Štatistické zisťovanie od podnikateľov

iaia
16. jún 2020

Ahojte, viete mi povedať čo nám hrozí resp. aká pokuta za nesplnenie si povinnosti voči Štatistickému úradu pri posielaní údajov o počte ubytovaných hostí v ubytovni? Respektívne ako savyhnúť tejto povinnosti? Ďakujem.

simca06022011
16. jún 2020

Štatisticke zisťovanie je povinne. AK ste boli vybraní, tak už sa z toho nevyvlečiete, v ďalšom období, vám túto povinnosť môžu zrušiť.. Vyhne sa tomu, iba ten čo nepodniká. Či hrozia pokuty neviem, budu ale otravovať do nekonečna, čiže sa tomu nevyhnete a skôr či neskôr to vyplníte.. sú to také rýchle záležitosti, že ja to napr. mám ako zamestnávateľ a naťukám to online do 5 minut. Ostatní klienti majú tiež kopu ohladom trzieb a obratov, zamestnancov a nie je to žiadny problem vyplniť... raz som to riešila telefonicky, elbo ani sme nemali údaj aký vyžadovali, a že si mame dať "približný" - tak sme si vymysleli (potom vyzerajú tie naše štatistiky v SR 😂).

kopytko03
16. jún 2020

Ako píše @simca06022011. Štatistická povinnosť vzniká založením subjektu, keď už ste raz do zisťovania boli vybratí, treba to vyplniť, inak vás budú otravovať až kým to beztak neodovzdáte 🙂 Jedine ak by bolo za zisťované obdobie podnikanie pozastavené alebo zrušené, treba im to oznámiť.

iaia
autor
16. jún 2020
iaia
autor
16. jún 2020

@kopytko03 A ak im nepošlem údaje, hrozí nejaká pokuta, nevieš? Vďaka

moonlight1210
16. jún 2020

@iaia vyhnut sa tomu neda, mozu udelit aj pokutu, ale nepocula som, zeby to este urobili, aj ked to posles neskoro.
takze posli, nech mas povinnost splnenu a mas klud.

simca06022011
16. jún 2020

Úplne najjednoduchšie je to poslať a neriešiť viac 😉 a môžete kľudne spat.

hiro
16. jún 2020
iaia
autor
16. jún 2020

@simca06022011 Ako neriesit viac, ved oni odomna chcu kazdy mesiac vyplnit cely vykaz. A ked nemame ziadneho zamestnanca popri inych prac je to dost obtazujuce. A navise terazpo Korone ani ubytov. hosti nemame len 2-3 za mesiac alebo sme boli zavrety. Tak jedine zeuzpredtanem na ich maily reagovat.

simca06022011
16. jún 2020

@iaia ten vykaz zaberie 5 minut casu.. ;) ja viem, ze je to na nervy.. kazdy stvrtrok vypisujeme asi aj 20 statistik roznych. Vsetky byrokracie su obtazujuce. Neurobime s tym nic, bud to rychlo urobime a mame pokoj, alebo to budeme mat na hlave a dobehne nas to.. Samozrejme rozhodnutie je na vas ako sa zariadite, teraz je to kazdy mesiac, ale o rok sa moze stat, ze nebudete vypisovat nic.. zvyknu subjekty menit

fokuska
16. jún 2020

@iaia Tym, ze si zacala pdonikat v tejto oblasti a bolo ti teda pravdepodobne pridelene ICO, tak s tym sa spajaju aj nejake povinnosti a ty ich na zaciatku akceptujes. To ako keby si sa teraz rozculovala, ze musis si viest uctovnictvo a ty na to nemas zamestnanca. je to povinnost a si povinna si zariadit veci tak, aby si odovzdala vsetko co je potrebne.

moonlight1210
16. jún 2020

@iaia prestat reagovat a ignorovat sa moze vypomstit. Zase az tak to neprehanaj.

A ta statistika bude kazdy mesiac rovnaka. Prvy ju vyplnis a dalsie budes presne vediet, z ktorych oblasti tam chcu cisla.
Takze prvy raz s tym zabijes nejaky cas a kazdy dalsi to budes mat za 10 minut aj poslane.
Ja to mam tiez tak s niektorymi.
Obtazujuce su skor tie rocne, kde chcu kopec udajov podelenych na detaily. To mi lezie na nervy.
Ale - raz som tam volala, ze nestiham a povedali: tak dajte kvalifikovany odhad (teda co najpresnejsie, ale stale iba priblizne cislo).
Odvtedy maju odomna skoro vsetko kvalifikovanym odhadom. 🙂

tncka
16. jún 2020

@iaia vzdy som si nieco vymyslela,ja nemam cas na ich pi.oviny. A ano,preto tak tie stastistiky vyzeraju