Ťarcha v liste vlastníctva

katwenka
31. jan 2021

Ahojte, potrebovala by som poradiť, možno ma niekto skúsenosť. Starká prepisala dom na svoju dcéru a ona darovala polovicu synovi a druhu polovicu akože predala dcére. Starká ma doživotne právo v dome. Zaujíma ma ci sa na to vzťahuje aj to, že sa o ňu musia postarať. Starká je už sediaca, stará sa o ňu môj otec, ale je toho už na neho veľa. Volal aj svojej sestre, ale ona sa nechce o ňu starať. Jej deti, na ktoré je napisany dom tam nechodia vobec, asi menej ako raz za rok. Dá sa takéto dedičstvo napadnúť?
Dakujem

draik
31. jan 2021

Vecné bremeno spočívajúce v práve dožitia nezaväzuje sa o ňu aj starať.
Nejde o dedičstvo.
Starká dom darovala?

ckocka
31. jan 2021

@katwenka 1. Nie je to dedičstvo, starká žije.
2. Ak starká dcére dom darovala, darovaciu zmluvu možete napadnúť až po jej /starkej/ smrti. Dovtedy by musela o vrátenie daru žiadať sama starká.
https://reality.trend.sk/byvanie/napadnutie-dar...

loginexistuje
31. jan 2021

@katwenka starka moze napadnut darovaciu zmluvu voci dcere

kitycat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katwenka
autor
31. jan 2021

@draik áno, ešte aj so starkým keď žil

katwenka
autor
31. jan 2021

@loginexistuje no lenže už jej to začína trochu vynechávat,to by oni využili že je nesvojpravna

draik
31. jan 2021

@katwenka
Jediná cesta je, domáhať sa vrátenia daru pre neposkytnutie potrebnej pomoci atď. V tomto prípade by sa však nevracala nehnuteľnosť, ale hodnota daru.

katwenka
autor
31. jan 2021

@draik a je to možné aj keď vlastne ten dar už bol darovaný? Akože dcéra prepísala už na svoje deti?

ckocka
31. jan 2021

Právo dožitia nezakladá právo na doživotnú opateru v danom dome. Rovnako ju možu - ak je nevládna - umiestniť v nejakom opatrovatelskom ústave. Čiže to že sa o ňu neprídu starať žiadny súd nevyhodnotí ako hrubé porušenie mravov, čo je podmienka vrátenia daru.

draik
31. jan 2021

@katwenka
Prečítajte si môj príspevok poriadne, prosím.

katwenka
autor
2. feb 2021

@draik len som tým chcela povedať, že či ten záväzok prechádza aj na tie vnúčatá, či aj oni majú povinnosť sa starať. Neviem ako by to prebiehalo na súde..... Ako sa to dokazuje? Oni môžu povedať, že starká ich tam nechcela, a jej výpoveď by už asi nebrali do úvahy, keď jej už vynecháva pamäť. Otcovi by mohli svedčiť susedia co to vidia...

draik
2. feb 2021

@katwenka
Neprechádza, teda nemajú.