Som Slovenka žijúca na Slovensku, otec je Maďar žijúci v Maďarsku. Aké občianstvo bude mať dieťa?

mihalili
17. feb 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aké občianstvo dostane dieťatko. Ak som Slovenka žijúca na Slovensku, otec je Maďar žijúci v Maďarsku. Rodím na Slovensku. Na matrike nám bolo povedané, že je nejaká zmluva medzi SR a Maďarskom a dieťa dostane len maďarské občianstvo.
Ďakujem s pozdravom Michaela

sapetka
17. feb 2021

@mihalili a neviaze sa na matku dieta? Ake ma matka take dostane aj dieta?preco by malo dostat madarske?

lenkas17
17. feb 2021

Ak je jeden z rodicov obcan SR, dieta nadobuda slovenske obcianstvo bez ohladu na miesto narodenia ci bez ohladu na obcianstvo druheho rodica. To, ci dieta nadobudne aj obcianstvo Madarska zavisi od madarskej pravnej upravy.

mihalili
autor
17. feb 2021

@sapetka zaskočilo ma to keď to povedala matrikarka. Že Rusko a Maďarsko majú inú zmluvu.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sapetka
17. feb 2021

@beata_k tiez si myslim. Dieta slovenskej matke narodenej na slovensku by podla mna malo automaticky dostat obcianstvo matky

queen_mary
17. feb 2021

Podla mna moze mat aj aj, ak ich ma od narodenia. Aspon moj to tak ma, od narodenia slovenske aj nemecke. Resp rodny list sr, ale pas ma aj nemecky.

fatima99
17. feb 2021

dieta narodene na slovensku dostane slovenske obcianstvo pokial je jeden z rodicov slovak., aspon si to tak pamatam

mihalili
autor
17. feb 2021

@beata_k ja som zo servera Slovenska tak sa asi nestretli s týmto. Ale zarazilo ma to že je zmluva taká medzi štátmi. A vôbec nepoznám nikoho s takouto situáciou. 😐

vroni
17. feb 2021

Pokiaľ sa správne pamätám, tak Maďarsko a Rusko (a možno ešte iný štát) majú výnimku, že ich občianstvo nie je kombinovatelne so slovenským (to nie je definícia ale následok tej výnimky). Teda dieťa môže mať len slovenské alebo len maďarské občianstvo, v žiadnom prípade obe.

mihalili
autor
17. feb 2021

@vroni Ďakujem, presne takto mi to bolo povedané u nás na matrike, tak potom dohodou to musíme poriešiť.
Ďakujem Vám všetkým.

katym77
17. feb 2021

Rodila som v auguste 2007, ale syn má otca občana Maďarskej republiky, ktorý sa priznal k otcovstvu, ale syn má normálne slovenský rodný list, ale maďarskú národnosť tak ako ja, či sa niečo zmenilo.
@vroni a toto ma serie najviac syn je šikovný aj jazykovo nadaný a v hlave mi išlo, že prečo neskúsiť gymnázium v Maďarsku, s tým že by mohol získať dvojité občianstvo. A je zaujímavé že aj tu na Slovensku je s tým problém na Ukrajine tiež, lebo stratíš Slovenské občianstvo, ale v Srbsku môžu dostať dvojité občianstvo a nie je to problém!
Chystá sa úprava zákonu, mal to aj Matovič v programe, dokonca sa aj pripravuje (vraj), len sa bojím že k moci sa zas dostane Pellegrini a zas bude potrebovať v parlamente nejakú národnú stranu a zas bude koniec. A občania maďarskej národnosti, budeme zas len občania 2 kategórie a historicky nám to nesedí, lebo nakreslili v 1919 čiaru, bez ohľadu kto tam žije. A my sme rozmýšľali, že ak by sa títo smerohlasy dostali do vlády, požiadame o Maďarské občianstvo všetci a budeme tu žiť ako "prisťahovalci" z iných krajín čo tu chodia za prácou.

mihalili
autor
17. feb 2021

@katym77 js som tiež za to aby bolo možné mať obidve občianstva. 🙏

thewitch
17. feb 2021

...Tak to som z toho maďar....

thewitch
17. feb 2021

@mihalili myslím že sa to dá mať dve občianstva pri rôznych krajinách rodičov

katym77
17. feb 2021

@thewitch nedá sa Slovensko- maďarské, ani Ukrajinsko- maďarské Ak synovi požiadam maďarské stratí slovenské. Predsudky voči maďarom.

vroni
17. feb 2021

@katym77, nie som si celkom istá, či nie je nejaký háčik aj v maďarskom zákone, lebo Slovensko z titulu narodenia dvojité občianstvo povoľuje a v prípade kombinácie s maďarským tam vyvstáva nejaký problém....

katym77
17. feb 2021

@vroni maďari dajú slovákovi s madarskou narodnosťou v pohode, opačne nie. Bolo to preto lebo by sa mohliu ovplyvniť vysledky volieb.... a .... Vláda Fico, Slota, Mečiar nadpolovičná to schválila a za Fico- Bugár - Danko sa to neopravilo Na Ukrajine preto nie, lebo Rusi by chceli rovnaké práva. Obidve krajiny za to Orbán napadol

queen_mary
17. feb 2021

@thewitch da. Moj syn ma slovenske aj nemecke. Ale musia byt ziskane narodenim.

h2
17. feb 2021

@queen_mary Dvakrát tu píšeš, že Tvoj syn má dvojaké občianstvo, slovenské aj nemecké. A čo to dokazuje? Čo to vysvetľuje? Nečítala si diskusiu? Toto sa týka Maďarska. Nie Nemecka.

queen_mary
17. feb 2021

@h2 wtf 😄 sa pozri na co odpisujem

h2
17. feb 2021

@queen_mary Pozrela som. A? Hneď v ďalšom príspevku, než je ten, na ktorý odpisuješ, je vysvetlené, že v niektorých prípadoch dvojité občianstvo byť nemôže. Keďže v niektorých prípadoch to byť nemôže, v iných to, logicky, byť môže.

vroni
17. feb 2021

@katym77, áno, na to si pamätám, len neviem presnú definíciu zákona, prečo maďarské občianstvo nie ale iné áno. A, pri všetkej úcte, Orban je magor, že niekoho napadne nesvedčí o ničom inom, než o chaose v jeho vlastnej hlave. Neviem, či bod zlomu nebola práve maďarská verzia zákona, ktorá dávala právo získať občianstvo komukoľvek, kto sa CÍTIL Maďarom.. Ale už je to dáky ten piatok a nedám ruku do ohňa za to, že si to pamätám presne a správne.

queen_mary
17. feb 2021

@h2 😆 tragedia. Ty sa musis strasne nudit

thewitch
17. feb 2021

@queen_mary aha zaujímavé 🙂

thewitch
17. feb 2021

@katym77 no ktovie, fakt je to niekde divné so zákonmi ...

h2
17. feb 2021

@queen_mary Áno, dá sa to tak povedať. Asi aj Ty.

mihalili
autor
17. feb 2021

@thewitch bežne áno, s Maďarskom nie :(

mihalili
autor
17. feb 2021

@h2 a dokonca som sa dnes ešte dozvedela, že ak bude mať naša malá priezvisko v tvare mužskom čo aj plánujeme, tak sa vzťahuje na to len maďarské občianstvo. S ová potom môžem dať slovenské.
Nemám v tom ešte úplne jasno.

Ďakujem Vám

pragmaticka
17. feb 2021

A čo chceš Ty? Ja mam deti s Maďarom. Prvoroda ma slovenské občianstvo (manžel musí podpísať že s tým súhlasí) a druha maďarské občianstvo (byrokraticke dôvody na velvyslanectve vo Viedni). Priezvisko s ova alebo bez ova.. Je úplne jedno!

mihalili
autor
17. feb 2021

@pragmaticka ja by som chcela priezvisko jeho v mužskom tvare, znie krásne. A občianstvo slovenské, keď sa žiaľ nedá slovensko_madarske už