Tehotenská PN a zmena gynekológa - rada

mikaela7
4. okt 2021

Ahojte, potrebovala by som poradiť, mám gynekológa na východe a ten mňa vypísal na PN, lenže bývam na západe a našla som si tu iného, aby som nemusela cestovať stále na východ, no lenže tento nový mi tvrdí, že on mi nevystaví PN, že to musí obvodný a na otázku, či si mám u starého zrušiť neodpovedal, že to sa mám poinformovať u “starého” lekára. Druhá vec, že som si zavolala obvodnému a ten tvrdil, že to musí gynekológ vystaviť PN, že on takú PN nevystavuje. Jeden tak, druhý tak, som z toho kúsok mimo, prosím poradte mi, čo robiť, ostať radšej u toho na východe a nejak prežiť to cestovanie na vyšetrenia, alebo mám dalej pátrať ako FBI, kto mi teda vystaví tú PN, keď prestúpim ku novému, bolo mi aj povedané od známej, že PN sa neruší prestupom od jedného ku druhému lekárovi, len potom nechápem, kto mi bude dávať papier na konci mesiaca o pokračovaní aj v novom mesiaci s PN, čo sa odovzdáva zamestnávatelovi..no som stratená :(

loginexistuje
4. okt 2021

a je to realna PN ? teda s realnym dovodom lebo novy gynekolog by ti mal dat PN ale niektori nedavaju taketo PN len kvoli tehotenstvu obvodny potrebuje odporucanie od gynekologa ak to mambyt gynekologicky dovod

veronice
4. okt 2021

@mikaela7 takto, ja som bola cele prve tehotenstvo PN (resp od krvacania v 7tt). Gynekolog mi napisal do spravy ze odporuca kludovy rezim a pn a s tym som isla mojej obvodnej ktora ma na zaklade tejto spravy od gynekologa vypisala pn. Aj "prechodky" som si potom kazdy mesiac vyzdvihla u obvodnej. Potom ked mi gyn vystavil papier na matersku, opat som to vzala najskor obvodnej, ta mi na zaklade toho ukoncila PN den pred odchodom na matersku a potom som sonvsetkymi papiermi sla ku zamestnavatelovi. Takze skus nech ti novy gyn napise spravu pre obvodaka...

loginexistuje
4. okt 2021

PN nemoze ostat u povodneho lekara ak u neho ukoncis zmluvu (moze sa preniest ale teda k obvodnemu nie ak je od tynekologa)

mikaela7
autor
4. okt 2021

@loginexistuje no mám mať kľudový režim a aj kvôli robote, lebo tam narábame s ťažkými bremenami

mikaela7
autor
4. okt 2021

@veronice ďakujem skúsim tak, ale presne toto som povedala aj obvodnému, že keď budem mať odporúčanie od gyn., tak či mi môže vystaviť on tú PN, tvrdil, že nie.. asi zmením aj obvodného s takýmto prístupom, pritom je to veľmi dobrý doktor

ivkazba
4. okt 2021

@mikaela7 že v práci narábaš s bremenami nie je dôvod na PN, na to existuje v zákonníku práce paragraf. A obvodný ti má vypísať PN, ak tak odborný lekár posúdi.

mikaela7
autor
4. okt 2021

@ivkazba síce to nemusí byť dôvod na PN, že narábame s ťažkými bremenami, ale beriem lieky a mám mať kľudový režim, keďže som krvácala, preto ma vypísal gyn. rovno na PN, nie žeby mne sa nechcelo pracovať, na PN som nikdy nebola, až teraz prvý krát v živote, preto neviem, čo ako funguje.. druhá vec, každá mama alebo budúca mama urobí všetko pre svoje dieťa, aby bolo v poriadku..ďakujem za radu 🙂

ivkazba
4. okt 2021

@mikaela7 chápem, ak sa ti ale polepší, tak určite to rieš zákonným spôsobom, na ktorý máš nárok a nie PNkou. Ak máš náročnú prácu, je potrebné aby ti dal lekár potvrdenie, že takúto prácu ako tehotná robiť nemôžeš. To odovzdáš zamestnávateľovi a požiadaš ho, aby ťa preradil na vyhovujúcu pozíciu. Ak takú pre teba nemá, ostávaš doma s plnou mzdou. Je to lepšie riešenie ako PN. Jednak nebudeš limitovaná tým, že musíš byť doma a jednak budeš dostávať plnú mzdu.

mikaela7
autor
4. okt 2021

@ivkazba wau, toto som vôbec nevedela, že sa to dá takto riešiť s tou mzdou, každopádne ďakujem, idem zavolať známej na HR oddelenie, ďakujem

ivkazba
4. okt 2021

@mikaela7 hovorí o tom §162 zákonníka práce konkrétne. Veľa žien to nevie a veľa žien aj keď to vie, je radšej na PN, pretože sa boja o to žiadať. Ale je škoda to nevyužiť a byť zbytočne celé tehotenstvo doma na PNke. Držím palce.

miskamicha
4. okt 2021

@mikaela7 hlupost ..mozes prejst s PN k nivemu dr. To uz je jeho ochota-neochota. Niektori dr nevypisu zeny PN ani pri krvacani...aj ja som PN kboli komplikaciam, opakovane som krvacala od samotneho zaciatku a mam pracu kde som vacsinu dna na nohach a preradit by ma zamestnavatel nikde inde nemohol. Toho casu problem s krckom a tvrdnutim brucha od 20tt a snazim sa co najviac ležať. Cize najdi si gyn ktory bude ochotny ta na PN ozaj dat.

loginexistuje
4. okt 2021

ako ja myslim ze mas ostat na PN najmä ak si krvacala (ziadna robota ti dieta nenahradi) dobre ti pise aj ivkazba ze zamestnavatel ta ma preradit na lahsiu pracu alebo ti platit a ty si doma.
ak ale chces na toto PN tak treba najst iného gynekológa ktory v tom nevidi problem a PN si mozes k nemu v pohode preniest ... (od gynekológa ku gynekologovi) alebo ti novy gynekolog musi dat nalez s odporucanim na PN pre obvodného (a potom jednu PN ukoncis a druhu ti zacne tvoj obvodny ) ale pri tehotenstve je to hlupost aby si zbytocne chodila aj ku obvodnému (a potencionalne mozes chytit nejaku chorobu v cakarni) ked ku gynekologovi chodis tak ci tak
najdi si takého co s tym nema problem

mikaela7
autor
4. okt 2021

@loginexistuje ďakujem, urobím to tak, nájdem si nejakého iného a dokým nenájdem, ostanem u toho na východe

mogaa
4. okt 2021

@mikaela7 za PN zodpovedá lekár ktorý PN-ku vystavil.....takže ano teoreticky by si mala ukončiť starú Pn a prejsť na Novú ktorú ti vypíše nový gynekolog, keďže si PN na diagnozu od gynekológa nie od všeobecného lekára....

konikkon
4. okt 2021

@mikaela7 ved najdi si takého lekára na západe, ktorý ti pn vystaví. Mne, samozrejme, pnku súvisiacu s tehotenstvom vystavil gynekológ. Obvodný s tým predsa nemá nič a nedokáže odborne posúdiť zdravotný stav týkajúci sa tehotenstva, tak nechápem na základe čoho by mohol vypisovať pn. Na to nemá kompetenciu. Môj obvodný ani netuší, že som tehotná. Ty žiadnu pnku rušiť nemusia, ved máš diagnózu, ktorá trvá... ale Ten tvoj novy gynekológ bude nejaký trkvas a pri ďalšej kontrole ti ju uz zrejme nepredlzi a nedá lístok na peniaze.

helenkaferencikova
4. okt 2021

@mikaela7 ahoj ja som bola na PN u svojho obvodneho lekaaara s tym ze som mala.problem s ramenom a potom.som.zistila ze som tehotna. Moj.obvodny lekar mi bez problemu preniesol pn k lekarke na gynekologiu. Hnet v ten den som len zaniesla pn na gynekologiu a zaevidovala.si ma ona.

lady511
14. aug 2024

@ivkazba ahoj chcela by som naviazať na túto správu vpodstate budem riešiť to iste som Opatrovatelka k lekarke idme 4septembra ale teda dvíhať 120kilivych ľudí nemienim ,,takže riaditel je povinný nájsť inú pozíciu áno?no neviem či nebude z toho chcieť nejak vykľučkovať ,,lebo neviem vo by sa iné tam dalo robiť sociálnu pracovníčku nemôžem vraj lebo nemám titul,,(na kreslenie) s klientmi

Ďakujem za odpoved