Som na rodičovskej a robím na dohodu. Musím ísť na sociálku?

fotunacik
22. aug 2015

Baby viete mi poradiť..Do 24.1.2016 som na rodicovskej dovolenke..Od septembra 2015 by som mala nastupit na dohodu.
Treba to nahlasit na socialku...? A chcela som .ze ci by sa dalo pripoistit,keby som nahodou po RD ostala PN aby som mala narok na nemocensku davku? Pripadne kolko musim byt takto poistena aby mi narok vznikol...? dakujem za kazdu radu a odpoved.

mimik79
22. aug 2015

ked si na rodičovskej a ides pracovat na dohodu, nikde to netreba nahlasovat ale na tu druhu otazku neviem odpovedat🙂

gapa
22. aug 2015

ak si si po pôrode dala na soc.poistovni prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a z toho titulu si dôchpoistená štátom, tak áno. musíš dať odhlášku (do 8dní od zmeny), lebo nemôžeš byť súbežne DôCHODKOVO POISTENá ako zamestnanec (na dohodu) a aj štátom, to zákon nepripúšťa. PO ukončení dohody (odhlásení zo soc.poistovne, pozor, nestačí, ak nebudeš pracovať, musí sa ukončiť dohoda), tak sa môže opäť prihlásiť, ale nedá sa ani den spätne, tj. ak končí dohoda v piatok, tak prihlášku od soboty treba dať v piatok, ak tam zájdeš až v pondelok, tak ta prihásia od pondelka najskôr.
Pripoistiť dobrovolne sa počas dohody nedá, lebo ti trvá poistenie zamestnanca a súbeh poistení zamestnanca+dobrovolného nie je pripustný. Predpokladám že to bude dohoda cez aspon 2mesiace, tj. pravidelná činn. tj. aj s nem.poistením. Ale asi vysoké to nebude. Ak ti vznikne pn do 7dní od ukončenia dohdy, máš nárok, potom už nie. Tam by si musela byť poistená aspon 270kalend.dní z dobrov.poistenia (aj dni ukončenej dohdy by sa prirátali) v období 2roky pred vznikom pn. To sa neoplatí platiť, lebo sa platí najmenej 33,15% z vym.základu (dôch.+nem.poisenie)

sydney07
23. aug 2015

treba ísť na SP a vypísať odhlášku,riešila som to minulý týždeň, tiež som na RD a idem robiť na dohodu