Ahojte, dcéra by v septembri 2017 chcela nastúpiť na vysokú školu v Anglicku. Ohľadom školy si už všetko vybavuje sama. Ale mňa by zaujímalo, ako je to s úradmi, sociálnou a zdravotnou poisťovňou atď. Teraz je tu na Slovensku zamestnaná, ale už v júni by chcela vycestovať, nájsť si brigádu a trošku sa zaklimatizovať. Takže k poslednému máju by dala výpoveď. Predpokladám, že sa treba asi nahlásiť na sociálnej a zdravotnej poisťovni, ale ako to najlepšie vyriešiť ? Bude si musieť tu platiť poistné, aj keď bude študentom v zahraničí ? A čo tie tri mesiace, kým ešte študentom nebude, ale už bude mimo Slovenska ? Dúfam, že sa správne vyjadrujem, proste by som chcela poprosiť niekoho, kto to absolvoval že ako postupovať a na čo určite nezabudnúť. Ďakujem veľmi pekne 🙂
Hmm, mna by skor zaujimalo, ako chce hradit poplatky - VS v UK su platene, od cca £10.000 az do £35.000 rocne, to by musela mat vynikajucu pracu a kopec casu pracovat, aby to utiahla...
Predpokladam, ze ide cez nejaky grant, kde bude skola hradena a musi si zarobit len na ubytko / stravu / cestovne?
@babatkoling Ako EU študent to vôbec nemusí byť tolko. A samozrejme, štipiendiá.
@havana_frost ved hej, len pre nasinca, zvyknuteho, ze je VS zadara to moze byt trochu sok...
@babatkoling ubytko bude mať zabezpečené zadarmo u priateľa, pracovať bude 3 dni v týždni, čo jej bude pravdepodobne stačiť na stravu, život ako taký a dúfam, že niečo aj na školné. Ostatné poplatky za školu budeme pravdepodobne hradiť mi ako rodičia, pričom škola stojí celkom asi 8000 libier ročne. Samozrejme, že budeme hľadať aj iné možnosti úhrady a štipendiá 🙂
@havana_frost ďakujem krásne za informácie. Veľmi mi pomôžu na zorientovanie sa. Nevedela som, že sociálne poistenie nie je povinné ! Tých 150 EUR mesačne je teda naozaj dosť :( Hlavne za to, aké úbohé je naše zdravotníctvo :(
V UK sa môže dať poistiť len tak hocikto, alebo už musí mať status študenta alebo teda ako zamestnanec ?
@zuzuzu3 keď bude mat status študenta bude poistená, ale keď píšeš, ze bude pracovať tak s poistením nebude problém. Prvé co si bude musieť vybaviť je NIN (national insurance number). Zaregistrovať sa u GP (obvodný lekár), vybaviť účet v banke keď bude mat prácu, ale toto vsetko jej bude vedieť poradiť jej priateľ kedže žije v UK a pozná pomery.
Btw ako občan EU by mala univerzitne štúdium v Škótsku zadarmo 😉
Momentálne je to takto, co bude za pár mesiacov resp rokov nikto ešte netusi, ani Briti samotní
@slniecko77 Ja ešte u GP zaregistrovaná nie som a som tu dva roky :D Štúdium "zadarmo" pochybujem - ale za podmienok pre lokálnych študentov, ktorí to tiež nemajú zadarmo. Po brexite to bude samozrejme iná suma. Pozri dnes čo stojí štúdium pre Slováka v Čechách a koľko stojí napríklad pre Iračana. Rozdiel je v desaťtisícoch (eur).
Na registrovanie sa hociam (hlavne v banke) bude potrebovať "proof of address", čo môže byť zo začiatku trochu problém. Býva to buď council tax s jej menom, účet za energie s jej menom - čo ona nič mať nebude. Ale verím že pre študentov existuje nejaký rozumný režim. Možno potvrdenie o návšteve školy.
@havana_frost toto ja vsetko ovládam, ver mi 😉
To, ze nie si registrovaná u GP, je tvoja vec, je lepsie byt just in case
To, ze ty pochybuješ, ze je v Škótsku štúdium pre EU študentov zadarmo ešte neznamená, že mas pravdu.
Viem ako je to s proof of address v banke, ale ona ma výhodu, ze tu ma priateľa, takze stačí ba ňu napísať čokoľvek napr TV licence, gas, electricity etc.
Ako študent bude mat mnoho veci jednoduchšich.
@zuzuzu3 ešte ma napadlo, Univerzity poskytuju rôzne pôžičky svojim študentom, dosť výhodné, možno by tvoja dcéra mohla aplikovať a využiť ich, veľa štastia prajem 🙂
@havana_frost studium na vysokej skole v Skotsku je pre EU studentov zadarmo, v Anglicku si za to musia platit. Ci to tak ale bude aj po brexite je otazne.
Ja len k tomu GP - nedostava sa po registracii u GP automaticky NHS number? Lebo ak ano, musi sa zrusit zdravotna na SR. Netusim, ja som tu uz dlho, ci este nejaky E111 papier funguje?
A tiez som dost skepticka o studiu na anglickej VS zadara, ale tak zase nemam az taky prehlad...
A snad uz banky / ucty doriesili - za mojich cias to bol veelky problem ☹
@babatkoling Ja som požiadala o EHS kartu poistenca, tú mám britskú (nie je potrebné, ja len preto že chodím často do zahraničia). NHS number nemám, predpokladám že dostanem po registrácii u GP. Kým nemám potrebu ísť k lekárovi, tak nepotrebujem ani registrovaného GP. Dva roky som nepotrebovala (a stále nepotrebujem). Keď budem potrebovať, viem že sa môžem registrovať a okamžite (v tú istú minútu) k doktorovi ísť. Slovenskú ZP som zrušila iba s UK prac. zmluvou, nič viac nechceli.
Banky/účty - som nemala skoro pol roka, lebo som mala problém s "proof of address" 😖 takže malý problém to nie je ani dnes.
@havana_frost ako sa ti podarilo dostat UK verziu EHS karticky, na to netreba mat NHS cislo?
No, tie ucty boli kedysi na maslu - moja vtedajsia sefka musela volat do banky a pohrozit im, ze ich uda za diskriminaciu 🙂 Potom o par rokov to uz bolo jednoduchsie, tusim Lloyds robil doslova hon na Poliakov a ponukal ucty...
@havana_frost ja som sa registrovala uz u dvoch GP (z dovodu stahovania) a v obidvoch pripadoch som na potvrdenie registracie cakala cca tyzden a az potom som sa mohla objednat, takze nie vsade je to mozne, ze zaregistrujem sa a hned ma beru.
@babatkoling pokial viem, so zdravotnej poistovne sa musis odhlasit, ak zacnes pracovat v UK, bez ohladu na to, ci sa k GP prihlasis alebo nie.
@babatkoling :D ano v Lloyds by sa dalo, ale ja som chcela tam kde má aj manžel, nakoniec máme spoločný účet (pridali ma) v Natwest. Tiež chceli aj potvrdenie od zamenstnávateľa, no brutal byrokracia.
O EHS som iba požiadala na nete a došla mi 🙂 v podstate nechceli vôbec nič, iba adresu.
@zuzuzu3 Zaujímavá téma. Bude denný študent? Predpokladám, že sú na to nejaké medzinárodné dohody, ktorý štát je platcom zdravotného poistenia v prípade medzinárodných študentov. SKúsim ešte niečo nájsť k tomu.
Hlavne v SR po ukončení prac. pomeru sa musí vysporiadať so zdravotným poistením - odhlásiť sa môže len ak preukáže, že bude mať zdravotné poistenie v inej krajine, odo mňa požadovali pracovnú zmluvu z UK. Ak ju nemá, asi najjednoduchšie bude ak bude tie 3 mesiace samoplatca v SR. Ak bude vedieť preukázať zamestnanie v UK, potom sa môže v SR odhlásiť. Čo sa týka sociálneho poistenia v SR- posledný zamestnávateľ ju odhlási a nikto ju neprihlási - nie je to povinné. Môže si platiť sama ako dobrovoľný poistenec, spolu balík nemocenské+dôchodkové+v nezamestnanosti, ale je to okolo 150 euro mesačne (minimálne, určuje si sama koľko ale toto je minimum).
V UK existuje len súhrnné "national insurance", ktoré obsahuje oboje ako my poznáme - zdravotné a nemocenské poistenie. Ale ako sa to vzťahuje na zahraničných študentov veru teraz neviem.