Svokor je po operácii nádoru. Načo má nárok?

zuzi_33
29. jún 2013

Ahojte vsetci, idem vas poprosit o radu - moj svokor bol pred 2 tyzdnami operovany na nador v hlave, pravdepodobne zhubny. Pred operaciou, teda este stale je evidovany na urade prace. Velmi sa do toho nevyzname, preto vyuzivam tuto stranku - na co vsetko ma narok? Ako teraz postupovat? Kedze uz do prace asi nebude moct ist, to znamena, ze bude asi vyradeny z evidencie. Myslim si, ze asi by mal ist na invalidny dochodok, ale nie som si ista..... Vie mi niekto poradit ako v takejto situacii postupovat? Svokrovci nie su z nasho mesta, takze ja asi urady velmi nevybeham. Svokra sa do toho tiez velmi nevyzna, preto jej chcem touto cestou pomoct. Ak aj ma narok na dochodok, pripadne ZTP, je potrebne najprv toto vybavit a tak sa odhlasit z uradu prace, alebo...? Hladala som informacie aj na internete, ale nic co by nam pomohlo som nenasla. Budem vam vdacna za kazdu skusenost a radu.

zalka
30. jún 2013

@zuzi_33 v prvom rade, svokor musí ostať na Up aby za neho platil štát odvody do ZP ... ak by sa odhlásil z UP tak by musel sám za seba platiť do ZP 55,02 eur mesačne ... čo predpokladám, že nemá z čoho .
Čo sa týka ID, tak musí na SP spísať žiadosť o ID ... dokladovať svoje ochorenie ... tam už povedia čo potrebujú , aj lekár obvodný mu môže poradiť čo a ako .. lebo mu musí na základe správ od odborných lekárov napísať posudky ...
a ZTP sa vybavuje na UP ...

zuzi_33
autor
30. jún 2013

@zalka dakujem velmi pekne za radu.

zalka
30. jún 2013

@zuzi_33 rado sa stalo, treba sa porozprávať s obvodným lekárom ... čo ako dalej ... či to je na ID ( malo by byť ) či sa dá požiadať hned ... alebo treba počkať ... predpokladám, že otec kedže je na UP nemá nárok na nemocenské dávky tak lekárka nevypisovala marodný lístok ...

zuzi_33
autor
30. jún 2013

@zalka No v nemocnici mu vypisali marodny listok, kedze niecim musel vydokladovat to, ze sa nepride hlasit na UP. Ale peniaze nedostava ziadne, teda neviem ci by mal na nieco narok... ale asi nie, kedze nepoberal ani davku v nezamestnanosti.

zalka
30. jún 2013

@zuzi_33 no a kedy mu skončil pracovný pomer? ... ale to je v podstate už jedno ... ak nedostáva nemocenské dávky tak SP ho môže prejednať skôr...