Sociálna poisťovňa otravuje moju pediatričku pre veľa OČR

bb6
22. sep 2023

Mám dcéru v škôlke a vydrží vždy 1, maximálne 2 týždne, potom ochorie. Mám ju vedenú u imunologičky a berie imunor. Charakter mojej práce je taký, že môjmu zamestnávateľovi časté OČR nevadia, horšie je to však so sociálnou poisťovňou - vraj jej vyvolávajú, že dcéra nemá byť tak často chorá. Pokazilo to moje vzťahy s pediatričkou - nemá čas moje dieťa zakaždým prezrieť a overiť si môj úsudok, žiaden pediater na to v súčasnosti čas nemá, takže proste vypíše OČR na základe mailu alebo tvrdenia, ale je nepríjemná. Ja ale neviem, či by sa situácia zlepšila, keby som prešla k inej lekárke.

Raz mi OČR nechcela dať, keď sa jej môj popis nezdal presvedčivý. Písala som, že dieťa sa celú budilo kvôli zapchatému nosu. Ja poznám, že takto sa choroby začínajú. Potom večer už mala dcéra teplotu nad 38, tak som nakoniec predsa tú OČR dostala, ale od vtedy som vždy v strese keď o ďalšiu OCR žiadam.

Môžem s tým niečo robiť na strane sociálnej poisťovne, nejako to tam vysvetliť alebo čo ? Od čoho závisí kam spadám pod sociálnu poisťovňu - od môjho bydliska alebo zamestnávateľa ? Koľko OČR sa pokladá za normálne u škôlkarky s miernou imunodeficienciou ?

dzulli1980
22. sep 2023

No neviem ... ja som bývala s dcérou, keď nastúpila do škôlky, každý druhý, tretí týždeň na OČR a nikdy ma Sociálna poisťovňa nekontaktovala ... im to môže byť jedno ... a čo sa týka pediatričky, dcéra má takú bio-eko-raw, samé voľnopredajné sirupčeky, ovocíčko, zeleninka ... hoc výter z nosa pozitívny, dieťa sa ide v noci zadusiť hlienami ... ja už to neriešim, pri dcére po dvoch, troch dňoch nevidím zlepšenie, automaticky žiadam OČR, nevybavujem sa s ňou, pre ňu je to len papier, ona Ti neprepláca nič.

januska12323
22. sep 2023

Sociálna poisťovňa s OCR na tvoje dieťa nič nemá. Skôr mi to pripadá, že ti lekárka neverí a teda nechce nechať zdravé dieťa doma.

bb6
autor
22. sep 2023

@januska12323 kto vypláca OČR ?

nikiki29
22. sep 2023

@bb6 koľko to trvá, že sa do toho obula sociálka? Rok? Dlhšie? Ja mám pocit, že skôr lekárka bude mať s tým problém... Ty si sa neskúšala na sociálke na to opýtať? Že kde je problém?

nika23t
22. sep 2023

@bb6 vypláca sociálna poisťovňa. Ale skôr sa mi nepozdáva reakcia Dr. Volala si aj na sociálnu, aby si sa informovala? Skus, možno to vôbec nie je tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. Možno ide o nedorozumenie.

lienka.7
22. sep 2023

@bb6 SP je podla zamestnávateľa.
OCR je tuším 10 dní? Tak pokial ideš modus 10 dní doma, potom 5, resp.10 dní praca a potom zase doma, tak uprimne sa im ani nečudujem. A to este píšeš, že ju liečis? Co takto pouvažovať nad zmenou liečby a budovaním imunity?
Btw, bola by som zvedava na zamestnávateľa, ktorému pol mesiaca nechybas. Resp.ak niekto robí za teba vtedy, kolegyňa ta isto musi "milovat" 🙈 inak sranda, ze ti vypíše OCR len tak, bez toho aby videla dieta. To aj lieky ti len tak pošle? Ako ja mam so svojou dá sa povedať nadštandardný vzťah, ale neexistuje, ze ma len tak odbije OCRkou bez toho, aby vobec videla dieta.

dzulli1980
22. sep 2023

OČR vypláca Sociálna poisťovňa, ale ako som vyššie písala, nikdy ma nekontaktovali, a to som bola s dcérou doma nonstop ... problém bude v pediatričke ... aj dcérina pediatrička sa tvárila, že dieťaťu nič nie je, dcéra sa išla v noci zadusiť hlienami, spávala som s ňou v polosede ... dostala horúčku - cez 41,7, nevedela som to zraziť, doobeda mi tvrdila, že dieťaťu nič nie je, večer sme skončili sme v nemocnici ... vtedy som taký bordel urobila v ambulancii, že ešte aj lekárka z vedľajšej ambulancie sa prišla pýtať, čo sa deje ... odvtedy nemám problém ... dieťa si najlepšie poznáš sama, keď po 2, 3 dňoch vidíš, že voľnopredajné lieky nezaberajú, trvaj na vyšetrení, na OČR, nenechaj sa odbiť ... Sociálnej poisťovni je to skutočne jedno.
@bb6

nikiki29
22. sep 2023

@lienka.7 ja si s pediatričkou aj tykám, je rodinná známa a tiež pokiaľ sa jedná o očr, vždy nás volá do ambulancie “popočúvať” …

lienka.7
22. sep 2023

@nikiki29 mne sa práveže z toho popisu autorky zdá, že pomaly na všetko chce OCR (vsak ked v praci problém vraj s tým nema, prečo teda neziadat), sa ani nedivím, ze je nepríjemná.

basska_b
22. sep 2023

Zmena doktorky. Jej totiz vadi administrativa s tym spojena.

nikiki29
22. sep 2023

@lienka.7 áno môže byť. Preto by som si zavolala na sociálnu, či to vôbec riešia atď… ale ak v tom doktorka vidí úmysel čerpať očr nadmerne, ani ja sa nečudujem, že jej to prekáža.

ibrunova
23. sep 2023

Ja si myslím, že problém s tým má lekárka a zaobalila to tak, že sa vyhovorila na SP. Nikdy som nepočula, že by sociálka vyvolávala, že dieťa nemá byť tak často choré, to je hovadina podľa mňa..

mamina7070
23. sep 2023

OCR by ti lekarka nemala davat len na zaklade popisu ale mala by dieta riadne vysetrit
a ano moze mat socpoist problem ak ide o viac ako jednu OCR do mesiaca

a ano lekar socialnej poistovne kontroluje pediatrov a ma pravo to riesit (pri dospelych aj napr navrhnut ukoncenie PN)

OCR vyplaca socialna poistovna

daniela1911
23. sep 2023

Tiež si dovolím povedať že mame s pediatrom nadštandardný vzťah, ale VZDY si nájde čas na vyšetrenie. Keď mu vychádza pohotovosť na víkend, dokonca povie, že tam bude ak by sa mi to nezdalo. Atb nepredpisuje zbytočne, ale vždy si vypočuje “intuíciu” matky a hľadá riešenie.
Poviem z mojich pracovných skúsenosti NIKDY socialna poisťovňa nikoho nenahaňala kvôli častým OČR, ale ak je u tvojej pediatričky štandard, takto vypisovať OČR na všetky jej deti, potom poisťovňa preveruje ju, resp. ju niekto udal, alebo posudkový lekar? Alebo možnosť dva - neverí tebe, lebo nikdy s dcérou neprídeš len vypisuješ. Priklonila by som sa k tejto druhej možnosti.

simonkazga
23. sep 2023

Màme veľmi dobrý vzťah s pediatričkou, ale nikdy by nevypísala očr bez vyšetrenia dieťaťa.

bb6
autor
23. sep 2023

@daniela1911 ja samozrejme prídem s dcérou, keď ju ona chce vidieť. Postup je taký, že máme najprv napísať mail a ona sa rozhodne. V ktorom regióne žijete, tie čo píšete, že máte pred každou OČR osobné vyšetrenie dieťaťa ?

mogaa
23. sep 2023

@bb6 SP ti tie OČR platí, takže na jej podnet môže posudkový lekár preverovať ako často si s dieťaťom doma a na aké diagnózy, keďže rovnako to môže byť účelové.....tým že je málo pediatrov a veľa ich vystaví OČR len na základe telefonátu - tak osobne sa tomu ani nečudujem keďže veľa mamičiek tie OČR zneužíva....samozrejme rovnako to vníma SP kedže tie OČR platí....každý lekár má svojho posudkového lekára, ten kontroluje opodstatnenosť PN a aj OČR, a posudkový lekár patrí pod SP....hold mamičky si toto spôsobili sami , lebo mnohé OČR zneužívali, to je vidieť napr pred a počas Vianoc ale aj počas akýchkoľvek prázdnin....ak je tvoje dieťa tak choré, požiadaj o predľženie RD zo zdrav.dôvodov, to je schodnejšie ako časté OČR

daniela1911
23. sep 2023

@bb6 na Kysuciach

elmivelmi
23. sep 2023

@bb6 U nas by mi nik nedal ocr bez vysetrenia len na zaklade emailu.Ak mas dieta chire treba s nim ist ho dat vysetrit a nie posat emaily.
A kvoli zapchatemu nosu sa tiez ocr nedava,teda ak to je len pre upchaty nos.Deri normalne chodia do skolky ak so soplami a kaslom bez teploty.

misana84
23. sep 2023

No ja sa čudujem, že vôbec vám tolerujú a vy ste stále na OČR. My s mužom sme ešte neboli… snažíme sa prestriedat lv, dovolenka, babka…a kvôli každému soplu ju nenechávať doma… sk nemá teplotu a je čulá ide…. To tak budete aj keď bude chodiť do školy?

aandrea9
23. sep 2023

@bb6 možno to sociálnej poisťovni zaváňa zneužívaním systému. V tom prípade sa čudujem, ze ti pediatricka vypíše OCR na základe mailu bez toho, aby dieťa vôbec vyšetrila. A ak sa tomu bráni, tak robi dobre. Hlavný zodpovedný je tu ona. Kto spraví tvoju prácu kým si ty doma?

letfenixa
23. sep 2023

Keďže je syn už prvak, tak išiel do školy so soplikom, aby mal už pred obedom teplotu. Ja zas nechápem, že deti majú "len" sople. Veď to indikuje nejaké ochorenie, pokiaľ to nie je alergia.

melanta
23. sep 2023

@bb6 V ktorom regióne žijete, tie čo píšete, že máte pred každou OČR osobné vyšetrenie dieťaťa ?

To je čo za otázku? Každý lekár má pred OČR dieťa vidieť. Je úplne jedno, či v Bratislave, Rožňave alebo Komárne. V živote sa mi nestalo, žeby dcéru riešila lehátka mailom či telefonicky. Nepredpísala nič kým ju nevidela. Tebe ako matke nevadí riešiť chorobou dieťaťa a liečbu mailom? Mne by to veru vadilo.

daniela1911
23. sep 2023

Ja taktiež nesúhlasím s názorom, že choré deti patria do kolektívu. Ale debata je o inom, a hlavne toto je vždy téma na hádku na MK.

terry658
23. sep 2023

@bb6 niektoré panie na sociálke si robia takýmto obťažovaním dobre. Prosto majú rady pocit moci a patrične druhým strpčujú život. Nič s tým nespravíš ani keď zmeníš doktorku.
Popravde závidím, že Ti vypíše OČR na zaklade mailu alebo telefonátu. Tá naša vyžaduje, že s dieťaťom musím prísť osobne. A teda niekedy v škôlke ani tri dni nepotiahol a už bol zas chorý alebo som bola s jedným jeden týždeň a s druhým druhý týždeň na OČR a nikto na sociálke neriešil.

monikkatt
23. sep 2023

@bb6 kde ty zijes ze ti lekarka kazde dva tyzdne vypisuje ocr na zaklade mailu bez toho aby dieta videla?? 🤦‍♀️
To si kazdy moze povymyslat ze je chory a byt doma furt

poopsie
23. sep 2023

Mojej dcére, keď bola malá sa vytvorili veľké červené fľaky a potom zmizli,spomenula som dr, že to mám odfotené,ani fotku nechcela vidieť, čo nevidí na vlastné oči nemá pre ňu výpovednú hodnotu.., keď tvoja doktorka nemá čas na výter z nosa a nasadenie účinných ATB...menila by som dr...to , že každé dva týždne má sople s horúčkou nie je normálne

lienka.7
23. sep 2023

@bb6 som z BA (aj keď som tu raz už bola obvinená, ze nie 🤣) a ano, vzdy keď niečo potrebujem, pisem lekárke mail s opisom situácie a co teda ja ako laik by som teda od nej chcela. Vždy mi naspäť vola sestricka a ešte sa pýta k tomu ďalšie veci a potom mi povie, že vtedy a vtedy nech sa prídeme ukázať. Max.pri sopli mi predpise kvapky, neexistuje, ze mi dá len tak OCR, lebo jej napíšem, že ju proste chcem. Si neodpovedala, či aj lieky to dá len tak bez vysetrenia. Ak áno, tak to čumím uz tobôž
Ty si klasicky zneužívatel systému, namiesto toho sa zameraj na zlepšenie imunity dietata. Nechápem, ako vás lieči imunologicka keď ju máš, ako píšeš o týždeň chorú zase a znova. Ale pokiaľ nie si zamestnavatelom tlačená, tak to neriesis a sedkas si doma s každým soplikom. Ja osobne by som ti takto na požiadanie OČRky nevypisovala, mohla by si sa aj na hlavu postaviť 👌

lienka.7
23. sep 2023

@terry658 niektoré panie v SP si len konečne robia poctivo svoju prácu, tak ako maju. Lebo tie OCRky treba aj z niecoho zaplatiť, ze? A na to treba zarobiť peniažky, ale to ti asi tiez nedochádza, ze? A sorry, ja nechodím do prace a neplatím odvody preto, aby nejaká hnida lenivá bola doma 3 tt z mesiaca, lebo je jej to pohodlné.

danielahamar
23. sep 2023

@bb6 bez vyšetrenia dieťaťa nedáva ani naša mudr. OČR, NR okres

@lienka.7 keby to bolo o pohodlnosti, s radosťou sa s tebou vymením aj ja. Tiež som bývala skoro rok doma tak, že 2týždne očr týždeň jasle a dokolečka dokola.