SZČO - PN a OČR na deti

5. nov 2024

Baby, zorientujte ma trošku. Som szco, platim si od oktobra poistne do socialnej. Doteraz som nikdy nikdy pocas pracovneho zivota nebola na ziadnej pn, ocr, v praci som nikdy nic nevynechala. Mam vsak dvoch skolkarov, je dost mozne, ze nam coskoro zacnu choroby. Mozem s nimi ostat na platenej pn alebo ocr? Ako to vlastne chodi, kde sa to hlasi, kolko to vychadza pri min. odvodoch? Chodia kontroly a ako vlastne zistia, ze nerobim, ak robim napr. z domu? Dakujem vam 🙂

bublinka1426
5. nov 2024

nemas robit ked mas deti PN a OCR
tolko textu a tak vela si o sebe prezradila...

lucka_ke
5. nov 2024

SZČO môže vystavovať faktúry počas PN, všetko sa hlási priamo v Sociálnej poisťovni

bublinka1426
5. nov 2024

@lucka_ke to je celkom protichodne. nuz ako vsetko v tomto state

autor
5. nov 2024

@bublinka1426 ved ja nehovorim, ze budem robit, len ma to celkom zaujima, ako to vlastne kontroluju, lebo mi to nejak nejde do hlavy

autor
5. nov 2024

@lucka_ke moze? takze moze byt sucastne na pn s detmi a aj pracovat? to je nejaky blud, ci?

bublinka1426
5. nov 2024

nevedela som to ani ja, kedze moj otec bol szco ale asi sa vela veci menilo za posledne roky

lilinka88
5. nov 2024

V prvom rade si ujasni pojmy - PN je práceneschopnosť, keď si ty chorá. Očr je ošetrovanie člena rodiny, čiže keď si ty zdravá a staráš sa napr o dieťa.
Počas PN chodia kontroly z SP, máš dodržiavať liečebný režim stanovený lekárom. Počas očr kontroly nechodia.
V zásade ak máš napr prácu z domu na Pc, že to zvládaš popri chorých deťoch, ako SZČO fakturovať môžeš.
Počas obdobia očr je povinnosť platiť odvody vylúčená, čiže za to obdobie neplatiš odvody a z min. VZ je očr cca 11-12€/deň

katarinaba
5. nov 2024

pokial mas splnenu podmienku doby nemocenskeho poistenia a platis si odvody, tak narok na plnenie z tohto poistenia mas. Pri minimalnych odvodoch je to minimum, cca 10 EUR. Ano, pocas PN a OCR mozes mat ako SZCO prijem. Pri PN vsak musis dodrzovat liecebny rezim, ten ti skontroluju. Pri OCR zas musis osobne zabezpecit osetrovanie clena rodiny. Tu nikto nic nema ani ako skontrolovat.
Neda sa to. Vela SZCO ma aj zamestnancov, ktori pracuju, neexistuje aby prestali robit, fakturovat. Ak si schopna robit popri dodrzani podmienok naroku, tak mozes aj pracovat.

zalka
5. nov 2024

@katarinaba opravím ťa, pri povinnom poistení szco nie je žiadna podmienka doby poistenia,len musí byť poistenie.

katarinaba
5. nov 2024

@zalka ok, mala asi odklad DP, kedze od oktobra. Ospravedlnujem sa, povazovala som ju za dobrovolne poistenu.

autor
5. nov 2024

@lilinka88 dakujem velmi pekne, este pre ujasnenie, co znamena, ze je povinnost platit odvody vylucena? ked budem s dietatom na ocr, napr. 5 dni z mesiaca, to si mam nejak spriemerovat, kolko mam platit (co je asi blud), ci normalne vyplatim mesiac a potom pri danovom sa to nejako premietne?

martul
5. nov 2024

normálne si to vypočítať, výška mesačných odvodov : počet dní v mesiaci x počet dní, koľko si bola na PN alebo OČR = o toľko menej zaplatíš do SP.
Alebo zaplať plnú výšku a oni ti pomernú časť vrátia.
Nahlasuješ si to sama.
Môžeš počas PN alebo OČR pracovať z domu ak ti to zdravotný stav dovoľuje. Samozrejme, že murár so zlomenou nohou nebude fakturovať stavebné práce.

katarinaba
5. nov 2024

Pokial mas PN alebo OCR, ze toto obdobie neplatis odvody. Je tvojou povinnostou si pri najblizsej platbe prepocitat vysku platby: vyska povinnych odvodov / pocet kalendarnych dni daneho mesiaca x pocet dni, kedy si nebola PN alebo OCR. Moze nastat mali problem s zaokruhlovani, to si radsej pozri na strankach poistovni, ako to spravne zaokruhlit.
Ja napr. si to vobec neprepocitavam. V SP si raz za rok poziadam o vratenie preplatku. Oni to za mna vypocitaju a poslu mi to na ucet, odkial platim odvody. V ZP je to v podstate jedno, kedze si povinne poistena, poistovne robia rocne zuctovanie, kde ked ti vyjde preplatok, tak ti ho vratia.

martul
5. nov 2024

@bublinka1426 aj ty si o sebe dosť prezradila, bohužiaľ tvoju nevedomosť a mudrovanie.

autor
5. nov 2024

@martul
@katarinaba baby, dakujem vam velmi pekne, hned mam v tom ovela jasnejsie. ste super

bublinka1426
5. nov 2024

@martul a ty sa citis lepsie? asi nie.
naprsena ekonomka a Hr-istka ci szco uz roky
pardon, UCTOVNICOTA

chiara_elle
5. nov 2024

@zalka ahoj, ja mam trosku specificku situaciu ohladom PP a SZCO. Mozem ti prosim napisat otazku do posty?

katarinaba
5. nov 2024

inak potvrdenia od lekara si musis vypisat a odoslat sama na SP. ZP dostava info zo SP. Nezabudni vyplnit vsetky udaje, zaskrtnut stvorceky, napr. cislo uctu kam maju poslat davku je na zadnej strane zaciatku PN ci OCR (ocr urcite, PN si nepamatam), treba to aj podpisat. Ale ak by si aj zabudla, neboj, oni ta vyzvu na doplnenie. Odporucam posielat doporucene.

martul
5. nov 2024

@bublinka1426 to, že dobre poradím, znamená, že som premotivovaná. Nie som ekonómka, nie som HR. Na to aby si vedela odpoveď stačí obyčajný google.
P. S. Čo je to UCTOVNICOTA? Nepoznám.

katarinaba
5. nov 2024

@martul ignoruj ju. Sama nevie, ale mudra bude. Este bude ponizovat - to je to uctov - nicota - proste pre nu je uctovnik podradna kancelarska krysa.

bublinka1426
5. nov 2024

@katarinaba vrat sa ku konikovi. preces hrivu a nezabudni napisat aky je zivot krasny
na teba asi tiez robi muz.zial.

martul
5. nov 2024

@bublinka1426 Teba nehodno ani poľutovať. Ale v urážaní ti to ide, to treba uznať, asi jedná vec, ktorá ti ide.

bublinka1426
5. nov 2024

@martul 👏

zalka
5. nov 2024

@chiara_elle kludne

lilinka88
5. nov 2024

@bublinka1426 teraz rozmýšľam či jej závidíš tie hobby, ktoré má, prácu, všeobecný rozhľad, ktorý má alebo ten krásny život. Keby na ňu aj robil muž, čo teda absolútne netuším ako si na to prišla, do tejto diskusie to absolútne nepatrí a všetkých nás do toho nič nie je (osobne mám ale pocit,že si dokáže na seba aj svoje koníčky zarobiť sama a nepotrebuje,aby ju živil nejaký muž). Poradila tu k veci, tak fakt nechápem prečo máš stále potrebu sa do niekoho navážať.

bublinka1426
5. nov 2024

@lilinka88

ked som chora, ledva idem na zachod a ked mam chore dieta, tiez sa venujem dietatu a nie praci.,,

pre mna tato otazka nonsense od matky.

nafukni si svoju bublinku

lilinka88
5. nov 2024

@bublinka1426 som zamestnaná a neraz som miesto očr mala HO, pretože to bolo treba. A predstav si,že aj popri chorom dieťati normálne zvládam robiť na Pc to čo mám. Nie je treba,aby som pri pc sedela 8 hodín nonstop. Samozrejme,že takto to riešim keď je dieťa v stave,že nemá 40 teploty a naozaj je ten priestor venovať sa aj práci, napr aj večer, keď už spí. Pokiaľ má administratívnu prácu, účtovníctvo, IT sektor, prečo by to nedokázala robiť pár hodín denne, keď sa dieťa prehrá samo alebo spí?
Cez PN samozrejme pracovať nemá, vtedy dodržuje liečebný režim, ale aj tam sú určite "výnimky"