Skúsenosť s riešením psychického týrania dieťaťa

1. jan 2025

Dobrý deň,
Má niekto osobnú skúsenosť, či už ako nahlasovateľ alebo odborný pracovník ako sa reálne rieši psychické týranie dieťaťa v rodine? Ide o malé dieťa do 5 rokov. Prípadne je tu niekto, kto ako dieťa niečo také zažíval a pomohli mu sa z toho dostať preč? Ako? Je niečo také vôbec odhaliteľné a riešiteľné? Vďaka za vaše skúsenosti a postrehy.

dadka1997
1. jan 2025

Čo si pod tym myslis psychické týranie ? To mu ako nadavaju, ponižuju ? Alebo ?

pribinak
1. jan 2025

Týraniu sa venuju napr v Náručí - krízové centrum v ZA, ale Slniečko - krízové centrum v NR

autor
1. jan 2025

@dadka1997 komentovanie a buzerovanie nonstop a za vsetko. Za vsetko co povie, ako povie, co robi ako robi, co je a ako je, ako sa hra, ako kresli, ci sa smeje, alebo place, komentare a zdrba ked spadne a prednaska na 20 minut ze ju urcite nemoze boliet to, co sa udrela.. prednaska a krik ked sa nedajboze zaspini ked je, ale stylom ako keby nemali nic ine na oblecenie a ani pracku. Myslim si, ze to dieta uz ma neurozu a blok leb pri predstave, ze ma ist jest a preto ani nechce jest. Tak v skratke co ma napadlo.

autor
1. jan 2025

@pribinak dakujem, uz som pozerala rozne info od podobnych organizacii, zaujimalo ma, ci to niekto uz riesil a teda konkretna skusenost a priebeh. Nasla som aj na nezabudke moznost mailovej konzultacie.

dadka1997
1. jan 2025

Fuuu mam dosť, asi by bolo najlepšie sa opytat na socialke a tam to skusit poriešiť, je mi luto toho dieťatka

tiika
1. jan 2025

Zasiahnuť môže sociálka alebo súd. Najlepšie je mat nejaké dôkazy, nahrávky aspoň sluchové. Prip. asi i posudok stanovisko škôlky, detského lekara, psychologa.

autor
1. jan 2025

@dadka1997 uprimne ti poviem, ze po mojej odpovedi na tvoju otazku, som cakala, ze sa ti to nebude zdat take hrozne, lebo takto napisane je to este nic, oproti realite. To sa opisat neda, to musi clovek vidiet. Pre mna je to horor.

autor
1. jan 2025

@tiika presne tieto konrektne veci ma zaujimali, z praxe. Pri fyzickom nasili su jasnym dokazom modriny, ale co psychicke? Divadielko stastnej rodiny sa da zahrat. Nejde totiz o ziadne socialne pripady, kedy by bolo dieta zanedbavane materialne, nie je tam alkohol, ale zjavne ide o nejaku psychopaticku poruchu, lebo toto normalny zdravy clovek nie je schopny robit.

tiika
1. jan 2025

Veď práve preto ten odposluch, to sa da v pohode telefónom. Hlavne, aby to niekto bral vážne. A určite sa to na správaní toho dieťaťa odzrkadlí. Ako píšeš, nielen fyzické ale i psychické tyranie je neprípustne a nemalo by zostat nepovšimnuté a neriešené.

autor
2. jan 2025

@tiika skoda, ze sa nik neozval, myslim si, ze je mizivy pocet pripadov, kedy sa to riesi, ak vobec, co je strasne smutne.

eternity24
2. jan 2025

@tiika Nemôžeš nikoho nahrávať, zhotovovať ani zvukovú, ani obrazovú nahrávku bez jeho vedomia. A takúto nahrávku bez vedomia danej osoby už vôbec nemôžeš použiť na súde.

eternity24
2. jan 2025

Autorka, zavolaj do nejakej organizácie, ktorá sa venuje týraným deťom a informuj sa tam. Pochybujem ale, že aj napr. UPSVaR by ti pomohol. Ty dávajú ruky od všetkého preč. Fu, popravde si neviem predstsvit ako toto riešiť a hlavne to bude zdĺhavé a veľmi zložité. Ty si v akom vzťahu k danému dieťaťu? Ak si jeho súrodenec, matka, resp. si priamy svedok, môžeš sama svedčiť proti tým, ktorí dieta týrajú.

tiika
2. jan 2025

@eternity24 nemôžeš, ani keď ide o tyranie? Vieš, ja by som to urobila v zaujme toho dieťaťa. Či to je možné použiť na súde alebo nie, je druha vec. Hlavne je, aby začali kompetentní konať. Mne by bolo asi jedno, či nejaký zákon bude ochraňovať triznitela alebo nie. Pre mna sú dôležitejšie záujmy a zdravie či život toho dieťaťa, nie nejaké porušenie zákona pri nahrávaní, pokial ide o takú zásadnú vec. Nemám rada takéto sväté stavanie zákonov nadovšetko aj nad zdravý rozum.

vreckovka2
2. jan 2025

Autorka,mozes podat podnet na upsvar. Musia to preverit. Avsak necakala by som zazraky. Zalezi od pracovnika konkretneho. Viem, ze su ak skveli, ale bude ich asi malo. Dalej aj od konkretneho vysetrovatela, ak by to islo dalej. Ja mam velmi velmi zle skusenosti. Riesila som ovela zavaznejsie veci a kazdemu boli tie deti uplne ukradnute.

autor
2. jan 2025

@vreckovka2 vdaka za tvoju skusenost, nejako takto som si to bohuzial predstavovala..hrozne

autor
2. jan 2025

@eternity24 tiez o tom pochybujem, preto som skusila formou diskusie, ci sa niekto nepodeli o skusenost. Je to dieta v rodine, uz boli upozorneni viac krat od starych rodicov dietata (z oboch stran). Ale to samozrejme nepomohlo, ked nie je hlava v poriadku..

tiika
2. jan 2025

Možno to bude ťažké, zdĺhavé, nevyrieši sa to. Aj tak by som do toho išla a spravila, čo sa da. Ak sa ľudia budú len nečinne prizerať a nič nespravia, lebo je to zložité a neprijemne, nič sa nezmení. Veľkou pomocou ti môže byt najmä to spojenie s nejakou organizáciou. Držím palce.

eternity24
2. jan 2025

@tiika samozrejme chápem, ale jednoducho nemôžeš nikoho nahrávať bez jeho vedomia. Je to protizákonne. A na súde ani takyto dôkaz nepripustia/nevezmu do úvahy.Samozrejme tým neodhovaram autorku od konania. Len bohužiaľ to vidím velmi skepticky. Samozrejme, že človek by mal pomôcť a nie necinne sa prizerať.
@autorka Skúsila by som čo najčastejšie brat dieta k sebe, resp nech ho beru starý rodičia, ty im môžeš vypomôcť. Aby trávilo čo najmenej času doma. Skus teda podat aj podnet na UPSVaR, ale veru ja od tejto inštitúcie nečakám nič. Možno by mohli starý rodicia požiadať súd o zverenie dieťaťa do ich starostlivosti a tam na súde argumentovať , že rodicia rodicia dieta psychicky týrajú. Možno by to súd prešetril. Ale fakt neviem. Skus sa obrátiť na nejaké odborné organizácie v tento oblasti. Napadlo ma, že môžeš pre dieta zorganizovať nejakú terapiu, no to tiež nemôžeš, keďže niesi zákonný zástupca.

chrumka333
2. jan 2025

Nahrala by som to no a čo, že to na súde neobstojí....a podala podnet na upsvar, ak by sa to neriešilo detský ombudsman.

tiika
2. jan 2025

@eternity24 môžeš to urobit, lebo sa to vykonať dá, i keď by sa nemalo. Zákony by mali slúžiť ľudom a nie naopak ľudia zákonom. Kedysi zákony zakazovali i pomáhať Zidom, zamestnávať ich, ukrývať.. to neznamena, že boli správne. Niekde je dovolené zhromažďovať dôkazy o trestnej činnosti a zneužívaní i týmto spôsobom a uznajú ich na súde, napr. aj v ČR. Aj keby som mala kvôli tomu ťažkosti, čo je to oproti týraniu dieťaťa?

@autorka ak by som ti mohla akokoľvek pomôcť, pozistovat kontakty, postup, napísať podnet, preveriť právne veci, čokoľvek, pokojne mi napis. Rada by som pomohla.

vreckovka2
2. jan 2025

@tiika riesila si uz nieco taketo realne? Take absurdnosti by som ti vedela porozpravat, keby mozem....

tiika
2. jan 2025

@vreckovka2 nie, neriesila. Pokojne napis, ak to nejako autorke pomôže, lebo práve reálne skúsenosti ju najviac zaujímajú.

tiika
2. jan 2025

Nemajú ti rodičia inak viac deti? Lebo toto mi pripadá ako toxická rodina, kde jedno dieťa je ako čierna ovca rodiny a druhé ospevovany miláčik.

autor
2. jan 2025

@tiika dakujem pekne za ponuku, si zlata.

autor
2. jan 2025

@vreckovka2 z akej pozicie si to riesila? Ak nechces pisat verejne, mozem ti napisat spravu?

autor
2. jan 2025

@tiika chvalabohu iba jedno. Napisem konkretnejsie, ze to robi otec, samozrejme sa tak sprava aj k matke. Ona uz musi byt z toho zmagorena, pretoze normalna matka si dieta ochranuje, zastane. Ona bud ticho pozera, alebo sa prida (sice akoze aspon “jemnejsim” tonom).

monita12345
2. jan 2025

@autor ako keby som čitala o mojom otcovi, je presne taky isty presne a ano viem si predstavit co myslite pod tym ako to je v realite.. bohuzial moja mamina to neriesila nemala pomocnu ruku, sama sa ho bala. Teraz zijeme oddelene

autor
2. jan 2025

@monita12345 ahoj, je mi to uprimne luto. Prave som rozmyslala, ze keby sa ozval aj niekto, kto to sam prezil, a napisal by, ako to vnimalo (ak vobec) okolie (rodina, priatelia..) nikto si to nevsimol? Alebo to bolo vsetkym jedno? Nevedeli co robit? Vycitate im to spätne?

vreckovka2
3. jan 2025

Autorka, v praci som to riesila. Pokojne mi napis. Ono si v zlozitej situacii podla mna. Ak das podnet na socialku hoci anonymne a rodicia sa dovtipia, ze to bol niekto z rodiny, tak to moze vypalit aj tak, ze sa s vami prestanu stretavat a na dieta stratite akykolvek pozitivny vplyv. Rovnako aj na rodicov. Ak chodi dieta do MS, tak je sanca, ze si to vsimnu tam. Alebo si rodicia mozu mysliet, ze podnet prisiel od nich. No tazko to je. Ja by som sa na tvojom mieste poradila v tych organizaciach spomenutych. Urcite maju psychologov. Takuto vychovu co popisuje zazilo podla mna dost deciek. Ja som mala takehoto stryka. Pamatam si doteraz, ze ja som sa ho bala, ked riesil svoje deti. A to som teda nemala ani ja zrovna empaticku a laskavu vychovu.

autor
3. jan 2025

@vreckovka2 mame uplne rovnaky pohlad na vec, presne tymto smerom rozmyslam. Napisem ti.