Som na úrade práce a chcem odísť do zahraničia. Ako to bude so zdravotným poistením?

firediamond
15. sep 2020

Ahojte všetci!
Potrebujem súrnu radu. Som už dlhšie nezamestnaná, nepoberám dávky a som evidovaná na úrade práce. Plánujem odísť do zahraničia za priateľom (do UK, priateľ nie je slovák) ale nemám zatiaľ vybavenú žiadnu prácu ani brigádu ani nič tam. Viem, že pred odchodom sa musím odhlásiť z úradu práce ale ako to funguje so zdravotnou poisťovňou keďže je povinná? Budú ma potom brať ako samoplatcu alebo si môžem vybaviť tzv. "Cestovné poistenie"? Vie mi niekto poradiť? Čítala som že zdravotná vás neodhlási pokiaľ sa nepreukážete pracovnou zmluvou iného štátu a nerada by som urobila chybný krok a potom platila sankcie.
Každú radu si vážim, Ďakujem! 🙂

bdalibor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bdalibor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
15. sep 2020

@bdalibor čo má soc. poisťovňa s platením zdravotného poistenia? @firediamond po odhlásení z evidencie ÚP Vám vznikne povinnosť platiť si zdravotné poistenie ako samoplatcovi - treba skočiť na pobočku Vašej ZP a takto sa nahlásiť - budete musieť platiť mesačne štátom určené minimum. Cestovné poistenie rozhodne nestačí - to je doplnkové a komerčné poistenie pre súkromné účely, ktoré ale nenahrádza povinné zdravotné poistenie. V prípade, že sa v UK zamestnáte a budete mať plnohodnotnú dohodu či zmluvu o práci - mali by ste byť poistená v UK. S overenou kópiu preloženej prac. zmluvy požiadate o zrušenie poistenia na SVK nakoľko nie je možné byť súbežne zdravotne poistený vo viacerých krajinách. V prípade, že nebudete platiť ZP hrozia Vám sankcie + exekúcia, okrem toho by Vám všade poskytli bezplatne len základné vyšetrenie a aj to len v prípade, že budete ohrozená na živote - inak si všetko platíte zo svojho. Čo sa týka soc. poistenie - áno dá sa platiť dobrovoľne balík soc. poistenia, ktorý ale nie je povinný - a rozhodne to nie je lacná záležitosť. Základný balík soc. poistenia z min. VZ vychádza cca 167€/1 mesiac. Z toho, že nie ste soc. poistená Vám neplynú žiadne sankcie - akurát, že v tom období nemáte nárok napr. na PN, materské, ID či štandardný dôchodok nakoľko tá doba čo nie ste poistená sa nezapočítava do obdobia potrebného na získanie týchto náhrad príjmu (je to tzv. vylúčiteľná doba).

lenuliatko84
15. sep 2020

Ja som to robila takro.mame som vybavila 100% splnomocnenie na uradne doklady.hned ako som dostala v zahranici zmluvu som jej kopiu poslala a ona ma isla odhlasit na poistovnu.na upsvr som povedala ze idem do zahranicia tam ma hned odhlasili.odo dna co mas na zmluve sa ti zacina poistenie v zahranici.hlavne si zrus to slovenske.znamy nezrusil asi 3 roky a platil penale 3000€

whatever1
15. sep 2020

@firediamond Odhlasit sa musis až keď si tam nájdeš prácu. Keď sa odhlásis teraz a prácu nájdeš az o 2 mesiace tak tie dva mesiace budeš dlzit poisťovni. Teda ak sa planujes potom vrátiť na
Sk. Funguje to väčšinou tak ze keď sa vrátis a znovu nahlásis na poisťovňu tak budú od teba vyžadovať aby si zdokladovala pobyt v zahraničí a doniesla pracovné zmluvy, ktoré si potom aj overia. Podľa toho zistia ci máš neaku medzeru medzi poistením a pošlú ti vyúčtovanie, možno aj pokutu a ak budes meškať s platením tak obrovské penále. Známy nebol poistený dva roky, prišli mu na to po relatívne dlhej dobe po návrate zo zahraničia kazali mu napísať neake odvolanie kde sa ospravedlnil aby mu odpustili pokutu. Tak platil len to co dlzil. Premlčacia doba je tuším 5 rokov ak sa nemýlim, toľko budeš musieť zdokladovat keď ta zavolajú.

mogaa
15. sep 2020

@firediamond zdrav.poistenie je povinné, preto ťa nemôžu len tak odhlásiť....ale skús si zavolať na ZP a nahlásiť že odchádzaš odvtedy a odvtedy do zahraniečia a mluvu im doložíš po návrate....ono určite ak sa aj vrátiš a zdokladuješ že si v zahraničí pracovala tak to vedia vykryť - ale musíš zdokladovať že si v zahraničí platila zdravotku....inak ťa stále budú viesť ako neplatiča...

fidorka7
15. sep 2020

@whatever1 odhlásiť sa musí pred odchodom, nemôže byť v evidencii ak ide do zahraničia na dlhšiu dobu, než 1-2 týždňovú dovolenku.

firediamond
autor
16. sep 2020

Takže keď budem odchadzať mám sa proste odhlásiť z UP a keď si povedzme nájdem robotu v Anglicku po cca 3 mesiacoch pobytu tam, tak potom už len zanesiem/pošlem pracovnú zmluvu ZP a oni mi dajú doplatiť tie 3 mesiace ktoré som už nebola evidovaná na úrade práce, je tak? Neviete koľko je to mesačne momentálne?

whatever1
16. sep 2020

@fidorka7 Ja som písala o odhláseni zo zdravotky.

firediamond
autor
17. sep 2020

Áno, ja viem že sa nemôžem zo zdravotky odhlásiť bez pracovnej zmluvy preto by som ostala prihlásená aj po odchode a potom len doplatila tie mesiace ktoré by som nerobila, akonáhle by som začala robiť, mohla by som sa už aj priamo odhlásiť.