Dobry vecer, syn dovrsil v decembri 3.roky, do 7ich dni po dovrseni 3.roku som sa zaevidovala na UPSVaR, pred par dnami som si bola pre rozhodnutie. Dostala som tlaciva, ktore som mala odovzdat na zdravotnej a socialnej poistovni. V zdravotnej vsetko ok.
Na socialke mi zamestnankyna oznamila, ze mi nevznika ziadny narok na davky (co som aj pocitala, nakolko ma pocas tehotenstva agentura prepustila), ze by mi to aj tak zamietli, rozhodnutie z UP vsak neprevzala (bola povinna?, naco mi dali potom na UPSVaR tlacivo pre socialku? nebudu to niekedy po mne opatovne chciet? ).
Avsak zostala som v soku, lebo mi zistila, ze cele obdobie materskej a rodicovskej mi nebolo zaratavane do dochodku. Agentura ma prepustila v auguste 2009, dovtedy odvody odvadzala (kym trval pracovny pomer) Odvtedy som bola na rizikovom tehotenstve na PN, v podstate nezamestnana tehotna v ochranej lehote.
Zamestnankyna socialky mi dala tlacivo - registracny list FO+ vyhlasenie FO, ze sa riadne staram o dieta, na ucely dochodkoveho poistenia.
Avsak som jej ani nespomenula, zeby dieta nebolo zdrave a hned mi to ponukla. Teraz vsak neviem, ci len kvoli tomu, aby stat platil za mna odvody (do dochodku), alebo kvoli tomu, aby som zostala na predlzenej materskej. Uz mam z toho hokej. Takze zhrniem otazky este do bodov, aby to bolo prehladne.
1. pocas tehotenstva ma prepustili (august 2009), odvtedy neboli platene odvody (na dochodok), ani som netusila, ze to bolo treba zahlasit. Mala som tazky porod (december 2009) a dlhotrvajuce zdravotne komplikacie po porode, manzel vybavoval na socialke vsetky zalezitosti, tlaciva. Nikto mu vsak neporadil, ze treba este jedno dodatocne tlacivo kvoli odvodom na dochodok. Nikto na to neupozornil, neporadil. Da sa s tym nieco este robit, pripadne doplatit. Ci uz to mam nechat tak? Kolko poslednych odpracovanych rokov sa zaratava do dochodku?
2. mozem byt sucasne evidovana na UPSVaR a zaroven na predlzenej materskej? Nejako sa mi to vylucuje, aj ked mi to pracovnicka na socialke ponukla.
3. k tomu, aby som bola na predlzenej materskej-platenej, musi byt dieta chore? Ci ake su podmienky? Nikdy som to nestudovala, nezistovala. Chcem byt max doma do septembra, kedy maly nastupi do skolky.
Dakujem, snad som to napisala zrozumitelne. Nina
@liz_lemon dakujem pekne.
Cize ak som na UPSVaR, tak za mna hradi len zdravotne poistenie. Ak by som chcela, aby stat za mna hradil aj dochodkove poistenie, musela by som byt na predlzenej rodicovskej dovolenke, v mojom pripade neplatenej.
Teda ak to dobre chapem, keby som chcela hradene aj zdravotne aj dochodkove poistenie, musela by som sa odhlasit z UPSVaR?
Naco mi to potom zamestnankyna socialky ponukla predlzenu RD, aj ked som jej priniesla rozhodnutie z UPSVaRM.
@nina233 ano, dobre to chapes, ked si evidovana na UP, stat plati len zdravotne
ak si na RD ci uz platenej/neplatenej/predlzenej, stat plati aj dochodkove
neviem teraz na 100% ako to je, ale zrejme ak si na neplatenej RD, tak mozes byt na UP, pretoze stat ti nevyplaca RP
podla tohto clanku, je to mozne http://najmama.aktuality.sk/clanok/224807/nepla...
@nina233 do dôchodku sa zarátavajú všetky roky od roku 1984 tuším ... alebo od 1994 no to je jedno, proste tie tri roky sa ti nezarátajú do dôchodku, budeš mať menej vyrobené ako iná mamička rovnako stará na MD kt. sa nahlásila na SP ako poistenec starajúci sa o dieťa a štát za ňu platil odvody do SP z dosť zaujímavej výšky.
@zalka no tak to si ma nepotesila, este teraz preddychavam informaciu z piatku, ale stale som dufala, ze sa pocita poslednych cca 15 rokov do dochodku. Mna stve hlavne to, ze na to nikto neupozornil za cely cas, ani na socialke, ci UP. Viem, ze neznalost zakona nikoho neospravedlnuje, ale v tomto pripade to fakt nie je namieste. Takze nie poslednych 15 rokov? Ako to myslis?- " štát za ňu platil odvody do SP z dosť zaujímavej výšky". Dakujem.
@nina233 no lebo štát platí odvody zo sumy cca 470-480 eur či tak nejako okolo, a mnoho mamičiek také platy nemá, ked robia za minimálnu mzdu .
A potom sa divíme, že počerné spoluobčianky majú vyššie dôchodky ako ostatné a v živote nerobili .. no stačí priviesť na svet 6 detí a majú " vyrobené " roky do dôchodku a zaujímavú sumičku k tomu.
To neva kočka , do 65 rokov to stihneš domakať ... času dosť
@evita68 Dakujem. Cize mozem byt zaevidovana na UPSVaR a zaroven aj na socialke ako osoba starajuca sa o dieta do 6. rokov? Ak sa zaevidujem na socialke ako osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov, vyplyvaju pre mna este nejake povinnosti pre zdravotnu poistovnu? Ked som si bola pre rozhodnutie z UPSVaR, obdrzala som potvrdenie pre zdr.poistovnu, ze som vedena v evidencii uchadzacov o zamestnanie, ktore som im zaniesla. Cize mozem byt aj uchadzac o zamestnanie a aj osoba starajuca sa o dieta do 6. rokov? Lebo v tomto nemam uplne jasno. Ci sa mam odhlasit z UPSVaR? Dakujem.
@nina233
1. mas smolu, ze si nevedela o tom, ze sa treba registrovat v socialnej poistovni, ako poistenec statu - osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, uz sa tym neda nic robit, tie roky ti uz nezarataju
2. nemozes byt na predlzenej RD (nie materskej, MD sa neda predlzovat) a zaroven evidovana na UP
3. na predlzenej RD zo dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata, mozes byt len ak mas potvrdenie od odborneho lekara, ak je dieta zdrave, tak mozes byt na NEPLATENEJ RD (teda bez rodicovskeho prispevku), ale stat za teba bude platit zdravotne a dochodkove poistenie