Ahojte maminy! Som budúca mamina aj ja, neplánovane, študujem na VŠ a som v 3 ročníku a mám nadštandardnú dĺžku štúdia, pretože som predtým študovala 2 roky iný odbor. Na sociálne štipendium tým pádom nemám nárok, no chcem sa opýtať na aké dávky mám nárok a kedy? Pracujem v podstate už 6 rokov ale len brigáde (na výplatnej páske som si všimla, aj ze odvádzam nemocenské poistenie) a chcem sa opýtať, keď som takto pracovala mam nárok na materskú? Alebo až na rodičovský príspevok po narodení? Niekde som čítala že od apríla sa nejaké veci menia, dokonca ešte o nejakej dávke. Prosím Vás napíšete mi ako to je?
@juliatriscova to si len myslím že odvádza, musím sa informovať, pretože predtým v brigáde ano. Zmenila som brigádu kvôli corone a som v tejto cca rok počíta sa aj tá predtým brigáda?
Mam dohodu o brigadnickej práci do 31.8
@angieves záleží aj od toho, ako dlho za teba zamestnávateľ nemocenskú odvádza - za mojich čias (5r. dozadu) to muselo byť aspoň 270 dní, aby vznikol nárok na materské. Ak si to nebudeš vedieť zistiť u zamestnávateľa, aj v sociálnej poisťovni ti túto informáciu dajú.
Ak nebudeš mať nárok na materskú, tak rodičovský príspevok a prídavky na dieťa. Žiadne špeciálne štátne dávky na tehotné študentky prípadne slobodné mamičky neexistujú.
@angieves Ak mas odvadzane na nemocenske poistenie, tak potrebujes za posledne 2 roky pred porodom mat aspon 270 dni poistenia. Z toho co pises by si to mohla splnat. Zaroven musis otehotniet pocas trvania poistenia, co by si teda tiez mala splnat.
Vtedy budes mat narok na materske, tym padom potom ja na vyssi rodicovsky prispevok. A aj na tehotensku davku/stipendium.
@kopytko03 Ano, takato davka uz existuje. Od aprila je tehotenska davka, podmienky rovnake ako pri materskej. Pre studentky je to tzv. stipendium. Je potrebne potvrdenie zo skoly. Presne instrukcie budu zverejnene ;)
@angieves neviem aké odvody za teba platili v minulosti a z akej dohody ale pokiaľ máš dohodu o brigádníckej práci, tak z tej sa odvody na nemocenské neplatia a tým pádom nevznikne ti nárok na materské..........do 270 dní sa rátajú aj ukončené dohody........kedy máš nástup na materskú?....
No ja som zistila len teraz, že som tehotná cca som v 1 mesiaci aj niečo
Ďakujem Vám veľmi pekne za pomoc 🙂 len sa chcem ešte opýtať, keďže ja som zo stredného Slovenska a študujem v Západnej časti ako aj brigadujem a bývam, môžem sa aj tu informovať alebo musím ísť tam odkiaľ som?
@angieves môžeš sa informovať aj tam, kde študuješ......hlavne si zistí, že či odvádzajú za teba odvody, ak nie, tak najlepšie by bolo zmeniť si dohodu alebo si platiť dobrovoľné nemocenské.........
Aj keby som to zmenila je potrebných 270 dní.
Tak pre take zhrnutie:
Ak nie som nemocensky poistená, čo si zistím, mam nárok len na rodičovský príspevok po narodení, jednorazový príspevok a možno tehotenský.
Ak som nemocensky poistena mam nárok aj na materskú, tehotensky a po narodení tie 2
A prídavky neskutočných 25,50
Snad budes mat narok na matersku, ak by aj bola nizsia tak si pozriadas o dorovnanie do vysky rodicovskej. Ale ak budes mat matersku mas narok na vyssiu rodicovsku.
Potom.je jednorazovy prispevok pri narodeni dietata cca 800€,
Potom pridavok na dieta. Cca 25€
A vyzivne na dieta od otca dietata.
@angieves musíš splniť 2 podmienky, 1. 270 dní nemocenského za 2 roky k pôrodu a 2. aktívne nemocenské alebo ochranná lehota..........do 270 dní sa ti zaratáva akékoľvek ukončené nemocenské (obdobie cca od októbra 2019 do októbra 2021-podľa termínu pôrodu)......čiže najprv si zistí, že či za teba odvádzali nemocenské a za aký čas...........lebo z tejto aktuálnej dohody neodvádzajú.......a tak ti treba riešiť buď zmenu dohody alebo DNP......pri dohode ti postačuje minimálne 90 dní pri DNP sa to ináč počíta...
Ak sa nemýlim, tak na tehotenský príspevok má nárok každá tehotná od 4 mesiaca, ale nemôže poberať materské 🤔 ak sa mýlim, tak ma niekto opravte...
@merilyn1234 mýliš sa..........musíš mať 270 dní nemocenského a mať aktívne nemocenské alebo byť v ochrannej lehote...poberanie materského nemá vplyv......
@juliatriscova sociálna poistovna pochybujem ze dá 2 dávky materské aj tehotenske v rovnakom čase (myslím tym aspon po dobu 34 týždeň do pôrodu, lebo vtedy by sa to asi prekryvalo) 🤔 ale mozno mi budes teda vedieť poradiť.. Keď som na rodičovskom príspevku a čakáme ďalšie babenko, ale uz zamestnaná niesom, tak mne vznikne nárok na tehotenske alebo nie?
@merilyn1234 tehotenská dávka sa vypláca od 13tt až do pôrodu........čiže minimálne 6 týždňov ju poberáš spolu s materskou...........ako dlho si nezamestnaná? kedy by si mala mať nástup na materskú/rodičovskú.........
@juliatriscova pri prvom dieťati mi vyšla materská, ale dali mi výpoveď mesiac pred nástupom na materskú, skončila mi vtedy skúšobná doba... To bol december 2016, v januári 2017 som nastupila na materskú, 2019 sa nam narodila ďalšia dcéra, ale materská mi na ňu uz nevyšla, keďže som zamestnaná už nebola, čiže na ňu poberám rodičak a tento rok ak vsetko dobre pojde, tak nas bude na jeseň zas o 1 viac, končím pomaličky zatiaľ len druhý mesiac.. Čiže ppdla mojich výpočtov, by ma mal s ďalším babenkom dr vypísať na materskú v auguste, ale v podstate na nej už teraz som, keďže mladšia dcéra bude mať tento rok 2 roky..
@merilyn1234 treba rozlišovať pojmy materská a rodičovská.......teraz si na rodičovskej a nie materskej........v tomto prípade nárok na materskú a teh. dávku nebudeš mať, pretože nespĺňaš ani jednu podmienku........budeš poberať iba jeden rodičovský ten nižší.....na ostatné deti iba prídavky......
@angieves ak pracuješ a odvádza za teba zamestnávateľ nemocenské, tak nárok na materské ti vznikne.........vznikne ti aj nárok na tehotenskú dávku......kedy nastupuješ na materskú? dohodu máš od kedy do kedy?