Štátny pozemok pod domom

9. apr 2024

Dobrý večer píšem anonymné nechcem aby ma tu niekto z okolia spoznal. Vec je taká že sme pred dvoma rokmi kúpili dom. Ktorý ale nemal vyvlastnení pozemok. A pozemok na ktorom dom stojí je štátny. Takže som podala žiadosť o jeho kúpu. Odpoveď od nich som dostala po roku. No už sa to rieši a netreba už ku koncu veľa. Potrebujem znalca ktorý by to zmeral a urobil znalecký posudok. Ja sa tomu veľmi nerozumiem. Oni mi povedali že keď znalca navrhne cenu tak oni pod cenu nepôjdu. Že pôjdu len vyšie. Ja myslím že ten pozemok nemá ani takú hodnotu, keďže je pri vode. A keďže sa jedná o štát, tak on takéto pozemky predáva za trhové ceny. Vedel by mi s tým prosím niekto pomôcť?

alenah31
10. apr 2024

no je jedno či si ty myslíš o hodnote pozemku - kúpiš alebo nie. Nútiť ťa samozrejme nebudú.
Ale k veci - doklady ako geometrický plán, znalecký posudok a pod. neodporúčam dokladať pri predkladaní prvotnej žiadosti na SPF, aby ste vopred nevynaložili náklady na podklady, pričom ešte nie je jednoznačné, že k prevodu pozemku, resp. inému úkonu dôjde. Je tam totiž určitý postup. K žiadosti doložte pre začiatok iba:
1. aktuálne stanovisko obce k odpredaju predmetného pozemku v súlade s územnoplánovacou informáciou, kde bude uvedené:
– funkčné využite záujmového pozemku z hľadiska platného územného plánu obce s nasledovnými informáciami: základná charakteristika funkčného využitia územia, záväzné neprípustné (nevhodné) funkčné využitie územia, záväzné prípustné a obmedzené funkčné využitie územia,
-vyjadrenie obce, či v súčasnosti pripravuje/nepripravuje zmeny a doplnky k územnému plánu,
-vyjadrenie obce, či má/nemá výhrady k prevodu predmetného pozemku na Vás,
-vyjadrenie obce, či na predmetnom pozemku v budúcnosti plánuje verejnoprospešnú stavbu,
-vyjadrenie obce sa k cene pozemkov v mieste obvyklej,
2. vyjadrenie príslušného okresného úradu, odboru pozemkového a lesného hospodárstva k otázke uplatnenia reštitučného nároku podľa zákona č. 229/1991 Zb. a zákona č. 503/2003 Z. z. na dotknutý pozemok (pôvodnú E KN parcelu)

Až potom na vyžiadanie SPF dokladaj ostatné - oni ťa ako žiadateľa budú kontaktovať a presne uvedú čo treba doložiť. Na stránke SPF si nájdeš aj žiadosť o kúpu resp. jej vzor.

A máš pravdu - trvá im to dlho, vybavovali sme to 2,5 roka.

autor
10. apr 2024

@alenah31 ďakujem za informácie. Toto všetko už máme vybavené, oni mi v pondelok poslali papier že aby som im poslala znalecký posudok, alebo nejakú kópiu toho.