Splnomocnenie na pas

27alica27
11. okt 2024

Ahojte,
chcela by som sa opýtať dával niekto splnomocnenie na vyzdvihnutie svojho pasu? Je potrebné, aby bolo splnomocnenie overené alebo stačí len napísať, že koho splnomocňujem, podpísať a hotovo?

maranco
11. okt 2024

@27alica27 pri podaní žiadosti na ten papier napíšeš kto prevezme a podpíšeš, text ti tam poradia, dáš tam aj číslo dokladu toho kto vyzdvihne

27alica27
autor
11. okt 2024

@maranco v čase, ked som si pas dala robiť, tak som bola v tom, že si po neho pôjdem sama, no bohužiaľ okolnosti sa zmenili a nemôžem si po neho ísť. Priateľ mi po neho šiel aj s tým papierom, aj s občianskym a bolo mu povedané, že potrebuje splnomocnenie a ako typicky chlap, viac sa neopýtal, či musi byť aj overené splnomocnenie, tak preto sa pýtam tu, či sa niekto stretol s takouto situáciou

zanka777
11. okt 2024

@27alica27 každé jedno splnomocnenie musí byť overené ale veď to máte na každom miestnom úrade za 2€ overené

maranco
11. okt 2024

@27alica27 Vyhotovený cestovný pas môže za občana staršieho ako 15 rokov vyzdvihnúť aj iná osoba – avšak na základe úradne osvedčenej plnej moci na zastupovanie.
Rodič, prarodič, súrodenec, manžel, manželka alebo plnoleté dieťa držiteľa cestovného pasu môžu vyhotovený cestovný pas prevziať bez úradne osvedčenej plnej moci na zastupovanie.
https://www.minv.sk/?prevzatie-vyhotoveneho-ces...

maranco
11. okt 2024

@27alica27 inak pas ťa tam počká aj pár mesiacov, nemusíš hneď a zaraz ho vyzdvihnúť

ak nemáš možnosť poslať rodičov, súrodencov, dieťa a si napríklad imobilná že nemôžeš ísť ani na úrad overiť podpis je možnosť za poplatok si zavolať pracovníčky úradu na overenie podpisu alebo notára k sebe domov