Ahojte. Mam malu dcerku, som este na RD. Otec dietata nebyva s nami. Mesacne nam posiela peniaze na vydavky (ako hypo, poistky, mobil atd.) a z toho nam ostane cca. 200e na mesiac, to je na stravu, drogeriu, oblecenie atd. Plus moje rodicovske pridavky.
Byvaly ma aj ine deti, o ktore sa stara, uz aj s nim opat byvaju (aj ich matka), chodia na dovolenky, maju sa vyborne, kedze ex. ma zopar firiem a financne je na tom dost dobre. Poznamka, nie preto som s nim bola, ked sme sa spoznali, tie firmy nemal.
Chcem sa opytat, ci je otec dietata povinny zabezpecit rovnaku zivotnu uroven vsetkym detom, ktore splodil a priznal otcovstvo. V RL je zapisany. Zaroven ci by mal platit aj na mna. Viem ze co ostane na mesiac, cca. 420e, je pre niekoho vela, ze z toho vedia zit aj dva mesiace. Ide o to, ze jeho "rodina" si zije v luxuse a nam dava almuznu z jeho prebytku. Do prace este nechcem ist.
Prosim, mudre reci, ako ze si za to mozem sama, nemam byt nenasytna, pokorit sa a podobne veci, take tu ani reagovat nemusite. Ani lutovat samozrejme.
Dakujem za kazdu cennu radu. 😵
na teba by mal platit dva roky od narodenia dietata s tym, ze poziadat si o to mozes najneskor do troch rokov veku dietata. to viem urcite, pretoze to prave tiez riesim. + mas narok aby ti popri tom uhadil cas nakladov spojenych s tehotenstvom a porodom - teda ak ti nepomahal (tehotenske oblecenie, vitaminy...)
@princeznaalzbeta
Máš nárok na "príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke" viac tu http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat... , čo sa týka výšky výživného posúdiť neviem. Lebo ak Ti ostane 200 eur na stravu po zaplatení hypo, nájmu a tak. Tak si myslím, že ex prispieva slušne a priveľkým tlakom docieliš akurát zníženie a nie zvýšenie.
Prepíše firmy na deti z manželstva, bude nezamestnaný a nedostaneš ani toľko čo máš teraz. Skús sa dohodnúť, nech pre tvoje dieťa šporí peniaze na účte pre dieťa.