Ahojte chcem sa spytat tych co maju skusenost. Som ZTP a dostala som od mesta socialny byt. Byvam v nom uz 4 rok a este mozem 3 roky. Lenze ja uz terqz som v strese co bude dalej??? To ma ako vyhodia na ulicu? Ja nemam kam ist. Nrmam dostatocny prijem na hypoteku a iny posnajom financne neutiahnem. Je sanca ze byma tam nechali? Platim nacas l, nemam nedoplatky. Nikto sa na mna nestazuje. Pqni povedala na urade, ze chcu urobitnieco take, ze aby sme tam mohli ostat byvat. Dakujem
Máš ešte 3 roky na to, aby si riešila, kam pôjdeš. Ja som alergická, ak niekto napíše, že je ZŤP. Poznám ZŤP ľudí, ktorí pracujú a nespoliehajú sa na štát či mesto. Takže podľa toho, ako si ZŤP, buď rieš prácu a potom budeš riešiť normálny komerčný nájom. Ak máš postihnutie vážne, že nemôžeš naozaj vykonávať absolútne žiadnu prácu, že si odkázaná na starostlivosť o seba, tak oslov organizácie, mesto a hľadaj spôsob, ako situáciu riešiť. Ale áno, máš zmluvu na 7 rokov, potom odídeš. 7 rokov je dosť dlho na to, aby si riešenie našla.
Ahoj,
som z LV, máme s manželom sociálny byt, sme tiež ZTP, bývame v ňom už šiesty rok.
Prvý rok bol na ročnú zmluvu, potom sme si dali žiadosť na predĺženie nájomnej zmluvy na tri roky. Túto žiadosť sme zaniesli na mestský úrad do podateľne, prišlo nám vyrozumenie, že našej žiadosti vyhoveli, s týmto rozhodnutím sme potom išli na bytové družstvo, kde sme podpísali novú zmluvu na tie tri roky.
Zájdi na úrad, popýtaj sa, aké sú možnosti, či je možnosť predĺžiť nájomnú zmluvu.
Ale každé mesto má asi iné podmienky a pravidlá pri prideľovaní a užívaním takéhoto bytu.
Rodina nepomoze? Uspory nejake mas? Za 7 rokov si mohla nieco poriesit a nie cakat, ze sa niekto postara.
pozri si telefonovanie z domu ,normlane platia takze si privyrobis,nie predaj ale take kde obvolavas klientov a davas im nove info to si rozne spolocnosti zaziadaju to ti povie firma ,alebo robis prieskum telefonicky ,si normlane platena od hodiny nie od predaja....jasne nie je to praca snov ale ak si tazko ztp a neda sa ti manualne pracovat je to moznost.Ja by som tiez chcela byt mestsky,socialny navzdy ...hlavne nie ziadnu hypo alebo prenajom ale realita je ina
Mam 2 prace ale ja z banky hypoteku nedostanem. Mam 700 euro plat. Splacam dlhy po byvalom. Nemam ako zohnatine byvanie. Banka ma odmietla a uspory co som mala mi byvali vzal. Ja asi naozaj skoncimna ulici ☹️
jedine skúsiť podať pred uplynutím doby práva užívať sociálny byt žiadosť o predĺženie nájmu soc. bytu - pokiaľ mesto nebude mať žiadateľa, ktorý spĺňa nárok - čím sú oni povinní byt poskytnúť k užívaniu jemu a tvoja ubytovacia jednotka bude tým pádom voľná - môže ti mesto zmluvu o nájme predĺžiť. Tu u nás je taký nápor, že toto fakt nehrozí. Ale vedia prednostne "preložiť" nájomcov zo soc. bývania do nájomného bytu - tie sú už bez lehoty čo sa nájomnej doby týka - vždy sa síce predlžuje novou zmluvou každý kal. rok, ale tam môžeš byť aj 20 rokov. Akurát sa dopredu konkrétne u nás posiela vopred 6 mesačné nájomné ako záloha a mesačný nájom je o niečo vyšší.
Dlhy po bývalom máš na svoje meno? Že si si zobrala úvery na seba a peniaze si dala jemu? V tom prípade sú to žiaľ tvoje dlhy z hlúposti. Tie dlhy riadne splácaš? Nemáš tam omeškania, ak ťa banka odmietla? O aké mesto sa jedná?
Určite nemysli na to, že skončíš na ulici. Urobila si evidentne pár fakt blbých rozhodnutí (peniaze a bývalý), ale máš 3 roky ešte na to, aby si to vyriešila. To vnímaj ako pozitívum a zameraj sa na riešenie.
@melanta a ako? Mam terapeurickeho psa s nim ma nechcu nikam vziat
Pozri, odpovedáš len na to, čo ti asi vyhovuje. A si nastavená na to, že buď ostaneš kde si alebo skončíš na ulici. Ak nezmeníš postoj, tak to tak aj bude. Takže buď sa s tým zmieriš, alebo ten postoj zmeníš a začneš riešiť, ako môžeš vyriešiť tie úvery (refinanc do jedného s nižším úrokom?) a ako riešiť bývanie za 3 roky.
A mestský nájomný byt?
@miamia04 no oni posudzuju prijem lebo im davam papiere
@miamia04 Môže, pravdaže môže.
My máme taký, kde sa predlžuje zmluva podľa požiadaviek nájomníka.
Prvý rok je ročná zmluva, mesto "sleduje", ako platíš a potom si nájomník volí na ako dlho chce s mestom uzavrieť nájomnú zmluvu.
My máme momentálne na tri roky, to značí do roku 2026, pre jej uplynutím musíme znova podať žiadosť o jej predĺženie.
Potom ostava uz len spocny podnajom s niekym inym..zacni hladat a bud rada ze si mala stastie lebo uz z teba mohol byt bezdomovec.3.roky je dost na to aby si sa aj so svojim handikepom dokazala kvalifikovat na lepsie platenu pracu a uvolnila miesto niekomu kto potrebuje nudzove byvanie..drviva vacsina ludi plati hypoteky alebo najmy aj matky samozivitelky aj osameli dochodcovia.zeny s dochodkom 450e naozaj sa nemas na co stazovat.ze si porobila blbosti je len a len tvoj problem a casu mas myslim fost aby si sa z tohoho.dostala.myslis ze hociktora mlada rodina by neprijala nizke najomne a 7 rocnu istotu miesto predrazeneho najmu ked ich moze majitel zo dna na den vykopnut na ulicu?
Viem, že posudzujú príjem, ale ak máš 700eur plat, tak by si mohla spĺňať podmienky, veď v tych mestských nájomných bytoch bývajú ľudia, čo normálne pracujú. Na stránke tvojho mesta musia byť uvedené podmienky, nespĺňaš ich? Alebo sa choď spýtať priamo na mesto.
sociálne byty mesto/obec spravidla prideľuje len na určité obdobie - vaše mesto tak urobilo, dĺžka je 7 rokov kedy je možné toto bývanie využívať. Bežne slúžia sociálne byty na "preklenutie obdobia" kedy má nájomca dostatok času riešiť si iné bývanie - či už vlastné, formou komerčného nájmu alebo prenájmom mestského/obecného bytu. Mestské/obecné nájomné byty a sociálne byty, ktorými mesto disponuje a poskytuje ich totiž nie sú jedno a to isté. To, že si ZŤP a platíš načas v tomto prípade nehrá rolu. Na ten byt môže čakať iný ZŤP alebo matka v hm. núdzi s troma deťmi. U nás je napr. možnosť užívania soc. bytu len 5 rokov.