Ahojte
Caka ma porod mrtveho babatka 33 tyzden.
Ako mam stopnut tehotensku davku?staci zavolat ma urad ci treba nejaky doklad?dakujem
@marietaaaa11 dakujem este ma to len caka neviete ako to prebieha? Chcu samovolny indukovat
Ahoj, mrzi ma tvoja strata. Pred dvomi mesiacmi som si tym presla. Budu ti vyvolavat porod zavedenim tyciniek do krcka. Ak to nebude zaberat, vlozia ti do krcka tabletku. U mna to trvalo 4 dni, kym sa mi porod spustil. Ked mi zacali kontrakcie, napichli mi infuziu od bolesti. Neskor mi pichli tramal, lebo meskal anesteziolog. Ten mi potom pichol epidural. Ten zabral. Lekarka mi nesledne prepichla plodovy vak. Do pol hodiny som babatko porodila, islo to same. Nasledne mi pixli oxitocin a porodila som placentu. Lekarka skontrolovala ultrazvukom ci v maternici nic nezostalo. Kontrakcie zacali okolo osmej vecer, porodila som okolo tretej rano. Rano ma este lekarka prehliadla uktrazvukom a prepustili ma domov. Pichli fraxiparin, dali lieky na par dni na zastavenie laktacie. Na druhy den som isla svojmu gynekologovi. Vypisal mi PN a papier o ukonceni tehotenstva pre soc. poistovnu.
Velmi ti drzim palce. Je to peklo. Bude to peklo. Stale to boli. Ale mozem ti povedat, ze cas pomaha. Zvladnes to.
@alica42 mne dali v nemocnici a muž poslal poštou doporučene, to stihneš, veľa síl prajeme
Mne vyvolavali tabletkou pod jazyk každé 4 hodiny.trvalo to necelý deň.
Tiež došiel anestéziológ, keď už sa dala pichnúť epiduralka a potom to už šlo, placentu museli vytlačiť zo mna a usg na dalsi den a potom domov na ďalší deň. A súhlasím len čas trošku pomôže ale nikdy to už nebude ako bolo. Anjelik na vás dá pozor 😇
@klaualk mne zacali vcera s tymi tabletkami dali prve tri, posledns tretia sa uz dala zasunut hlbsie do krcka, sppsobilo mi to take stahy po 3 uz dost silnejse. No nastastie netrva dlho ten stah. No co mi bolo povedane ze tie bolesti musia byt stale ze nebudem mat ziadnu prestavku a mozu trvat i den, zato mi to pride hrozostrasne ze den mam mat nonstop bolesti. O epiduraly a infuziach od bolesti mi nic nehovorrili, len ze po bolestiach pojdem na salu, zato mi to pride hrozostrasne. Ty si si sama ziadala epidural?
Velmi silno drzim palce. Mne sa moje dievcatka sic narodili zive, ale Len na par hodin. AK by si sa s niekym potrebovala porozpravat, kludne napis.
@alica42 mne o epidurale povedali doktori hned na prijme. Nemuselo som o nic ziadat. Taktiez chodili pocas celu dobu s tym ci nechcem nieco od bolesti. Myslim ze boli empaticki, aby zena nemusela prezivat taku bolest bez pekneho konca. Mna sa pytali vopred ze ci babatko budem chciet domov, alebo ho vidiet. Treba si to premysliet. A k tomu ci sa nestane nieco ked mas v sebe mrtve dietatko. Vraveli, ze ked sa porod nespusti po 5 dnoch, hrozi porod sekciou. Co asi nechces. Mas vacsie riziko a o babatko sa mozete snazit az po roku. Ale kontrolovali mi CRP pre pripad zapalu. Nasadili mi aj ATB, lebo sa hodnoty zvysili.
@alica42 Žena, ktorej sa narodilo mŕtve dieťa, má nárok na materské do konca 14. týždňa od vzniku nároku na materské. Takže sa stopne tehotenská dávka pôrodom a ešte 14 týždňov budeš dostávať materské. Ani štát neočakáva, že po tom čo sa stalo budeš hneď v pohode pracovať. Po 20 týždni už je to pôrod a berie sa, že sa narodilo aj keď zomrelo.
@moonikajan po tom ako som poslala na soc. tlacivo o ukonceni tehotenstva som davku nedostala. Doplatili adekvatne k danemu mesiacu. Mozno som mala vypisat nieco ja. Neviem. Nik ma o tom neinformoval. Treba vsak skusit ak je to mozne.
@klaualk pytala som sa natu epiduralku a povedali mi ze tu nezvyknu davat ze to zvladneme i bez nej ze to malicke babo. Dnes je druhy den co berem tabletky zatial prvu no nejak sa to nerozbieha. Sestra sa pytala doktora ci ma dat oxytocin, ze nie. Aj vcera mi doktorka povedala na oxytocin, ci chcem aby mi porhalo maternicu. Nechapem dokedy tu takti necinne mam byt, prisla som v piatok je nedela a ziaden posun
@moonikajan ja som este nestihla nastupit na matersku, mi vychadzala tesne pred vianocami som bola na pn kvoli rizikovemu. Neviem ci mi ma i zmysel prerusit pn. Mozem rovno i na tej ostat nie?
@moonikajan este sa opytam nato materske som nevedela, ze i tak mozem nastupit, vlastne teraz som na tej pnke keby nastupim na tu matersku tak aako som mala mohla by som potom este opat nastupit na pnku? Zamestnana som stale, no ked sa vratim ma caka vypoved
@alica42 https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s Tu je napísané, že nárok na materskú máš 14 týždňov po pôrode. Ak po tom budeš potrebovať byť PN určí osetrujuci lekár, to sa teraz posúdiť asi nedá.
@klaualk https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s ja som len citovala co je tu. A v 33tt je ti uz porod. Neviem v ktorom tyzdni ti zistili ze babo odislo.
@alica42 Ak splnas podmienky nemocenskeho poistenia, narok na matersku mas 14 tyzdnov odo dna porodu. Papier potvrdi gynekolog. PN potom zavisi od zdravotneho stavu a zvazenia lekara.
@moonikajan ja som porodila v 24 tt a narok na materske som mala, takze autorka je urcite v tomto v lehote.
@moonikajan Nevravim, ze to tak nie je. Len hovorim o svojej skusenosti. Ako som pisala, nik ma neinformoval a ani ja sama som nezistovala o tom viac. Akosi som nemala energiu riesit. O babatko som prisla v 24 tt.
@klaualk škoda že ti niekto neporadil. Tá lehota tam je práve na to aby mala žena čas to nejako spracovať, dať sa do poriadku. Mrzí ma to.
@zuzuliatko18 este mi vraveli ze treba umrtny list vybavit, to pojdem len na patologiu a prevezmem si?
@alica42 na mestsky/obecny/miestny urad v mieste umrtia, cize tam, kde je nemocnica. Rodila som na kramaroch a babatka previezli na antolsku, takze rodne listy muz bral na urade BA -Nove Mesto a umrtne v Petrzalke.
@alica42 ahoj,uprimnu sustrast 😔
V nemocnici/gynekológ ti da take tlačivo o ukončení tehotenstva a to poslať na sociálku do 8dni