Som tehotná, slobodná. Na aký príspevok mám nárok?

micka1988
18. okt 2012

Som tehotna, slobodna, zijem s rodicmi ale chcem si zmenit bydlisko k priatelovi, nie sme manzelia, a ja studujem externe na VŠ, vsade som len pracovala na dohodu..naco mam narok ja aj dieta ? myslim tym kolko penazi dostanem..a co je najlepsie si vybavit vsetko, aby sme prezili...dakujem

baklik
18. okt 2012

no ako dohodarke ti asi nevyjde materska. odvadzala si socialne odvody? ak sa neplanujete vziat, tak si neprehlasuj bydlisko k priatelovi, lebo ako slobodna mas narok na predlzenu matersku o 3 tyzdne, t.j. ak si osamela matka

micka1988
autor
18. okt 2012

neodvadzala som ziadne odvody..a ak by som si dala napriklad co ja viem prechodny pobyt k babke ?? mam 24 rokov...tam neexistuje nic take, co by som mohla dostavat , aspon nejaky prispevok na byvanie, alebo hnotnu nudzu..

liz_lemon
19. okt 2012

@micka1988
Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke
§ 74
(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.

a ked sa dieta narodi, budes dostavat rodicovsky prispevok 199,60 + 23,10 rodinne pridavky, a dostanes prispevok pri narodeni dietata a priplatok k tomuto prispevku, v celkovej sume cca 830 E, ak otec dietata pracuje, moze si uplatnit danovy bonus 21,03 E/mesiac, ale musi zarabat aspon 6-nasobok min. mzdy

info o hmotnej nudzi je tu http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?Cat...
ak byvas s rodicmi, budu sa posudzovat s tebou, ale mas len 24 rokov, takze ti ju zrejme nepriznaju, lebo tvoji rodicia su povinni sa o teba postarat
prispevok na byvanie zavisi od priznanej hmotnej nudze, takze asi nie, a to by si musela mat bud vlastne byvanie, alebo zmluvu o prenajme

vcielka35
19. okt 2012

na zadny

jankagun
19. okt 2012

ahoj,ako pisala lez_mon,mas narok na rodicovsky prispevok +pridavok na dieta,a samozrejme na jendorazovy prispevok pri narodeni