Ahojte, chcem sa Vás opýtať, čakám bábätko, ale s priateľom nie sme spolu zosobášení. On chce, aby malo dieťatko priezvisko po ňom a ja chcem, aby malo moje priezvisko. Nie sme spolu dlhú dobu, nie veľmi si rozumieme a preto nechcem, aby malo jeho priezvisko. Ak by som ho nezapísala na rodnom liste ako otca dieťaťa, tak nebudú robiť v pôrodnici problémy s menom dieťaťa a pri vyzdvihnutí rodného listu na matrike? Dajú mi RL dieťaťa ako slobodnej matke alebo musí byť pri preberaní prítomný aj partner? Ďakujem za Vaše odpovede.
Ak nepovieš kto je otec tak oficiálne otca nemá. Žiadny problém v nemocnici ani s rodným listom. Ak ho uvedieš musí ísť na matriku podpísať.
Otcovstvo môžeš riešiť aj až po pôrode, keď bude mať dieťa tvoje priezvisko
Robis velmi dobre, ze chces dietatu dat svoje priezvisko. Dieta ma mat rovnake priezvisko ako ma aktualne jeho matka. Po rozchode by si velmi lutovala a priezvisko by si mohla zmenit na svoje iba s jeho suhlasom, ktory ti 99percent neda.
Pred pôrodom zájdete na matriku.. On môže byť uvedený ako otec, ale zároveň dieťa môže mať tvoje priezvisko, to sa nevylučuje. Hlavne to musí byť dohoda oboch. Ja by som tiež dala svoje priezvisko, trvaj na tom 👍
pred porodom to neries a automaticky daju priezvisko po tebe. Potom do RL uvediete meno otca, ale priezvisko dietata sa menit uz nemusi. tiez schvalujem, ze chces dat svoje priezvisko.
Kľudne môže byt v RL otec uvedený, to neznamená, že dieta musí alebo bude mat automaticky na základe tejto skutočnosti otcovo priezvisko. Zapísať môžeš dieťaťu aj otca a aj môže niesť tvoje priezvisko, je to vec dohody. Keďže nieste manželia, treba ist pred pôrodom na matriku podpísať tzv súhlasne vyjadrenie rodičov k otcovstvu a tam sa všetko uvedie, kto je otec a ako sa dieta bude volať. Po pôrode potom na základe tohto dokumentu vystavia RL. Ja by som to naopak riešila hneď, preco čakať až po pôrode. Nevyhnes sa tomu.
Neviem ako to je presne ale ked budes chciet ísť s dietatom neskor na dovolenku, vylet mimo SR budes potrebovat ,,povolenie otca ale asi aj plus overenie mena dieťaťa, ak bude mat dieta iné meno ako Ty, lepsie nech ma rovnaké priezvisko ako Ty.
@eternity24 ale biotatko sa nechce dohodnúť, trvá na jeho priezvisku.
Takže sa budú handrkovat na matrike, pani ich pošle do preč.
Takže kľudne porodiť, dieťa dostane automaticky priezvisko matky a otcovstvo sa môže riešiť po pôrode
Ahojte, skúsim v tejto skupine. V júli mám termín pôrodu, s priateľom sme sa rozišli kvôli tomu, že je alkoholika strašne mi nadáva a psychicky depta. Chcem aby bol uvedený v rodnom liste dieťaťa aby mal vyživovaciu povinnosť ale problém je v tom, že sa nevieme zhodnúť na mene,nie to ešte na priezvisku dieťaťa. Chcela som ísť ešte pred pôrodom na matriku, ale asi by sme tam išli zbytočne. Mám to nechať tak, nahlásiť v pôrodnici meno, priezvisko bude ho mať automaticky po mne a potom riešiť otcovstvo alebo ísť na matriku bez neho...keď sa to bude riešiť potom neviem si predstaviť s malým bábätkom behať po súdoch.
@kiksina_21 na matriku pôjdeš zbytočne teraz. Ja by som dala priezvisko svoje, a zvyšok by som riešila neskôr. Ale pozor, ak aj neskôr bude v RL uvedený, nie je to len vyživovacia povinnosť, ale aj možnosť stretávania sa s dieťaťom.
A netreba ísť na matriku ani pred pôrodom... ja som išla po, a odišla som s RL... na mieste sa všetko vybavilo.
@ibrunova To mi je jasné že sa bude chcieť stretávať, ale budem na súde trvať na tom, aby bol stále triezvy čo si myslím že nebude. Jeho dcéra z predchádzajúceho manželstva mi povedala, že nepamätá kedy za ňou prišiel triezvy a to bude mať 18rokov. A neviem či som dobre zachytila informáciu, že do troch rokov nemôže ani žiadať aby dieťa bolo u neho ale je povolené stretnutie len za účasti matky. On si myslí že bude malé batoľa brať na víkendy ku nim domov
@simca06022011 ďakujem za info, no čaká ma ťažké obdobie, ešte k tomu asi aj sťahovanie. Každá rada pomôže
Keďže nemáte zhodu a je jasné, že partner ti nechce vyhovieť, tak by som pred pôrodom nič neriešila, ušetríš si nervy aj čas. Predpokladám, že uznanie otcovstva ti nepodpíše, pretože nebudeš súhlasiť s jeho priezviskom. Tým pádom je naozaj lepšie vyčkať, porodiť a veci riešiť až potom. RL určite dostaneš bez problémov.
@tiezjedna ďakujem za info, nechcela som sa dostať do takejto situácie , ale už fakt nevládzem. Radšej ostať sama ako prísť o nervy, aj keď viem že bude robiť prieky.
@kiksina_21 držím palce
@ibrunova ďakujem
@kiksina_21 mozes to diesit soatne do troch rokov po porode ak sa mylim opravte ma, priezvisko Tvoje samozrejme, bude to lepsie na uradoch, skolach, doktorov.Aj súd Navrh na zverenie mozes po porode.
@dagmarovita
@kiksina_21 rieš až po pôrode, podaš návrh na súd vo veci zverenie dieťaťa do tvojej opateri, stanovenie výživného a stretávanie,
Tzn.ze už v pôrodnici bude mať dieťa meno aké mu určia ty, priezvisko automaticky tvoje. On môže otcovstvo priznať a spíšte rodičovskú dohodu, kde si všetko dohodnete, ak nebude súhlasiť, rozhodne súd
@kiksina_21 Kamoska mala rodny list vystaveny ako "nepomenovany" a riesili to sudnou cestou 🙏
Pokial nie ste zosobaseni, dieta dostane automaticky tvoje priezvisko. Len s TVOJIM suhlasom moze dostat priezvisko tvojho priatela. Preco by ti nemali dat RL?