Prednedávnom som volala na sociálnu postovnu, pretože cakam druhé dieťa a skončila mi ešte počas rodičovskej dovolenky pracovná zmluva, ze sa chcem zahlásiť medzi obdobím ako mi koncil rodicak a nezarodí sa druhé bábätko, ze budem pri dcérke do 6. rokov. Prekvapilo ma, keď mi pani na sociálnej poisťovňi povedala, že oni ma tak už evidujú dňom, ako mi skončila pracovná zmluva, čo bolo možno ďalšie dva roky počas trvania môjho rodičovského príspevku. Samozrejme, potom mi tieto roky nejdú do dôchodku. Preto sa chcem opýtať, či majú právo ma evidovať na sociálnej poisťovni, ze sa budem starať do 6. rokov o dcerku, aj keď som normálne poberala rodičovský príspevok a bola na rodičaku? Ďakujem za odpovede. Vôbec neviem ako tuto situáciu teraz riešiť.
@nafka0483
Aha, ďakujem za podrobne vysvetlenie
@nafka0483
Zľakla som sa preto, pretože známa sa kedysi dala evidovať medzi tým ako sa jej malo narodiť druhé babo, ze sa stara o dieťa do 6 rokov pri prvom. Potom ju vraj dôchodkové bralo, ze sa stara do 6 rokov a prišla o roky do dôchodku, pretože to zabudla niekde na dôchodkovom nahlásiť, ze sa jej už dieťa narodilo. Bála som sa, aby som nedopadla rovnako.
@katkami123 Kedysi fungovalo to hlasenie inak. Bola potrebna osobitna prihlaska kvoli dochodku, ale to je uz teraz zjednodusene ;)
@nafka0483
Čiže keď si budem cez úrad prace vybavovať priamo rodičovský, lebo nemám nárok na materské, tak sa už nemusím nikde inde nahlasovať?
@katkami123 Najprv si podas ziadost o materske na socialnej poistovni. Pride ti papier, ze nemas narok, s tym nasledne pojdes na UPSVaR a poziadas o rodicak. Nic ine hlasit nebudes.
@nafka0483 a potrebujem ku tomu aj papier na nárok materského od gynekológa? Či ten nie je potrebný a stačí dať žiadosť priamo na sociálne?
@katkami123 Samozrejme, aku inu ziadost by si chcela dat do SP?
@nafka0483 lebo gynekologička mi povedala, ze ak nemám nárok na materské, tak mi nebudú nič vypisovať
@katkami123 Odkial gynekologicka vie, ci mas narok alebo nie? Nech ti normalne da papier a neriesi ci mas narok.
@katkami123 teda presnejšie, co sa odovzdáva papier o materskom, ze mi ho nevystačia teda, keď aj tak nemám naň nárok
@nafka0483
Ďakujem, poviem jej, ze ho budem aj tak potrebovať
@nafka0483 mne to kázala zistiť na sociálnej poisťovni
@katkami123 Povedz jej, ze ten papier potrebujes. Ona nema co riesit ci ty mas narok ci nie, to posudi socialna poistovna a bez toho tlaciva to SP nema ako urobit.
@katkami123 Eviduju ta predsa spravne.
Ty nie si na rodicovskej dovolenke odkedy ti skoncil pracovny pomer. Rodicovska dovolenka je ospravedlnenie absenci v praci - mas dovolenku od prace, lebo sa staras o dieta. Poberanie rodicovskeho prispevku ja ina vec - ten pobera rodic do 3 rokov veku dietata bez ohladu na to, ci pracuje, je nezamestnany, alebo je na rodicovskej dovolenke (zo zamestnania).
Kym si bola zamestnana, tak si nechodila do prace, lebo si bola na rodicovksje dovolenke. Odkedy ti PP skoncil, tak zamestnanie nemas, nie si teda na rodicovksje dovolenke. Si teoreticky nezamestnana, ale kedze sa staras o dieta do 6 rokov, tak sa nemusis evidovat ako nezamestnana, si proste doma s dietatom.
A neviem odkial beries, ze sa ti tie roky nerataju do dochodku, praveze ta eviduju ako poistenca statu, cize sa beru, mas to v poriadku.