Stavba domu a deti z prvého manželstva

cartridge
2. okt 2014

Ahojte, mám taký menší "problémik". Chceme s manželom postaviť domček. Manžel má dve deti z prvého manželstva. Vychádzam s nimi v pohode, nemáme nejaké vzťahové problémy. Chcem, aby bol dom napísaný aj na mna aj na manžela. Mám však trošku obavy, ako by to bolo v prípade dedičského konania. Dom by sa dedil rovnakým dielom aj na naše, aj na manželove deti. Teraz neviem, čo bude za 10 -20 rokov, aký život budú mať manželove deti ... Nechcem však ukrátiť jeho deti o to, čo by im v takomto prípade patrilo. Neviem, či by bolo takéto riešenie správne:
Máme s manželom ešte nejaký pozemok. Ja by som sa vzdala svojho podielu v prospech jeho detí z prvého manželstva s tým, že potom by už nemali nárok na postavený dom, ktorý by sme si postavili spolu s manželom /podotýkam, že hodnota pozemku by bola podobná ako by bola hodnota časti domu, na ktorý by mali nárok jeho deti/. Neviem, či som to napísala správne, ale proste chcem predísť prípadným problémom v budúcnosti, keď by malo dôjsť k deleniu majetku medzi moje a jeho deti a zároveň chcem, aby aj jeho deti mali nejaký "náhradný" finančný prospech, ak nebudú môcť mať dedičstvo z nášho domu.
Dá sa toto všetko nejako "ošetriť" nejakou zmluvou? Ďakujem za kvalifikovanú radu.

maria1989
2. okt 2014

@cartridge možno by bolo najlepšie zaplatiť konzultáciu právnikovi. tu zrejme dostaneš len rady typu: jedna baba povedala.

vlockasnehu
2. okt 2014

Presne tak, obrat sa na pravnika. Zial, je to tak, ze co bude napisane aj na manzelovi, po jeho smrti budu dedit aj jeho deti z prveho manzelstva. Rovnakym dielom podla poctu dedicov (deti z prveho manzelstva, Ty ako manzelka, jeho deti s Tebou), zavetom moze upravit len to, ze im moze znizit dedicsky podiel na polovicu z toho, keby sa dedilo rovnakym dielom. jeho deti ako dedici mozu svoje dedicstvo v ramci dedicskeho konania odmietnut, ale to uz bude na nich. Ak to nespravia, a budu si narokovat, budes ich musiet vyplatit.
V praxi sa to riesi tak, ze manzel pocas zivota daruje svoju cast domu manzelke alebo detom (co v pripade nahlej smrti nemusi stihnut), alebo nech je cely dom napisany od zaciatku na Teba (da sa to u notara zuzenim bezpodieloveho vlastnictva), a po Tebe budu dom dedit len Tvoje deti, pripadne manzel, ktoreho ale v ramci zavetu mozes opomenut (na rozdiel od deti, ktori su neopomenutelni dedici, len im mozes znizit podiel na tu polovicu, vydedit len za prisnych podmienok podla zakona)
A este v zavete nesmies mat ziadne podmienky pre dedicov, lebo inak je zavet v tej casti neplatny.
A este je nejaka taka moznost, ze ano, mohol by im pocas zivota vyslovene darovat napriklad ten pozemok, a ostatni dedici, by potom v ramci dedicskeho ziadali, aby dar pocas zivota bol zohladneny v ramci dedicskeho konania. Ale pravnik Ti to vysvetli lepsie.
Chapem Tvoju ferovost voci detom z manzelovho prveho manzelstva, na druhej strane ak budete napriklad splacat hypoteku, budete sa pocas jej splacania musiet viac financne obmedzovat Ty a spolocne deti, ako deti z predchadzajuceho manzelstva, tak je otazne, ci je az taka ferovost na mieste.

babatkoling
2. okt 2014

Ak umrie jeden z mazelov bez zanechania zavetu (kde by bolo jasne napisane, ako chce, aby sa po nom / nej dedilo) dedi sa nasledovne:
1/2 pre prezivajuceho manzela / ku a 1/2 medzi deti zosnuleho. Ak je viac deti zosnuleho tak pomerne ide ta 1/2 medzi ne (ak su dve deti, dostanu 1/2 z danej polovice, cize 1/4 kazdy).
Rozdiel je len v tom, ze ak by si Ty umrela prva, 1/2 ide manzelovi (a nasledne po nom - jeho smrti- jeho aj Vasim detom) a 1/2 medzi Vase deti.
Ak by prvy umrel manzel - jeho 1/2 ide Tebe (a nasledne - po Tvojej smrti - len Vasim detom) a 1/2 ide pre jeho aj Vase deti.
Ak spravne pocitam tak v pripade, ze Ty umries prva, jeho detom sa ujde pomerne vacsia ciastka ako by sa im usla keby umrel on prvy...
Toto je za predpokladu, ze ani jeden z Vas nema osobitny zavet a vsetko ide podla zakona...
Vylucit dedicov mozes prave fomrou osobitneho zavetu - ale len ak su plnoleti, malolete dieta sa neda 'vydedit'.
Som v podobnej situacii, tak som sa na to trosku pozrela, ale netvrdim, ze viem jedinu spravnu odpoved...

vlockasnehu
2. okt 2014

Ja som to pochopila trochu inak babatkoling, dom bude v bsm, takze ak jeden manzel umrie bez zavetu, tak sa to berie ako keby bol vo vlastnictve 1:1, cize polovica ostane zivemu, a polovica sa dedi rovnakym dielom medzi dedicov zo zakona - manzel, vsetky deti. takze ak mal napr 4 deti, tak druhy manzel z deden polky dostane 1/5 a kazde dieta tiez 1/5 z dedenej polovice, co je v skutocnosti 1/10 domu.
ano, ak budete mat spolu 2 deti, a manzel zomrie skor ako Ty, budes mat svoju polovicu domu +1/10, kazde dieta aj z predch manzelstva 1/10 z celeho domu. Po Tvojej smrti ak sa uz nevydas budu Tvoje podiely dedit len Tvoje deti. Cize 2/10 domu by patrili v konecnom dosledku detom z prveho manzelstva a 8/10 dvom detom z druheho (kazdemu 4/10 co su 2/5iny).
Ak umries skor Ty, podla zakona bud manzelova polovica domu a tvoju polku bude dedit on a vase 2 deti, cize kazdt zdedi 1/3 polovice domu, co je 1/6 celeho domu.Manzel tak bude vlastnit 4/6 domu, po jeho smrti budu detit spolu 4 deti, cize deti z predch manzelstva 1/6 a deti zo spolocneho tiez ale s podielom z dedicstva po tebe bude mat kazde 2/6 z domu. A kedze 2/6 su menej ako 2/5 v konecnom dosledku zdedia menej ako v prvom pripade.
takze konecne podiely budu zavisiet od poctu vasich spolocnych deti aj od poradia v akom umriete. bizarne, ale je to tak

babatkoling
2. okt 2014

@vlockasnehu Ah, no to mi nedoslo... Je to mozne... Ako ale bolo napisane - poradie umrtia rodicov urcuje velkost dedicstva pre deti...
@cartridge Kazdopadne najlepsie za pravnikom, najma ak chcete prevody pozemkov a podobne. To uz bude naozaj dost komplexne...
Drzim palce, len to prosim osetrite este za zivota, dedicke konania mozu vztahy v rodine poriadne rozhadzat ☹

bonaqa2013
2. okt 2014

HNonline.sk, HNPoradňa.sk Na tejto stránke odpovedajú právnici na otázky čitateľov. Deti tvojho manžela budú dediť len po ňom.

klincek
2. okt 2014

@cartridge sklamem ta, toto nepojde. Dovodov je viacej, je to na dlhsie, ale proste to nie je mozne.
Ak si s manzelom ten dom postavite, bude to takto: Dom bude v BSM (pozemok pod domom neviem ako mate vysporiadany, ale ak ste ho nadobudli ako manzelia zo spolocnych prostriedkov, je tiez v BSM - pripadne moze byt len tvoj alebo tvojho m, k tomu neskor).
Ked zomrie jeden z vas, vykona sa vyporiadanie BSM ku dnu smrti tohto manzela, a dedi sa len ta cast, ktora pripada na zomreleho manzela - a to bude pravdepodobne 1/2ca. Ak ma zomrely (porucitel) manzela aj deti, tak vsetci budu dedit rovnym dielom. Cize pocet deti ma vplyv na velkost podielov. V dedicskom konani sa dedicia mozu dohodnut tak, ze dedicstvo nadobudnu len niektori (resp. jeden) z nich, a ti/ten ma potom povinnost vyplatit ustupujucich spoludedicov.
S pozemkom to bude rovnako, ak je v BSM. Ak je len tvoj resp. len manzelov, bude to v podstate tiez tak isto, len s tym rozdielom, ze sa po smrti jedneho z vas nebude vyporiadavat BSM.
Veci sa daju zariadit tak, aby ste vylucili moznost dedenia vasho spolocneho domu manzelovymi detmi. Ale nerobi sa to zmluvami, ktore by ich vopred vylucovali z dedenia, pretoze by sa tak vopred vzdavali svojich (dedicskych) prav, co nase pravo nepripusta. Robi sa to napr. zuzenim rozsahu BSM v miere, na akej sa dohodnete..(napr. ze dom nadobudnes iba ty..ale si treba vopred v banke zistit, ci vam v takom pripade poskytnu hypoteku a za akych podmienok). Dohodu vam spise notar (musi mat formu notarskej zapisnice), ale jej obsah si mozete pripravit vopred, najlepsie v spolupraci s pravnikom (advokatom). Niektore dojednania mozu byt dost "na hrane" 😉 , tak nech vam s nimi pomoze odbornik.
Ak sa rozhodnete pre take riesenie, manzelove deti budu po nom dedit tak ci tak - len sa to nebude tykat tejto nehnutelnosti. A ak ich nechcete ukratit, nic vam nebrani vynahradit im to este za zivota tvojho m inym sposobom (nasporite im peniaze, darujete nieco hodnotnejsie a pod.).