Stravné lístky počas sviatkov

7. dec 2020

Dobrý večer neviem si správne píšem keď nie tak poraďte kde alebo komu. Ide o to že v nemenovanej firme zamestnanci si musia odrobiť sviatky v mesiaci. Napríklad 17 november. Ten pracovný deň napr 7,45 si zamestnanec musí odrobiť tak že má deň naviac alebo sa mu ten deň podeli do ostatných dní tak že je o hodinu dlhšie až kým nemá ten deň odpracovaný. Zamestnanci nemajú o stravny lístok naviac a ani 100% za sviatok aj keď ten deň nepracovali ale musia si ho odrobiť. Je to správne a legálne? Lebo čo viem tak všade zamestnanci majú ten deň zaplateny a nikde to takto nefunguje. Ďakujem

aduliak
7. dec 2020

Nie,toto nie je ok

nistika
7. dec 2020

nieje to legalne ale neviem co s tym v praxi robit....

mogaa
7. dec 2020

nie je to ok...jedine sa obrátiť na Inšpektorát práce, ale anonymne to nepôjde, čiže zamestnávateľ sa môže dozvedieť aj kto podal podnet na prešetrenie ....

andreatytler
7. dec 2020

Uz aj niekto odmietol urobit ten nadcas?
Na Slovensu neexistuje nejaka organizacia/urad/ministerstvo ktora dohliada ci zamestanci nezneuzivaju zamestancov? Ak ano, napisat im. Ta firma by s tym mala prestat.

loginexistuje
7. dec 2020

a ako maju rozvrhnuty pracovny cas ? maju nepretrzitu prevadzku ?

vroni
7. dec 2020

Blbosť. Alebo to je nejaká pokútna firma, s majiteľom s prerastenym egom alebo bolo niečo zle pochopene. Nie je to ani legálne ani možné.

autor
7. dec 2020

Ide o medzinárodny podnik. Známa značka. Nikomu sa to nepáči no odmietnuť nemôžeme lebo musíme mať odpracovane dane hodíny za mesiac a sviatok sa nepočíta k tým hodinám čiže musíme si ich ako keby nadrobit. Dúfam že dáva to zmysel ako som to napísala. Prevádzka je otvorena každý deň mimo šťastných sviatok. Vedúca na predajný nič s tým nesprávy lebo také ma pokyny z hora..

danusa64
7. dec 2020

Tiez pracujem v takej prevadzke, nastastie nemusime nadrabat vsetky sviatky, ale len polovicu. Ked stat zaviedol ze na sviatky budu obchody zatvorene tak nas zamestnavatel (velky, zahranicny) urcil polovicu z tych dni, ktore budu zaplatene a ktore nie. Neviem presne, ktore dni to su, ale Napr 1september je plateny a 15ty musime nadrabat bez priplatku samozrejme. Takze sice sme doma lebo sviatok ale hodiny si musime odrobit v ine dni, nie ako ine firmy ze su doma a maju to aj zaplatene. To iste bolo aj teraz cez koronu, v nedele obchody zatvorene a my sme to nadrabali v iny den.

vroni
7. dec 2020

@danusa64, že si zamestnanci nechajú kadiť na hlavu je ich súkromná blbosť. S potešením by som takým zamestnávateľom vyzametala média. Jano Mrkvicka z Hornej Dolnej nad tým mávne rukou, veľký zahraničný zamestnávateľ nie.

andreatytler
8. dec 2020

Som prekvapena ze velka medzinarodna firma robi nieco co je protizakonne. Oni sa vacsinou velmi dobre chrania proti pripadnym udaniam. Je mozne ze v slovenskych zakonoch o statnych sviatkoch je nejaky loophole a vyuzivaju to.
Nemate to v pracovnej zmluve co si podpisovala ked si tam nastupila?

lopka1313
8. dec 2020

Najdite si na fb "pracujuca chudoba" a poslite im podnet. Poradia Vam co a ako a mozno to aj (anonymne) zverejnia 🙂