Stavba domu na rodičovskom pozemku bez prepisu

19. aug 2023

Ahojte, moja matka vlastni stavebny pozemok a tvrdi ze si tam môžme postaviť dom. Ale pozemok na mňa prepísať nechce. Môžem na takomto pozemku postaviť dom?

kaktusik007
19. aug 2023

mozes, ale nerobila by som to.

autor
19. aug 2023

@kaktusik007 preco?

jozeffezoj
19. aug 2023

Môžeš ale garantujem ti ze ak máš súrodenca alebo sa budeš rozvádzať tak bude problém.
Týmto veciam treba predchádzať.
Čiže bud vlastná cesta a pozemok na mení alebo nič...

crazy_lazy
19. aug 2023

A prečo nechce na teba prepísať pozemok, keď ti povedala, že si tam môžeš postaviť dom?

lasona
19. aug 2023

Je to v podstate cudzi pozemok a na cudzom by som nestavala. Vzťahy sa môžu rýchlo pokaziť, takže dobre si rozmysli

kaktusik007
19. aug 2023

v zivote sa moze cokolvek stat - samotny dom bez pozemku napriklad nepredas. Vzdy ti bude rodic riesit co mozes / nemozes. proste toto naozaj nie.

domkakvet
19. aug 2023

Nie nestavat, nevies co sa moze stat.

muchotrafka298
19. aug 2023

Dobre si to rozmysli, pretoze v pripade problemov, zmenit sa mozu rodinne vztahy alebo nieco, tak co spravis s domom? Kam pojdes? Len tak sa zoberies, ze dovidenia, ja odchadzam a nechavam Vam tu stat dom? Mas surodenca? Dalsi problem v pripade dedicskeho konania, ak by majitel/majitelka pozemku zomreli.

lucik194
19. aug 2023

mozes dom postavit ale preco?

budes stavat na cudzom pozemku, pohadas sa s mamou ona preda pozemok, ty co? stavala si na cudzom pozemku, mas smolu, nic nemas.....

smola

autor
19. aug 2023

Áno mam ešte sestru. My sme sa rok o tom rozprávali že mi to prepise a ze môžeme stavať. Už aj peniaze sme si nejaké ušetrili. A keď sme vybavili termin u notára, tak cuvla. Ze ona to neprepise na mňa, teda pod podmienkou ak sestre prepíšem svoj podiel na dome po otcovi. Ale ja na tom dome podiel nemám. Jediny vlastník je otec. Som jej písala nech ten dom teda na ňu prepisu. Tak jedine žeby sme stavali na jej pozemku.

ana82
19. aug 2023

to je čo za hlúposť to hodnota toho pozemku je rovnaká ako tvoj podiel po otcovi z domu...vykašlala by som sa na to a hľadala si pozemok, príde mi to ako docieliť, aby sestre zostal dom

kate_cs
19. aug 2023

Budeš stavať na cudzom. Nerobila by som to. Tak nech ti matka pozemok predá za nejakú symbolickú cenu, alebo daruje. Alebo si ho ohodnoťte a vyplať sestru z polovice. Ale stále budeš mať za susedu matku, co ti robila problémy už pri vybavovaní pozemku. Bude sa ti tam dobre žiť?

muchotrafka298
19. aug 2023

No pokial mate uz pred stavbou taketo opletacky ani by ma nenapadlo tam stavat. Keby chcela pozemok Ti daruje alebo preda za symbolicku cenu.

eliza999
19. aug 2023

No ja neviem,ale my keď sme začali stavať a brali sme hypo,v banke nám povedali,ze my ako stavebníci, musíme byť aj vlastníci pozemku na ktorom sa dom stavia.Si pamätám, že sa nám kvôli tomu natiahli aj papierovačky na stavebne povolenie,lebo svokor nám tiež daroval pozemok,ale sám tam mal nejaké nezrovnalosti na katastri.Tak neviem,či sa od vtedy niečo zmenilo,ale ako píšu vyššie,určite za takýchto podmienok by som do toho nešla.

lilizzachy
19. aug 2023

@eliza999 áno ak chcú hypotéku, musia byť majiteľmi aj pozemku, nedávno sme riešili to isté.

eliza999
19. aug 2023

@lilizzachy tak sa teda nič nezmenilo,ono to vlastne aj logiku dáva,v prípade stavby cez hypo..

zuzubb007
19. aug 2023

Nie nestavat v ziadnom pripade

miskaska
19. aug 2023

Ja mamku chápem. Že Tebe dá pozemok, tak nech sestra zas dedí po otcovi. Ak teda otec nemá ďalšiu manželku (ak som to pochopila spravne pochopila, že sú rozvedení). Nedá sa nejako dopredu vzdať prípadného dedičstva po otcovi?

miskaska
19. aug 2023

Alebo by si mala sestru z toho pozemku vyplatit.

autor
19. aug 2023

@miskaska ja som súhlasila aby ten dom pripísali na ňu. Netuším ci niečo také ze sa vzdam dedicstva takto popredu existuje. Ja som navrhla nech jej to darujú a hotovo. Aj keď teda ten dom má určite väčšiu hodnotu ale mne to nevadí.

gaborka28
19. aug 2023

Urcite do tohto nechoď. Ono to tak býva, keď vtacika lapajú, pekne mu spievajú. Alebo teda, keď nie sú problémy, všetci sú s tým ok, nikto nic nepotrebuje, len ti praje a sľubuje, že nikdy sa nepohadate. Veď nie ste ako iné rodiny... Pridu problémy a zrazu je po dobrých vzťahoch, ústnych dohodách aj “nám to nevadi, sme s tým ok”.

Kazdopadne - takéto dohody sú certove spolky a kým nie je nic dohodnute na papieri a všetci spolu naraz, ale sestra s rodičmi, ty s rodičmi atd, tak je to najvacsi “klinček na rakve” na nieco take pristúpiť.

lilizzachy
19. aug 2023

@eliza999 tak banka dom bez pozemku tazko predá ak by došlo k neplateniu...neviem kto by niečo také kúpil ...len blázon 😃

denithestrange1993
19. aug 2023

Ehm,postavis si dom,mame sa moze nieco stat a potom ti zostanu len oci pre plac ked niekomu inemu pripadne cast tvojho majetku.

kopaniciarka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. aug 2023

Ďakujem za komentáre chcela som len počuť objektívne názory a vlastne som sa uistila v tom co si myslím. Investujeme peniaze inde asi to tak ma byt a bude to tak najlepšie

maranco
20. aug 2023

Ako ďaleko je ten rodičovský pozemok od rodičovského domu? Dúfam, že nie v jednom dvore. Keby to bol vhodný stavebný pozemok (dostatočne vzdialený), tak ho môžu darovať obom sestrám a ty od sestry odkúpiš polovicu pozemku za bežnú trhovú cenu.

milka1988
31. aug 2023

@lucik194 a tp sa dá predať pozemok ked je na ňom dom?

maranco
31. aug 2023

@milka1988 dá sa predať, pozemok pod domom vlastnila cudzia osoba a predala ho staviteľom. Potom si ho vlastníčka domu odkúpila od nových vlastníkoch.
https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/problem-s-vysporiadanim-pozemku/