a keby sa nedostanem k clanku od p.Mihala tak by som asi tiez nedostala nic

petamich
10. apr 2021

@andula1988 :( zial vela veci ne-funguje ako by malo a cele je to nedomyslene a asi najviac ma stve, ze ti nema kto poradit a keby sam clovek nepatra a nezistuje tak ani nevie, ze ma na nieco narok

andula1988
10. apr 2021

@petamich presne, ja som sa informovala aj na socialke a prislo mi to ma akoby naschval zavadza lebo asi vedela ze chcem dosiahnut maximum... tak som len vyuzila system ale zas vzdy som normalne pracovala

mimuska125
14. apr 2021

Ahojte zienky mam nárok potom na tehotenske od 13 tyz. ak mam odpracované 7 rokov ale zial teraz pred tehotenstvom som bola na marodke...asi dva mesiace..ďakujem...

andula1988
14. apr 2021

@mimuska125 a stale ti trva PP? Alebo si otehotenela este pocas trvania ? Tak ano