Som tehotna, slobodna, zijem s rodicmi ale chcem si zmenit bydlisko k priatelovi, nie sme manzelia, a ja studujem externe na VŠ, vsade som len pracovala na dohodu..naco mam narok ja aj dieta ? myslim tym kolko penazi dostanem..a co je najlepsie si vybavit vsetko, aby sme prezili...dakujem
neodvadzala som ziadne odvody..a ak by som si dala napriklad co ja viem prechodny pobyt k babke ?? mam 24 rokov...tam neexistuje nic take, co by som mohla dostavat , aspon nejaky prispevok na byvanie, alebo hnotnu nudzu..
@micka1988
Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke
§ 74
(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.
a ked sa dieta narodi, budes dostavat rodicovsky prispevok 199,60 + 23,10 rodinne pridavky, a dostanes prispevok pri narodeni dietata a priplatok k tomuto prispevku, v celkovej sume cca 830 E, ak otec dietata pracuje, moze si uplatnit danovy bonus 21,03 E/mesiac, ale musi zarabat aspon 6-nasobok min. mzdy
info o hmotnej nudzi je tu http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
ak byvas s rodicmi, budu sa posudzovat s tebou, ale mas len 24 rokov, takze ti ju zrejme nepriznaju, lebo tvoji rodicia su povinni sa o teba postarat
prispevok na byvanie zavisi od priznanej hmotnej nudze, takze asi nie, a to by si musela mat bud vlastne byvanie, alebo zmluvu o prenajme
na zadny
ahoj,ako pisala lez_mon,mas narok na rodicovsky prispevok +pridavok na dieta,a samozrejme na jendorazovy prispevok pri narodeni
no ako dohodarke ti asi nevyjde materska. odvadzala si socialne odvody? ak sa neplanujete vziat, tak si neprehlasuj bydlisko k priatelovi, lebo ako slobodna mas narok na predlzenu matersku o 3 tyzdne, t.j. ak si osamela matka