Stavebné povolenie

hsjdudhdbd
2. feb 2023

Prosim vas naviedol by ma niekto v ramci vybavovania stavebneho povolenia ? Ako postupovat nasla som si co vsetko treba na internete ale nemusi vsetko tak byt ako sa na webe pise … pozemok mame..ak mi mozte poradit dakujem

janka_266
2. feb 2023

@hsjdudhdbd najlepšie je ísť sa spýtať nastavený úrad, a oni Vám povedia aké presne papiere potrebujete, keďže čo stavebný úrad, to iné papiere 😃my sme dávali vyjadrenie od vodárov, plynárov, elektrikárov, pozemkový fond, životne prostredie, krajský pamiatkový úrad, vyjadrenie obce, Telekom, a možno ešte niečo, ale tieto sú základne. Pripadne každého, koho siete sa križujú s pozemkom

melanta
2. feb 2023

Predpokladám, že pozemok je určený na výstavbu a že máš projekt domu aj firmu, ktorá bude stavať. Na žiadosti vypĺňaš približne toto:
- mená a osobné údaje stavebníkov (majitelia budúcej stavby)
- druh, účel a miesto stavby
- predpokladaný začiatok a ukončenie stavby
- čísla parciel a doterajšie využitie pozemkov určených na stavbu
- meno a adresa projektanta
- spôsob výstavby – svojpomocne alebo dodávateľská realizácia
- zoznam účastníkov stavebného konania, ktorí sú stavebníkovi známi (majitelia susedných pozemkov – mená a adresy)

A potom dokladáš prílohy:
- kompletná projektová dokumentácia v 2 vyhotoveniach (1 originál bude archivovaný na SÚ)
- výkres osadenia stavby so zakreslením a okótovaním objektu projektantom
- názov a adresa dodávateľskej spoločnosti + fotokópia oprávnenia na výkon stavebnej činnosti
- meno a adresa stavebného dozoru + fotokópia oprávnenia v prípade svojpomocnej realizácie
- LV k vlastníctvu pozemku, nie staršie ako 3 mesiace
- vyjadrenia príslušných správcov sietí – voda a kanalizácia, elektrina, plyn
- právoplatné územné rozhodnutie (alebo záväzné stanovisko pre umiestnenie stavby) v prípade, že nie je zlúčené stavebné a územné konanie

Ak išlo o poľnohospodársku resp. ornú pôdu, záhradu či vinicu, ktorá sa musela vyňať z fondu, tak potrebuješ ešte doložiť súhlas okresného úradu s vyňatím poľnohospodárskej pôdy z pôdneho fondu, kópiu katastrálnej mapy, výkres situácie z projektu stavby, súhlas obce s vyňatím pozemku, určenie bonity pôdy, bilanciu skrývky poľnohospodárskej pôdy, geometrický plán s vyznačením vyňatej plochy.

Ale zájdi určite na stavebný úrad v tvojom meste/obci. Zákon je síce len jeden, ale i tak sa môže stať, že "tvoj" stavebný úrad bude chcieť niečo navyše alebo niečo chcieť nebude. Oni ti dajú presný zoznam, čo od teba budú chcieť.

ivicka0502
2. feb 2023

ja som si zozbierala papiere ktoré som vybavila (vyššie spomenuté- tie sú potrebné vždy) a išla som na stavebný úrad. Mrkla čo mám, povedala čo ešte treba a dovybavila som si ostatné.

luccija
2. feb 2023

@hsjdudhdbd my sme zaplatili chlapa, ktorý nám to obehal a vybavil.Suril nás čas mal všade známych a vedľa čo a ako..
Choď na stavebný úrad a tam Ti povedia

mladenca
2. feb 2023

@luccija aj my sme si to tak poriesili. Dokonca sedel priamo na stavebnom urade, takze my sme prakticky nemuseli nic, len sme podpisovali vyjadrenia a ziadosti. Lepsie sa to ani podarit nemohlo

luccija
2. feb 2023

@mladenca áno, keď si predstavim odbiehat z práce, všetko si naštudovať on vedel a hlavne to, že všade mal ľudí bolo to rýchlejšie a veľa ľudí sa tým živí.Malo to postupnosť

hsjdudhdbd
autor
6. feb 2023

@luccija kde ste prosim vas toho pana zohnali ktory vam to vybavil ? Z internetu si na urade ponukli

luccija
6. feb 2023

@hsjdudhdbd niekto nám poradil čo staval dom a zhodou okolností býval o pár dedín ďalej.On to robí normálne na zivnost .Pozri na modrej streche tam majú viac ľudia skusenosti