Súkromný pozemok

25. jan 2024

Ahojte prosím o radu.
Kúpili sme byt aj s garážou a parkovacím miestom pred garážou. Bývame tu už dva roky a teraz sme začali mať problém. Ide o to, že auto parkujeme v garáži, máme dve malé deti, jedno ešte vo vajíčku. Bežný scenár keď idem s dieťaťom na plávanie alebo k lekárovi je taký, že držím vajce v jednej ruke a druhou zatiaľ odomknem garáž, otvorím dvere a vložím vajce do auta. Posledné mesiace však vždy keď idem do garáže, máme pred garážou postavené smetné nádoby našich susedov. Dnes to boli tri koše, takže ja musím to vajce položiť na zem a odpratať cudzie koše aby som sa dostala do garáže, zatiaľ čo mi fúka na dieťa vo vajíčku. Na dvere sme dali oznam, že je to súkromný pozemok a že ďakujeme susedom, že tam neparkuju svoje koše. Reakcia žiadna a tie koše si tam dávajú stále. Ich argumentácia je taká, že je tam zavetrie a inak im koše rozfukava po okolí.
Prosím o konkrétnu radu a nie komentáre aká som precitlivená. Nie som povinná strácať čas odpratavanim cudzích košov najmä keď sa niekam ponáhľam. Ešte dodám, že my máme náš kôš v garáži. Ďakujem za rady.

timilv
25. jan 2024

@autorka a oni nemajú garáž aby si to dali do garáže?

nyusika
25. jan 2024

stacilo napisat prispevok aj bez toho zdoraznovania, ze drzis v ruke dieta vo vajicku.
nevyziadana rada - kerd to budes rtiesit so susedmi (ja by som urcite riesila), nemusis sa odvolavat a argumentovat tym, ze mas deti a musis polozit vajicko na zem.
mnohym ludom to lezie na nervy, ked zeny ZBYTOCNE argumentuju detmi - nepytajte sa preco, je to tak.
v tomto pripade je doleizte to, ze niekto zapratal Vas pozemok a brani to vo vyjazde auta.
a je uplne jedno, ci drzis v ruke sedacku s dietatom, alebo vedro so zemiakmi.

autor
25. jan 2024

@timilv na bytovke je robená nadstavba a tie byty garáž nemajú, majú len parkovacie miesta

vanilkovazmrzka
25. jan 2024

Vzdy by som im zazvonila, nech si pridu kose odpratat, lebo sa nevies dostat do garaze. Nech tam osobne pridu dole a posuvaju to sami. A potom nejakeho spravcu nemate? Preco neni normalne stojisko na kose?

autor
25. jan 2024

@nyusika chápem, ďakujem za radu 🙂. Len podotknem, že mňa paradoxne zrovna najviac štve že musím pokladať to dieťa 😂 keď idem preč bez detí tak tie koše len šmarím bokom a idem ďalej. Ale beriem na vedomie lebo by som si určite vypočula ako sa nemá s prepáčením posrat z detí 🙂

timilv
25. jan 2024

@autorka ak nepomáha rozhovor s nimi, išla by som za správcom, na bytové pod ktoré spadáte, nech ich vyzve alebo nech poradí ako to riešiť. Je to Tvoj súkromný pozemok a Teba nemá čo zaujímať že im vietor prevráti kuku.. ale zasa volať policajtov že ti zamedzujú prístup na pozemok by bolo asi na smiech. Len ak sa naštrbia vzťahy (čo sa asi aj naštrbia), tak ak sa dá, dala by som si tam na kameru, tak aby snímala len Tvoj pozemok, pre prípad že sa Ti tam začnú diať divné veci. .

autor
25. jan 2024

@vanilkovazmrzka ja keď chodím s deťmi tak chodím vždy ledva na čas alebo meškám. Ale asi si dám tú námahu a pôjdem vždy skôr a budem to riešiť takto. Kontaktovali sme správcu, susedia čo majú garáž a svoje koše v nich nesúhlasia s vybudovaním kontajneroveho státia. Touto cestou sme to už tiež skúšali. Musí súhlasiť viac ako polovica ľudí čo tu žijú.

autor
25. jan 2024

@timilv správcu sme skúšali, nepomohlo to lebo ľudia s garážami nesúhlasia s vybudovaním kontajneroveho státia. Kamera je už na ceste, to bolo prvé čo manžela napadlo, že nám začnú robiť naprieky.

timilv
25. jan 2024

@autorka a správca nevie poradiť že čo robiť? Robia to stále ti istí? Že či máš zakaždým k nim zvoniť a čo keď sa zamlčia a nebudú doma? Ja keby mám zakaždým prekladať niekoho špinavé kuky, tak by som ich preložila tak, že by si smeti zbierali po sídlisku.

tinkavvv
25. jan 2024

Zavri im tie kose do garaze a mozno pochopia 🙂).
Neviem, tazko riesit, ked dohovor nepomaha. Ja by som im to odniesla minimalne niekam daleko, mozno by ich to preslo..

guudy
25. jan 2024

@tinkavvv do garaze nie, to by ich este obvinili z kradeze. Ale odniest ich za roh domu niekde, to by slo. Zakazdym si dat tu namahu. Alebo susedom pred garaz, ked su proti stojisku ;)

juliacenc
25. jan 2024

Tak mozno cez ciaru ale riesit to asi s policiou alebo neviem fakt ked takto naschval robia a nemienia s tym prestat.

lenkahvh
25. jan 2024

a kam im tie koše odpraces? neviem si to celkom predstavit ako to tam mate - kolko je tam garazí a ako to vyzera pred kazdou z nich, ci tie kose su tam len tieto tri navyse? ked je to bytovka, preco mate vlastne kose? nedava mi to logiku - oni maju tri - ty mas svoj jeden dnu v garazi. Kde maju ostatni, ktori nemaju tie garaze? a preco tolko kosov? to ma kazdy byt jeden alebo niekolko kosov? preco? v akom meste to je takto cudne urobene?

syslik81
25. jan 2024

ak je to sukromny pozemok tak volat policiu
zial nic ine nepomoze len stale dookola mestkych ..

melanta
25. jan 2024

Takže ľudia bez garáže, ktorí majú smetiaky na vetre, ich dávajú na miesto, kde nefúka, ale kde zároveň blokujú garáže. Ľudia s garážami zase blokujú postavenie stojiska na smetiaky, pretože oni svoje majú v garáži, takže ich ostatní nezaujímajú. Tak trocha patová situácia povedala by som, svojim spôsobom ste si kvit (nemyslím teba osobne, ale negarážoví versus garážoví obyvatelia).

mk1111111111
25. jan 2024

@melanta pekne si to zhrnula. 👌

cafelatte
25. jan 2024

Mestská polícia

lenkahvh
25. jan 2024

@cafelatte

realne si neviem predstavit, ze na takyto podnet pride mestska policia a udeli pokutu - tym kosom ju udeli?
co ked majitelia kosov nie su doobeda doma? co ked len neotvoria dvere? alebo otvoria a povedia, oni tam tie kose predsa nedali... atd
co ked autorka zavola policiu, prave ked potrebuje a hliadka pride tak do hodiny? ona tam bude cakat s babatkom pri okne?

nyusika
25. jan 2024

Ešte by možno pomohlo obsah košov vysypať pred garáž najnervóznejšieho suseda 🙈
Nech robí s ním poriadok potom on

autor
25. jan 2024

@lenkahvh bytovka je na dedine, každý byt má svoju nádobu. Garáže sú štyri, dve a dve vedľa seba, v strede medzi nimi je vchod do bytovky. Bytov je celkovo 10 takže šesť nádob je bokom. Vedľa našej garáže, ktorá je úplne krajná, je pod stenou bytovky malý priestor na dva koše. V minulosti tu bolo len 6 bytov, 4 s garážou a 2 bez garáže. Ten priestor je presne na tie dva koše pre byty bez garáže. Nadstavbou tu vznikli ďalšie štyri byty a ich koše sú položené "na divoko" vedľa tých dvoch. V tých pôvodných 5 bytoch tu dlhodobo bývajú rovnaký majitelia plus my sme kúpili pôvodný byt. Nadstavba je stará cca 10 rokov. Pôvodný majitelia (5 kusov nesúhlasí s kontajnerovym státím) my plus 4 " nový" majitelia súhlasíme. V zmluve máme uvedené, že pri hlasovaní musí súhlasiť nadpolovičná väčšina, čiže treba ešte jeden hlas. Ja chápem aj majiteľov tých "nových" bytov ale bolo by celkom fér, keby si tie koše odkladali pred garáž tých čo nesúhlasia. Dávajú ich pred našu, lebo je najbližšie a mňa naozaj nebaví, vždy keď potrebujem ísť autom prekladať ich bokom. Dúfam že som to napísala zrozumiteľne. Dnes podvečer, keď šiel manžel domov, zasa tam boli tie koše odložené aj keď ich pred odchodom dával bokom. Aktuálne sú v garáži a zajtra ich má v pláne zaviesť na zberný dvor. Som pripravená na konflikt jak "sviňa" ale komu niet rady tomu niet pomoci.

lenkahvh
25. jan 2024

Rozumiem. Toto bez stojiska asi dlhodobo neudržíte. Treba sa dohodnúť. Vysvetľovať, apelovať, naliehať. Držím palce
P.S. Najhoršie je jednať s ľuďmi. V konečnom dôsledku väčšina hľadí žiaľ len na seba.

h2
25. jan 2024

Podľa mňa ste s mužom urobili dobre. Viackrát si ich upozornila, napriek tomu ich tam stále dávajú, veď to už vyzerá, že schválne! Len na ten zberný dvor by som ich nevyvážala, dajte do svojej garáže, alebo by som ich odtiahla niekam fakt ďaleko.

fairyy
25. jan 2024

odsuvajte ich pred garaze tych co nesuhlasia, mozno zacnu suhlasit, ved tri kose to sa da aj pekne rozmiestnit, nech zavadzaju inde...ale naozaj na zberny dvor nie len schovat a podusit kus susedov