ahojte, chcela by som poradiť ohľadom kúpy bytu. s priateľom predávame každý svoj byt a chceme kúpiť jeden väčší. chcem sa opýtať, ako sa potom zrealizuje zápis na kataster, resp. si to trochu do budúcna "ošetriť", nakoľko ja dám do nového bytu oveľa väčšiu sumu peňazí. a v prípade svadby sa majetkový pomer automaticky mení na podiel 1:1, alebo to zostane tak, ako sme zapísali za slobodna? ďakujem.
ked kupite nehnutelnost pred svadbou, tak mozes mat zapis napr. 1/4 a 3/4, po svadbe sa to nezmeni
Ešte dodám, že to prosím riešte v čase podpisu kúpnej zmluvy, nie potom. Kataster zapíše len to, čo je v zmluve.
Pred svadbou bude zapísané ako chcete a po svadbe to tak ostane kým to sami nezmeníte.
@mk1111111111 čiže ak by bola svadba po zápise, už sa to nijako nemení.... a aký by bol teda ten pomer, keď ja dám na ten byt raz takú sumu, ako on? 1:2 ? on 1"diel" a ja 2? či zle to chápem?
@oblecenie99 super, ďakujem za pripomienku...
Co je tvoje pred svadbou je iba tvoje, čo je tvojho snubenca pred svadbou to bude tiež po svadbe iba jeho až po uzavretí manželstva pôjde všetko čo kupite pol na pol - to nadobudnute spolu 🙂
@noami12 ano, rozumiem (aj som si myslela). ale teda aký podiel mám žiadať?
On 1/3 a ty 2/3
V zmluve uz nech je napisane, v akom podiele nehnutelnost kupujete ako 2 spoluvlastnici.
Teda napr. ty 3/4 v takej sume a on 1/4 v takej sume.
Plus si hned uzavrite zmluvu o buducej zmluve a dajte do nej predkupne pravo na podiel toho druheho (az raz bude jeden z vas chciet cely byt, ked sa rozidete). Pripadne, od coho sa ma odvijat cena za tu cast v case predaja, aby ste si raz v zlych casoch nerobili naschvaly, ze schvalne da predavajuci premrstenu cenu za m2, aby sa dodrzala ponuka predkupneho prava, a kedze to ten druhy takto nevezme, tak to just preda za 20€/m2 niekomu, kto bude zostavajucemu majitelovi robit zo zivota peklo.
Radsej s tym chodte za pravnikom.
Po svadbe sa toto uz nemeni.
Ja by som dala 3/4 a 1/4, keď davas raz toľko ako on. Idete dvaja čiže 1/2 a keď dáš raz toľko tak mi to vychádza 3/4 ty a on 1/4
Ten podiel sa po svadbe nezmeni, ale hadam, ze po svadbe bude aj dieta a muz ta bude zivit. Aby nebol rocnako vypocitavy a nenechal ta platit polovicu nakladov z "tvojho"
@moonlight1210
@sasa1310 nejako to podchytím.
@kitycat ja už deti mám z prvého manželstva, on deti nemá, ani nechce (máme po 40ke). a keďže som sa už raz rozvádzala a riešila majetkové spory a momentálne investujem viac, nerada by som obišla skrátka, keby niečo... ešte je tu ďalšia vec, že on si ide zo svojho bytu splatiť aj hypotéku a ja moju prenášam... nie je to síce nejaká extrémna suma a je tam zafixovaný veľmi výhodný úrok momentálne, tak sme sa takto dohodli... aj toto mi napr. rodina pripomienkuje, že obíde on lepšie...
@moonlight1210 predkupné právo majú zo zákona
Co je za slobodna, je za slobodna, to.nespada do bsm