Tehotenské štipendium a prerušenie štúdia

jt6
12. nov 2021

Nikde mi nevedia povedať, či som povinná platiť zdravotné poistenie alebo zaevidovať sa na úrade práce, keď som prerušila štúdium, zatiaľ čo poberám tehotenské štipendium. Ani či budem mať nárok na štipendium, keď sa zaevidujem na úrade práce. (Podľa školy som stratila práva študenta.) Nevedel by mi niekto prosím poradiť, čo mám robiť v takejto situácií?

mamina0078
12. nov 2021

Ak nie si študentka, nepracuješ tak by som sa zaregistrovala na úrade alebo ako samoplatca, kto za teba platí teraz odvody? Doteraz to bola škola. Čo sa týka štipka to každá škola má nato vlastné pravidlá tak to treba riešiť so školou. Ale mám zato, že ak je to pre tehotné ŠTUDENTKY tak nárok prerušením strácaš ale radšej sa opýtaj na štúdijnom.

jt6
autor
12. nov 2021

@mamina0078 No práve, že tak je to ustanovené, že študentka má nárok na tehotenské štipendium aj keď preruší štúdium. Preto neviem čo ďalej.

jt6
autor
12. nov 2021

@dskjhfdlkdjhl Bohužiaľ, už som si to čítala niekoľkokrát, odpoveď na moju otázku tam nie je.

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2021

@jt6 Odpoved na Tvoju otazku tam je-ries to so skolou. Tam musis (aj ak si prerusila) podat ziadost a ked ju tam odnesies, tak Ti uradnicka isto odpovie na vsetky Tvoje otazky. Oni Ti povedia, ci Ti ziadost uznaju a teda az potom mozes riesit dalej.

jt6
autor
12. nov 2021

@dskjhfdlkdjhl Ja nepotrebujem riešiť žiadosť. Ja už tehotenské štipendium poberám a už som prerušila štúdium. Potrebujem ale vedieť či som povinná si hradiť zdravotnú poisťovňu ale asi to budem musieť vyriešiť so školou alebo zdravotnou poisťovňou.

alenah31
12. nov 2021

@jt6 za študentku sa na účely tehotenského štipendia považuje aj osoba, ktorej bolo štúdium prerušené "z dôvodu tehotenstva". Toto tam musí byť v tom prerušení uvedené. A ZP neriešiš zo školou - poberanie t. štipendia a to, že už nemáš štatút študenta sú dve rozdielne veci. T. štipendium ti vypláca škola - ZP za teba ako študenta platí štát. Keďže už nie si študent - príde ti domov aj papier odkedy dokedy si bola študentom. - nasl. deň si buď samoplatca alebo sa ideš evidovať na ÚP. ZP by za teba štát platil len ak by si prerušila školu zo závažných zdravotných dôvodov podložených lekárskou správou, ktorá by bola súčasťou žiadosti o prerušenie štúdia. To sa potom nosí aj na ZP ako doklad o tom, že ste poistencom štátu. Ale to by si potom nemala nárok na t. štipendium - tam je podmienkou trvania nároku - prerušenie kvôli tehotenstvu.