Ahoj, chtela bych se vas zeptat zda s tim nemáte někdo zkušenosti. Uz 3 roky žiji na Slovensku ale trvaly pobyt mam stale v ČR. A 3 roky pracuji a i platím zdravotní sociální a zdravotní péči mám ale i v čr a to v plném rozsahu podle formuláře E106, E106 jsem získala kvuli tomu že jsem potvrdila že jezdím do ČR na víkendy za rodičmi. Chtela bych radu jak to mam udělat s pobytem, a připadným porodem a příspěvky kolem dítěte - to si myslím že budu mít určité lepší tu v sk než cz . Asi je to ještě předčasné se ptát ohledně miminka ale raději teď do předu než pak stresovat... Podotýkám přítel se ženit už nechce, a tvrdí že to nemám řešit že jsme EU a nepotřebuji nějaké povolení být na sk. Ale mě jde už rovnou aj do budoucna, příjdu náhodou o zaměstnnání nebo budu nemocná to budu muset jét do čr a hlásit se třeba na úp tam a nebo marodit... Předem děkuji za odpověd
Ahoj @jennyska jéééé, super děkuji, že jsi mi napsala. v čr pojišťovně je jedna paní co mi právě poradila s tou E106 takže určitě mi poradí i co dál. Moc si cením že jsi mi napsala vlastní zkušenost. Prvně jsem si myslela že budu muset spíš řešit cizineckou než pojišťovnu. Ještě jednou mooooc děkuji za info.
@veverka5889 Není zač 🙂 Vím, že je to těžké tohle vyřešit. Na všech různých info webech se informace bohužel liší, takže není jednoduché z toho elegantně vybruslit a vědět kam zajít a s čím. Určitě zkus tu zdravotku v ČR - šikovný zaměstnanec, který se orientuje ve zdrav.právu EU atd. Ti 100% poradí a podle toho se řiď. Hezký den přeji <3
Ahoj @veverka5889 . Tím, že pracuješ na Sk, máš předpokládám i prac.smlouvu a odvádíš tady daně i odvody (zdrav., soc.). Z vlastní zkušenosti: Měla jsem to stejně jako ty (i tu E106), akorát jsem už byla vdaná za manžela, nicméně, na Zdrav.poj. mi tvrdili, že si musím požádat o právo na trvalý pobyt na cizinecké policii, protože jinak nebudu mít nárok na rodičovské. Já si požádala, 2t před porodem a víš co se stalo? Zanikla mi E106ka a tímpádem jsem v ČR cizinec - mám tam sice trvalý pobyt, jezdím k rodičům jako ty, ale nemám nárok na plnou zdravotní péči, když se něco vyskytne + mě nikdo jako češku s trvalým pobytem cestovně nepřipojistí do ČR. Toto je bohužel velký průšvih a všichni se tváří, že je to v pořádku, ale jakmile se Ti něco stane.... no... ze své zkušenosti bych už o trvalý pobyt něžádala. Mateřské i rodičovské jsou Ti povinni vyplácet slovenské úřady (odváděla jsi je na SK), nikoli ČR - tam neplatíš ani žádné daně. Jen si vem, že všichni slováci, co znám, co se jezdí starat do Rak. o seniori, tam nemají ani náhodou TP a pobírají soc.dávky a příspěvky z Rakouska. Takže to jde a není podmínkou trvalý pobyt.
Trošku komplikovanější bude ale papírování co se narození dítěte týče - to je lepší být sezdán, jinak je to kolotoč s úřady atd. atd.
Nicméně, je to věc, kterou jsem řešila před 5,5lety naposledy a nebyl to dobrý krok. Přišla jsem v ČR o velké benefity, jako je např. bezplatné zdravotnictví atd. (zubaři, gynekologie, atd.). Proto doporučuji se obrátit na někoho ze zdrav.pojišťověn v ČR, kdo se velmi dobře orientuje v této věci a poradí ti 🙂
Hodně štěstí!