Sociálna poisťovňa- PN

paulinkaa2
24. apr 2019

DOBRY DEN
Som 3 mesiac na PN a vymer zo sociálnej mi stále neprišiel ale peniaze nabehli.
Neviete prečo?
Ďakujem

evittam
24. apr 2019

@paulinkaa2 Nie. Treba volat na SP.

clodika22
24. apr 2019

@paulinkaa2 hahaha hlavne, že prišli peniaze, výmer nie je až taký dôležitý :D musíš si na poisťovňu zavolať, tam ti povedia a možno poslali ale nedoručila pošta alebo sa to niekde stratilo aj to sa stáva občas 🙂

nada847
24. apr 2019

sice neni to nejake dolezite, ale je dobre mat papier o tom, ze kolko vymerali. Aby nahodou to potom spat nepytali alebo nieco 🙂

evittam
24. apr 2019

@clodika22 Ale je dôležity.

katkaba1
9. júl 2019

Ahojte. Ešte nikdy som nebola na PN a teda neviem ako to funguje, vopred sa ospravedlňujem ak budem totálne ´´mimo´´ v tejto tematike 🙂
Veci sa majú takto : riešime IVF a žiaľ, celý tento rok bol veľmi náročný, aj časovo. IVF nevyšlo a tak nás čaká kolotoč aj naďalej. ALE ! Mám vyčerpaných takmer všetkých lekárov, dovolenky.. budem to teda v prípade potreby musieť riešiť PN keďže môj zamestnávateľ je maximálny karierista a byť 10h denne v práci miesto 8 je pre neho málo..
Moja otázka - ako mi vypočítajú PN? V aktuálnom zamestnaní som od 2.1.2018 a na PN by som išla počítam od cca 8-9/2019. Avšak v roku 2018 som mala podstatne nižšiu mzdu na páske - takmer polovicu reálnej mzdy len. Od 1.1.2019 mám všetko na výplatnej páske. Počítali by mi ju z platu 2018 či 2019? Lebo vo výške PN by bol enormný rozdiel.
Ďakujem za vysvetlenie 🙂

e1i
9. júl 2019

@katkaba1 vymeriavacim zakladom je vzdy rok predosly tomu kedy si na pnke.

evittam
9. júl 2019

@katkaba1 Tvoj VZ pre PN bude hruby príjem za rok 2018.

evittam
9. júl 2019

@e1i To nie je pravda. Nie vzdy.😉

e1i
9. júl 2019

@evittam nehadam sa,som laik na pnke a mam vymerane z 2018.

evittam
9. júl 2019

@e1i Ved v poriadku. Ale nie je to tak vzdy. Len v prípade ak si cely ten predchádzajúci rok pracovala u toho istého zamestnávateľa.

katkaba1
9. júl 2019

@e1i
@evittam

Ďakujem, tak to nie je moc potešujúca správa pre mňa.
A v prípade, že sa PN prenáša aj do roku 2020, VY bude stále rok 2018 alebo je tam prepočet?

katkaba1
9. júl 2019

@evittam Účtovník vo firme mi povedal, že v poslednom období má skúsenosť s tým, že SP pozerá len posledné 3 mesiace a PN stanovuje z tej mzdy. Je to vôbec možné aby to tak bolo?

evittam
9. júl 2019

@katkaba1 Nie nie je prepočet. A účtovník nech si dostuduje zákony. Nie nie je to tak v tvojom pripade

katkaba1
9. júl 2019

@evittam Ďakujem, tiež sa mi to akosi nezdalo.

Ešte prepáč, posledná moja otázka - som poctivec ale aktuálne by som s tým potrebovala ´´vybabrať´´ ( už keď som tým rokom 2018 vybabrala sama so sebou ) - dá sa to nejak?

evittam
9. júl 2019

@katkaba1 ??? S cim? Jasne som ti napisala....
Jedine ak v 2020 prerusis PN a pojdes na inu.

katkaba1
9. júl 2019

@evittam Ok, ďakujem.