Stavba cesty - odovzdanie obci

sails150
26. aug 2021

Dobry den . Chcel by som vas poprosit o radu .
Planujeme budovat 150m dlhu cestu pre cca 10 vlastnikov pozemkov , popod cestu budu natiahnute inzinierske siete . A mame 2 moznosti :

1. Spravi sa cesta vysypana strkom/spevnena ale neprevezme nam to obec
2. Spravi sa cesta podla normy na dvojpruhovu cestnu komunikaciu 5,5 metra a odovzda sa obci

Viem ze ked vybudujeme cestu a odovzdame obci bude to stat kopu penazi, ale cesta sa bude odhrnat , vysypat tam smeti atd . Rozmyslame nad tym vybudovat ju tak aby bola pevna ale za zlomok ceny a neodovzdavat ju obci , ako by ste to riesili vy a ake by mohli byt pri tom problemy a komplikacie ?
Dakujem za rady

nafka0483
26. aug 2021

1. Urobite si to za zlomok ceny, mimo noriem, cize do buducna neviem ako dostanete stavebne povolenia, koladuacne rozhodnutia, aku hodnotu budu mat vobec take pozemky, ktore nemaju spravenu riadnu cestu, pokial vam vobec budu chodit napr. smetiarske auta a pod. kedze cesta bude vasa sukromna a nebude to oficialne definovane ako cestna komunikacia. Budete si platit udrzbu - opravy vytlkov, odhrnanie snehu, posyp, atd.

2. Postavite to podla noriem, cestu preberie obec a tym vase naklady koncia - obec riesi opravy, udrzbu, cesta je riadna skutocna cesta, cize do buducna ziadne problemy.

Spocitaj si jedno a druhe a uvidis co vyjde lepsie, pre mna je to jednoznacne druha alternativa.

Tiez by ma zaujimalo ake stavebne povolenie na tu akoze cestu vlastne dostanete, lebo tak astavba musi byt riadne ohlasena a povolena a ak nebude splnat normy, tak vam nevydaju ani stavebne povolenie ani vam taku cestu neskolauduju.

sails150
autor
26. aug 2021

@nafka0483 dakujem za odpoved.
Sme si vedomi aj odhrnania , oprav a vysypania smeti kedze by to nebola oficialna cesta.
Ked by to teda nebola oficialne definovane ako cestna komunikacia aj na prehlbenie a spevnenie je potrebne stavebne povolenie ?
Treba robit aj nejake pravidelne revizie pripojok sieti ?

Zistujeme vsetky premenne aby sme vedeli rozhodnut , a 700-800 m2 cesty tiez nebude zadarmo tak nam treba aj to zvazit 🙂

nafka0483
26. aug 2021

@sails150 Musis si zistit na stavebnom urade ake ukony sa beru ako bezna udrzba pozemku a co uz sa povazuje za stavbu, na ktoru treba ohlasku alebo povolenie.
Pripojky sieti su osobitna kapitola, to s cestou nesuvisi, na to sa pytaj toho kto je spravcom a majitelom danych sieti. My mame napr. vodu vo verejnej ceste, to si spravuju vodarne, my zodpovedame za to co je od nasej "odbocky" teda prippojky na nasom pozemku k nasmu domu.

S takymito otazkami by som sa obratila na odbornikov, aj pravnikov, nech vam vysvetlia vsetky podmienky, pre a proti, vsetky dosledky do buducna a pod.

Isteze cesta nebude zadarmo, ale to ze si ju budete riesit sami ste asi vedeli ked ste riesili uz kupu pozemkov, cize bolo vhodne urobit celu tuto analyzu uz vtedy. Alebo mozno este len teraz ste v tejto faze, neviem 🙂

qetka
26. aug 2021

mna by zaujimalo, ako je riesene vlastnictvo cesty. Kedze predpokladam, ze ma 10 podielovych vlastnikov, v pripade, ze niekto bude predavat svoj pozemok, plus podiel na cezte, naskor musi podla zakona ponuknut svoj podiel ostatnym spoluvlastnikom. Co je podla mna v tomto pripade uplne kravina, ale je to tak. Ak neponukne a niekto z tych ostatnych bude deges, tak moze zacat robit problemy.
V pripade, ze bude obecna, tak ziadny problem 🤷‍♀️

nafka0483
26. aug 2021

@qetka Nie je toto osetrene tak, ze podiel na ceste sa priamo viaze na dany pozemok? Rovnako ako pri bytoch, tam mas tiez podiel na spolocnych priestoroch a na pozemku pod bytovym domom, ale v pripade predaja bytu nenukas podiel na spolocnych priestoroch ani na pozemku osttanym majitelom bytom. Prevadza s aten podiel automaticky s celym bytom.
Pokial viem, tak znami co maju takto cestu to maju nejako podobne osetrene, ze ak sa preda pozemok, tak priamo s nim sa predavaja aj podiel na ceste.

qetka
26. aug 2021

@nafka0483 podla mna je to dost blbe, lebo podla zakona by to malo byt tak,
ze to treba ponuknut. Ale nedava to logiku a sud asi moze rozhodnut aj inac. Ale nemusi. To je vlbe, ze u nas moze v dvoch rovnakych pripadoch rozhodnut inak. Riesim to, lebo som zdedila pozemok po otcovi a na ceste k nemu ma podiel otcova manzelka. Co neviem, ci je vlizka odoba, pri ktorej sa predkupne pravo nemusi uplatnovat. Nasla som vselico o tom,
ci to musi ponuknut ostatnym, alebo nie. Napriklad tu je o tom diskusia:
https://www.modrastrecha.sk/forum/pozemok/predk...
Ake teda jasne mi to nie je 🙂

marca12
26. aug 2021

@qetka podiel k ceste sa predava s domom,tu je vynimka a neplati,ze sa ma ponuknut spoluvlastnikom

marca12
26. aug 2021

@qetka vas pripad je iny ako opisuje tu autorka

lululucy
26. aug 2021

A to tam je 10 pozemkov, alebo uz domov? Pokial viem,kym nebudete mat cestu urobenu a skolavdovanu, tak dovtedy vam nebude vydane stavebne povolenie na stavbu domu

qetka
26. aug 2021

@marca12 cim je iny? a kde je napisana ta vynimka?

marca12
26. aug 2021

@qetka ak sa vybuduje takato cesta je to zmluvne osetrene a dava sa tam klauzula,ze kazdy vlastnik sa vzdava predkupneho prava na podiel k pozemku cesty

qetka
26. aug 2021

@marca12 ale to nie je vynimka, to je zmluva. Ak zmluva nie je, tak plati zakon a tam je predkupne pravo apoluvlastnikov. My sme zmluvu nepodpisovali, kedze tu ak niekto podpisoval - tak otec a my ju nemame. Tiez si myslim, ze ak by ju aj podpisal, tak zmenou vlastnika sa rusi, neprechadza na noveho, kedze ten ju nepodpisal.

ukulela
26. aug 2021

@lululucy my nemáme urobenu cestu, a stavebné sme dostali. Úplne v pohode všetci 5 spoluvlastníci. Tiež premyslame, či a ako urobiť a ci odovzdat obci.
@sails150 nám v zime odhrnaju, mala dedina, dohodli sme sa. Smetiaky ale v deň vývozu potiahneme ku ceste, smetiatske aito by sa ku nam nedostalo.

nafka0483
27. aug 2021

@ukulela Aj my sme dostali stavebne s podmienkou ze cesta musi byt dobudovana kym sa stavba zacne uzivat. Mate uz bez cesty aj skolaudovane?

ukulela
27. aug 2021

@nafka0483 áno, už dvaja susedia. Cesta je len ujazdena.

nafka0483
28. aug 2021

@ukulela Vdaka a aka lokalita? Aspon priblizne, niekde ze robia problemy a bez riadnej skolaudovanej cesty nechcu kolaudivat domy a niekde to vraj "nevadi".

sails150
autor
29. aug 2021

@ukulela a vy mate aj siete poriahnute tak ze nie su odovzdane obci ? My by sme to mlai popri ceste takze by sme aj siete odovzdavali obci okrem teda pripojok co by uz boli na nasich pozemkoch