Snúbenec je Čech, budeme sa brat na Slovensku. Posielala slovenská matrika oznámenie o sobáši do Česka? Alebo si to musí pobehať sám?
@dskjhfdlkdjhl To všetko už máme.
Budem to mat opacne, beriem si Cecha v Cechah. Po tom co dostaneme cesky sobasny list si ho musim dat uznat na Slovensku na osobitej matrike, ktora je myslim v BA. Myslim ze ta Ceska osobita je v Brne a tam si ho tiez musi dat uznat.
@kitycat Áno, to už máme všetko zistené, svadbu máme o dva týždne na Slovensku, len nevieme či Slovenská matrika to oznamuje českej alebo to musí sám oznámiť.
Tak toto bude najlepsie sa na konkretnej matrike opytat.
Nie neoznamuje, ked to tam musis doniest sama. Osobite matriky eviduju sobase rodakov v zahranici
Presne tak, musi si to v CR obehat on sam. So sobasnym listom a neviem ci nie aj kopiou tvojich dokladov.
@kat15 nam povedal nas farar, ze pre chlapa Cecha sa toho vrla nemení. Meno mu ostava, ale maju este stale tu kolonku slobodny/zenatya to mu povedal, ze by si mal dat zmenit, ze ak nieco bude so mnou ako zenou, tak po ruke bude mat akurat ten OP s tou zmenou... A ten stav mu zmenia na zaklade CZ sobasneho listu... Cize pochybujem, ze mi na SK zmenia meno na zaklade CZ sobasneho listu.
Rovnako ked som si robila termin na ambasadu na september, ze to uz budem mat CZ sobasny list a mozem menit meno a oni mi povedali, ze najskor si musim vybavit ten slovensky
@kat15 ak sa vy dvaja beriete na Slovensku tak si tvoj priatel Cech misi dat vystavit Ceskydobasny list v Cechach na tej osobitej matrike
Ja bud3m musiet poziadat SK matriku aby mi uznalia vystavili ten sobas a sobasny list, az potom si mozem ziadat o zmenu dokladov. Len dufam, ze to stihnem do porodu
@kitycat A nevieš prosím ťa ako je to s trvalým pobytom v Česku? Mám na neho narok po svadbe?
Myslim, ze ano vdaka tomu sobasnemu listu aj po menej ako 5 rokoch prechodneho.
Myslim, že ak je manžel Čech, tak po roku máš nárok na trvalý.
On si hlavne musi v CR vybavit papiere o sposobilosti k sobasu-neviem presny nazov, ale v CR mu isto poradia.