Stavebný dohľad

sonda777
21. feb 2024

Dobrý večer.
Bývame v činžiaku 10mesiacov,nad nami je sused ktorý sa nasťahoval rok pred nami. Susedia hovoria že Odkedy tu je toto robí. Keď mu niečo poviem keď sa to deje aj po 22tej ale aj keď nie a len sa mu snažím vysvetliť ako sú veci tak je arogantný a povie že on ešte bude dlho prerábať Odkedy bývame nemáme jeden deň kľudný. Preraba si byt sám. Dennodenne búchanie,vŕtanie,trieskanie,hádzanie náradím o zem,chodí v bagancoch dupe. Tu nie je možné mať nočnú či bábätko.
Nemá povolenie od mesta som sa dozvedela. Bola som na mestskom úrade no mám pocit že stým nič nerobili. Je možné zavolať niekam a nahlásiť ho nech si preveria či má povolenie ? Ďakujem za každú radu

santosanto
21. feb 2024

@sonda777 od 22 je nočný kľud - volaj políciu, v bytovom dome je domový poriadok, ktorý takisto musí uvádzať čas "kľudu, pokoja" z pravidla býva prísnejší ako všeobecný (22-6). Rieš to z domovníkom a spojte sa viacerí nájomcovia/vlastníci a tiež podajte sťažnosť na mestský úrad na tohoto Vašeho suseda "remeselníka".

viky173
21. feb 2024

@sonda777 ziadne povolenie nepotrebuje pokym nezasahuje do nosnej konstrukcie. Ak robi hluk do 22, s tym nic neurobis. Po 22 je uz nocny klud a mozes na neho zavolat policiu. Nezabudaj vsak, ze ked raz Ty budes mat dieta tak to bude den, noc rusit susedov revom, buchotom a behanim, tak si zbytocne nenarob dusno, aby Ti to pan sused nevratil.

obkladac
21. feb 2024

S takýmto sa môžeš naťahovať do nekonečna, to že nemá povolenie neznamená že nemôže nič robiť povie ti že vešia obraz ,keď dupe teraz určite neprestane ja učím moje deti aby nedupali chôdza bez dupania je niečo ako rozprávanie bez dialektu.

sonda777
autor
21. feb 2024

@viky173 povolenie potrebuje 😂 ale ďakujem za názor ďalšieho Lajka. 😂

sonda777
autor
21. feb 2024

@santosanto áno po 22tej určite volať budem .... No hlavne ide o to že to je neustále ,nonstop t.z.dlhodobo. kurník veď na to musí byť tiež nejaký/niečo. Okresný Bytový podnik má zaznamenané jeho nahlásenie prerábky. No on potrebuje ešte súhlas od mesta teda povolenie a vraj ho nemá. Mi povedali na podniku. A na mestskom úrade to vedia ale pochybujem že stým niečo robia lebo to sú teliatka. No bola som aj za štátnymi poradiť sa čo mám robiť čo môžem urobiť. Moc nepomôžu v Tom len po tej 22tej čo chápem len som hľadala radu. A nakoniec som im len oznámila že je dosť možné že bude častejšie volať policajtov on na mňa. Aby boli na to pripravený. Inak to nevidím

santosanto
21. feb 2024

@sonda777 Pri prácach, ktoré nezasahujú do nosných priečok/stien nepotrebuje stavebné povolenie, stačí mu iba ohlásenie prerábky/prác na stavebnom úrade- v podstate na mestskom úrade.
Ja ťa úplne chápem, že táto tvoja situácie nie je najpríjemnejšia- len je dobre si uvedomiť, že v tom bytovom dome budete susedia ešte xy rokov. Keď na neho budeš volať políciu aťď aby sa potom z neho nestal pomstychtivý hajzel a nezačal Vám (susedom) robiť napriek.
Skúšali ste sa s ním rozumne porozprávať? Skúste do toho zapojiť aj domovníka-aby mu nejak rozumne dohovoril.
Každý rozumný človek by v bytovke vylepil oznam ohľadom prerábky- dobu trvania- a čas prác (v bytovke kde bývajú moji rodičia je to zaužívané: čas na prerábky od 8:00- do max 18:00 PO-SO, v Nedeľu sú prerábky zakázané, tak si to dohodli na domovej schôdzi a každý s tým súhlasil a tak isto je s týmto oboznámený každý kto sa tam prisťahuje/kúpi byt).
Skúste si aj Vy niečo také dohodnúť na domovej schôdzi- a hlavne aby ste to mali uvedené aj v domovom poriadku.