Ahojte všetci 🙂 , máte niekto prosím skúsenosť s tým, že Váš nový sused (kúpil si starý dom a chce ho zrekonštruovať) si chce vybúrať veľké okno, ktoré bude otočené môjho dvora. Existuje na to nejaký paragraf alebo nejaká páka? Predsa stratím akékoľvek súkromie na mojom pozemku. Ďakujem veľmi pekne 🙂
Myslím si, že na to potrebuje tvoj súhlas. Zájdi na stavebný úrad.
ja si myslím, že súhlas nepotrebuje. So svojim domom na svojom pozemku si môže robiť čo chce. Ozbvlášť, keď už ten dom stojí podľa noriem.
@zdenka11081983 osobne si myslím, že to vôbec nieje blbosť. Nakoľko celý jeho dom je postavený na hranici pozemku - tým pádom Vaše navrhované riešenie problému by spôsobilo len to, že by som si "ukrojila" z vlastného pozemku a na vlastné náklady by som si musela postaviť plot, ktorý by aj tak v konečnom dôsledku neriešil môj problém. Poprípade by mal problém alebo pripomienky sused, pretože cez to veľké okno by aj tak neprenikalo slnečné svetlo - bol by tam postavený vysoký plot. Čiže celé veľké okno by bolo zbytočné.. A po ďalšie, neviem ako ďaleko musí byť plot od suseda (musí tam byť nejaká zákonná hranica) a zasa sa dostávame k tomu, že by som si Vašim navrhovaným riešením len zužovala pozemok. Ale aj tak Vám za túto radu ďakujem 🙂
@sasa1310 aj keď je postavený na hranici pozemku? A tým pádom by mi "pozeral rovno do taniera"? Mne ide o stratu súkromia na mojom pozemku.
Záleží od toho, v akej vzdialenosti sú domy. Záleží od toho, akú izbu tam bude mat. Nemali by byť oproti sebe obytné izby: obývačka, spálňa. Ak tam mate vy napríklad obývačku a on tiež, to by nemalo byt. Ak budú oproti sebe na príklad u neho obývačka, u vás kúpeľňa, kuchyna, tak to je ôk. Ale záleží hlavne od vzdialenosti domov.
No odporúčam ísť sa poradiť na stavebný, lebo každú chvíľu sa niečo mneni.
@dadika2535 nemoze bez vasho suhlasu. My mame uzky pozemok, ak sa nezmenili zakony tak tusim mozes stavat dom 2m od hranice pozemku. Pri uzkych pozemkoch je vynimka. My mame 60cm od hranice ale so súhlasom susedov ze nebudume mat ziadne okna na ich stranu. Tusim okna z obyvacich miestnosti (ako obyvacka, izby, splan) mozes mat 7m od hranice pozemku. Ale idealne je zistit si to u vas na obci na stavebnom.
@dadika2535 to by nemalo byť, ako ďaleko mate domy? Koľko metrov od seba? My 3 metre a nemohli sme dat obývačku na tu stranu, kde ma aj on.
@azarijka áno zák, záleží aj od pozemku, aký he široký.
@snezienkaaa82 Ďakujem veľmi pekne za korektnú odpoveď! 🙂 Ako som spomínala jeho dom je na hranici pozemku a vzdialenosť od jeho domu po náš je cca 3 metre.
@azarijka Ďakujem, pôjdem vyskúšať zájsť v pondelok na úrad, ale chcela som napísať aj sem, či náhodou niekto neriešil podobný problém 🙂
@dadika2535 skus sa poradiť v skupine právne poradenstvo, tam ti najlepsie poradia
@sasa1310 to nie je pravda. Nemôže si robiť čo chce.
@hopeja Ďakujem za radu! 🙂
Keď je na hranici pozemku, tak by nemal mat právo. My to mame tiež tak a nemohli sme na tu stranu dat žiadne okno
@tramtada31 mali ste to aj nejakým zákonom podložené?
@jankalukasova na dome, ktorý už stojí? Nemôže si sám meniť okná? Daj mi prosím ten paragraf, zíde sa aj autorke ho rovno napísať, nech si prečíta. Ak existuje
@dadika2535 my, sme mali geodet, ktorý to vymeral a podla toho sme sa zariadili. No sú to novostavby, neviem ako je to pri starších domoch.
@sasa1310 no nemôže. A už vôbec si nemôže vybúrať okno do dvora niekoho iného. Tiež ideme pridávať okno. Všetci dotknutí susedia musia dostať odhlášku a môžu sa k nej vyjadriť. Musíme na stavebný (a tým susedom) úrad doložiť presný nákres, ako bude dom po zmene vyzerať. Kam bude okno otočné. Kam z neho bude vidno.
@dadika2535 vravel nám to architekt, ktorý robi aj stavebny dozor a je starý harcovník v problematike.
@dadika2535 ak by to spravil, nabila by som tam koly, ved je to na mojom pozemku a zatienila mu okno natiahnutou plachtou... Lebo zákony síce sú, ale niekedy ich nerešpektuje, je to na dlhé lakte. Záleží od stavebného úradu...
@jankalukasova poprosím paragraf
@dadika2535 prosím ťa založ čo ešte aspoň 2 rovnaké témy.🤦
Alebo si skús ešte raz prečítať pravidlá, na ktoré si sa zjavne vybodla, odhliadnuc od toho, že otázka patrí skôr na modrú strechu. Ale to by musel niekto 2 min rozmýšľať.
@martul ospravedlnila som sa, že som takúto vedomosť nemala. Robíte z toho také haló ako keby sa to nikomu inému nestalo 🙉
@sasa1310 popros na stavebnom úrade. Ja som sa riadila postupom, ktorý mi dali.
@jankalukasova ďakujem, bude to asi najrozumnejšie riešenie :D keďže ma tu idú ukameňovať, ale Vám Janka ďakujem za slušné odpovede 🙂
@jankalukasova keď ti dali postup, isto v nom máš odvolanie na daný paragraf, podľa ktorého sa musíš u nich riadiť.
@dadika2535 nerobím z toho haló, ale chápeš zapnem ,, mamičkovskú stránku" a prvá téma okno od suseda, druhá téma okno od suseda, tretia..... hádaj
@dadika2535 síce nie som právnik, ale ja som žiaden taký paragraf či odsek v stavebnom zákone ani v občianskom zákonníku nenašla, ktorý by zakazoval mať okno na strane suseda. Ale dámy vyššie možno taký paragraf nájdu. A ja sa mýlim. Stavebný úrad sa riadi stavebným zákonom
@dadika2535 si sprav veľký plot keď ti takáto blbosť vadi... Teraz všetci majú veľké terasove okná, okná veľké na dome, by ma nenapadlo toto riešiť.