Svadba s Čechom

23. júl 2022

Snúbenec je Čech, budeme sa brat na Slovensku. Posielala slovenská matrika oznámenie o sobáši do Česka? Alebo si to musí pobehať sám?

dskjhfdlkdjhl
23. júl 2022

On si hlavne musi v CR vybavit papiere o sposobilosti k sobasu-neviem presny nazov, ale v CR mu isto poradia.

autor
23. júl 2022

@dskjhfdlkdjhl To všetko už máme.

kitycat
23. júl 2022

Budem to mat opacne, beriem si Cecha v Cechah. Po tom co dostaneme cesky sobasny list si ho musim dat uznat na Slovensku na osobitej matrike, ktora je myslim v BA. Myslim ze ta Ceska osobita je v Brne a tam si ho tiez musi dat uznat.

autor
23. júl 2022

@kitycat Áno, to už máme všetko zistené, svadbu máme o dva týždne na Slovensku, len nevieme či Slovenská matrika to oznamuje českej alebo to musí sám oznámiť.

dskjhfdlkdjhl
23. júl 2022

Tak toto bude najlepsie sa na konkretnej matrike opytat.

kitycat
23. júl 2022

Nie neoznamuje, ked to tam musis doniest sama. Osobite matriky eviduju sobase rodakov v zahranici

kat15
23. júl 2022

@kitycat mne povedali na matrike v cr ze s tým oddacim listom stačí prísť iba na sk a ze rovno si s ním uz vybavovať doklady ze nič s nim netreba robiť 🙂 tiež mam s toho hrôzu

karelova
23. júl 2022

Presne tak, musi si to v CR obehat on sam. So sobasnym listom a neviem ci nie aj kopiou tvojich dokladov.

kitycat
23. júl 2022

@kat15 nam povedal nas farar, ze pre chlapa Cecha sa toho vrla nemení. Meno mu ostava, ale maju este stale tu kolonku slobodny/zenatya to mu povedal, ze by si mal dat zmenit, ze ak nieco bude so mnou ako zenou, tak po ruke bude mat akurat ten OP s tou zmenou... A ten stav mu zmenia na zaklade CZ sobasneho listu... Cize pochybujem, ze mi na SK zmenia meno na zaklade CZ sobasneho listu.

Rovnako ked som si robila termin na ambasadu na september, ze to uz budem mat CZ sobasny list a mozem menit meno a oni mi povedali, ze najskor si musim vybavit ten slovensky

kat15
23. júl 2022

@kitycat takže obaja si musia dať uznať listy aj Čech a Slovenka ?

kat15
23. júl 2022

@kitycat aha pretože ja budem mat oddaci hneď a potom ho musím dať na sk do BA uznať a nevieš ci to ide poštou alebo ako ci iba osobne. Môj chlap nema stav v op nechce aby si nemusel meniť doklady

kitycat
23. júl 2022

@kat15 ak sa vy dvaja beriete na Slovensku tak si tvoj priatel Cech misi dat vystavit Ceskydobasny list v Cechach na tej osobitej matrike

Ja bud3m musiet poziadat SK matriku aby mi uznalia vystavili ten sobas a sobasny list, az potom si mozem ziadat o zmenu dokladov. Len dufam, ze to stihnem do porodu

autor
23. júl 2022

@kitycat A nevieš prosím ťa ako je to s trvalým pobytom v Česku? Mám na neho narok po svadbe?

kitycat
23. júl 2022

Myslim, ze ano vdaka tomu sobasnemu listu aj po menej ako 5 rokoch prechodneho.

mateson
23. júl 2022

Myslim, že ak je manžel Čech, tak po roku máš nárok na trvalý.

kat15
23. júl 2022

@mateson áno áno po roku alebo po 5 rokoch prechodného ale údajne keď ma slovak trvali v cr tak nemá op ale iba pas

kat15
23. júl 2022

@kitycat my sa berieme v CR takže ja budem tiež musieť poziadat