Ahojte, má zamestnávateľ právo strhnúť prémie za dochádzku, aj za čerpanie dovolenky? Okrem dovolenky nebola absencia v práci, žiadna pn, neplatené voľno, očr ani pod. Sám nadriadený mal pripomienku, nech čerpáme dovolenku, lebo máme ešte dosť dní. Tak ma zaujíma, či je to ok, že máme strhnuté prémie.
Na pohyblivu ciastlu ti moze siahnuť hocikedy. Mate nejaké smernice kedy a koľko? Strhol všetkým?
Minimalne by som sa ale pytala na dovod
Premie sa davaju za odpracovany cely mesiac
Samozrejme, že má právo a aj vám nariadiť čerpanie dovolenky, keď jej máte veľa.....
Ano, ma... U nás tvorili prémie 40 % hrubej mzdy, a keďže na hrubú mzdu nám siahnuť nesmel, tak sa znižovali prémie. Aj za čerpanie dovolenky, za PN, OČR... Čokoľvek. Prémie boli plné len počas doby, keď sme boli v práci celých 8 hodín.
@stanulienkat veď práve, že kôli dovolenke, to prekvapilo aj mňa. Zmluva nastavená tak, že keď jedna pracuje za druhú, robí viac a dokonca nemá zaplatený nadčas, ale len bežnú hodinu. Tak sme v lete ťahali tak, že buď sme boli dlhšie v práci o 1h/denne, alebo si čerpali dovolenku a záver taký, že na výplate to extra necítiť, lebo sa nám strhli z prémií + aj stravné je logicky nižšie. Otras
Prémie bývajú za cely odpracovaný mesiac. Náhrada mzdy za dovolenku sa prepláca priem.mzdou.
Ak máš napr. základný plat 700€ a prémiu 300€, spolu 1000€, tak v prípade dovolenky môžeš dostať výplatu základ.plat 350€ + prémia 150€ + náhrada za dovolenku 500 €, spolu 1000€.
Takze prémie sú síce krátené, ale sú zahrnuté v náhrade, plat ostáva rovnaký.
Aj môj manžel má tak že dostávajú navyše prémie napr keď nemajú pnc,ocr ,paragraf ... Potom poznám aj štátneho zamestnanca.kde sa sťahuje z premii pre tieto veci, prémie nemajú nikde v zmluvách prideľujú ich v podstate hocijak
Pravo ma, nakolko je to nenarokovatelna cast. To, ze je to blb, to je ina vec. Keby si bola dlhodobo Pn, tak chapem. Ale kvoli dovolenke?🙄