Co znamena podla vypisu katastra tarcha?
@maria.vinea Ťarcha na liste vlastníctva znamená, že vlastník je povinný niečo rešpektovať, napríklad to môže byť právo doživotného užívania nehnuteľnosti (používa sa v prípadoch, keď napríklad rodič daruje dieťaťu dom, v ktorom chce dožiť), alebo právo prechodu cez pozemok, ak sa za vaším pozemkom nachádza iný, ktorý nemá vlastnú prístupovú cestu, alebo právo uloženia inžinierskych sietí (elektrina, voda, kanalizácia, vedúce z iných pozemkov cez ten Váš). V súčasnej dobe býva najčastejšou ťarchou hypotéka, aby napríklad keď chcete nehnuteľnosť predať, kupujúci vedel, že nie je tak celkom "vaša". Ak chceš poradiť, napíš niečo bližšie.
dakujem za rady
@h2 ahoj, možno by si vedela pomôcť aj mne. Ide o to ze moja stará mama prepísala dom na svoju dcéru, a ta to už stihla dat na svoje deti. Na liste vlastníctva je jeden co ma darovacia zmluvu a druhy ma kúpnu zmluvu. Je tam ale ťarcha doživotného užívania. Mňa zaujíma, či môžem tieto zmluvy napadnúť, nakoľko sa o starú mamu vôbec nestarajú, ani tam nechodia. Všetko robí môj otec, kŕmi ju, perie, umýva. Neviem, či doživotne právo znamená aj to ze sa musia o ňu starať. Ďakujem TI. Katarína
Treba zistiť o akú ťarchu sa jedná či bol brány úver a nieje náhodou záložné právo v prospech banky či niečo ine