Ahojte,neviem,či mi vôbec bude niektorá z Vás vedieť poradiť,no odcenním každý názor. Som čerstvo rozvedená a s terajším partnerom čakáme bábätko. Pred rozvodom sme s ex už rok nežili v spoločnej domácnosti,no podľa slovenských zákonov,ak sa dieťa narodí skôr ako uplynie 300 dní od rozvodu,zapísaný v rodnom liste bude ex. Chcela by som vedieť,keby sme s partnerom išli na matriku a povedali,že chceme,aby bol zapísaný ako otec partner a ja by som nepriznala,že som rozvedená-priezvisko mám dievčenské,či si to tam oni nejako overujú.
Samozrejme ze to na matrike maju a zistia to. Neda sa to takto. Bud sa vezmite, alebo po narodeni podajte na sud zapretie.
museli by ste sa s terajším partnerom zosobášiť, inak jedine súdnou cestou
@diamond007 mylis. Ja som ziadala ako matka.
@swwan… to neobabreš. ako rozvedená musíš doložiť k prehláseniu o otcovstve rozsudok o tvojom rozvode - a tam je dátum. Musela by si vo vyhlásení uviesť stav, že si slobodná (čo nie si), následne dieťa by túto informáciu malo uvedenú v rodnom liste - tam sa uvádza stav rodičov… čiže aj tak by sa na to prišlo… A ešte máš aj problémy navyše. Najlepšie je to vyriešiť keď sa s priateľom vezmete…Inak sa to rieši súdom - ex musí zaprieť otcovstvo.
Najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie je sobáš. Inak to budete musieť riešiť súdom, bude nirmalne pojdednavanie o zapreni otcovstva a následne budete riešiť uznanie otcovstva
To je má dlho. Kým to doriešite, dieťa bude mat aj rok
@pribinak naša mala 9 mesiacov ked sme dostali novy RL, takze pravda a to som to podavala ked mala 3 dni.
@horalka1986 Hm, vieš ako je to sudmi. Kolega čakal rok na rozvodové pojednávanie, 2 dni pred pojednávaním mu zavolali, že sudca má covid. Odložené o ďalšie 4 mesiace.
Kamoska sa súdila o výživné, otec nechodil a ak prišiel, tak nedodal veci čo bolo treba.
To že u vás to šlo rýchlo, neznamená, že to tak pôjde u každého
Najjednoduchšie riešenie je sobáš
@pribinak aj na rozvod sme cakali 10 mesiacov. Skoro rok po pravoplatnost. Ale pojednavanie trvalo 15 minut. Aj zaprenie otcovstva trvalo 15 minut. ♀️
neplatí ten zákon len vtedy keď neprihlásiš iného muža ako otca? Nechce sa mi veriť že by existoval takýto divný zákon