Ahojte, chcem sa opýtať, som na rodičovskej a firma, v ktorej som zamestnaná končí. Chcem sa opýtať, či sa mám ísť zaregistrovať na úrad práce alebo to sa rieši až keď dieťa dovŕší 3 roky? Momentálne má 11 mesiacov. Taktiež dostanem aj odstupné, ak by som chcela ísť ešte na druhú materskú, bude to mať nejaký vplyv na výpočet materskej? napríklad: Malá bude mať dajme tomu rok a pol, ja budem na rodičovskej (už nebudem v stave v tej firme a budem mať aj to odstupne), a otehotniem....budem mať nárok na materskú ako som mala prvú? 🙂
@nafka0483 dobre, tej 1. rozumiem. Tá 3, to je ale až po skončení 3 rokov dieťaťa a nebola by som znova na materskej, že?
ale ak by som chcela ísť na podporu, musím skončiť rodičák a nahlásiť sa na úrad práce? a tým pádom by sa mi potom materská počítala z tej podpory? či tým pádom by som už nemala nárok na materskú? ....
A keby som po výpovedi nastúpila teraz v auguste na podporu, vyčerpala ju, môžem sa spätne vrátiť zas na rodičák? 😀
@patricia2901 Odkedy ti skonci PP, tak v podstate uz nebudes na rodicovskej dovolenke, lebo nemas zamestnavatela. Budes osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Poberanie rodicovskeho prispevku to neovplyvni.
Ak by si chcela ist na podporu, tak rodicak napises na otca dietata a ty vycerpas podporu, potom mozes rodicak zas prepisat na seba.
Buduca materska sa ti z podpory pocitat nebude, to je socialna davka a to nevstupuje do vypoctu materskej, rovnako ako vysku materskej neovplyvnuje PN ani ziadna ina socialna davka.
Ak sa po skonceni PP znovu nezamestnas, alebo si nebudes platit dobrovolne poistenie, tak narok na materksu nebudes mat vobec.
@nafka0483 takže teraz pre mňa bude najvýhodnejšie po skončení PP ísť na tú podporu a popri tom si platiť dobrovoľne poistenie aby som potom mala nárok na tu materskú? A keď prepíšem rodičak na manžela on môže popri tom normálne pracovať hlavný p. Pomer ako doteraz?
@patricia2901 Ano, vycerpat podporu, aby ti neprepadol narok a ked planujete druhe dieta a chces mat narok na tehotenske a matersku, tak aj si platit dobrovolne poistenie. Tam bude otazne kedy otehotnies, pretoze sa beru 2 roky spatne od terminu porodu - takze sa ti mozu pocitat este aj dni poistenia ktore ti trvalo pocas RD kym trval pracovny pomer. To je zatial hypoteticke, kedze nie si este tehotna. Ale ozvi sa kludne ked otehotnies, podla aktualnej situacie a terminov ti odporucime co a ako s poistenim ;)
Manzel moze poberat RP, to nema ziadny vplyv na pracu, ma na neho narok kym dieta nedovrsi 3 roky, to v praci ani nehlasi, nepotrebuju to vediet, lebo nema to na nic vplyv.
Poberanie rodicovskeho prispevku otcom je podmienene poberanim materskej. Otec moze poberat rodicak az po poberani materskej, over si to. Kamoska pracuje na urade prace.
@mariadrabova
Nic si nemusi overovat. Dieta ma 11 mesiacov, autorka uz davno nepobera matersku, ale rodicovsky prispevok, ved to aj pise.
Ano, otec by nemohol poberat RP kym by ona poberala matersku (na to iste dieta), ale to vobec nie je tento pripad.
@nafka0483
Nie, myslim to tak, ze ak chce, aby bol rodicak napisany na otca, najprv musi byt na materskej otec, a az po vycerpani materskej otcom, je to 28 tyzdnov, sa moze rodicak prepisat na otca, alebo matku.
@nafka0483 jemine ďakujem veľmi pekne... Mne to musí vždy niekto povedať po lopate, lebo ja som nechápava 😂
A ešte jedna otázka... Môžem to dobrovoľne poistenie platiť aj neskor? Napr. Keď sa rozhodneme začať skúšať mat druhé, tak aspoň 2 mesiace predtým začať platiť? Ci to musím už teraz?
@mariadrabova Nie, to tiez nie je pravda. Otec moze poberat RP bez toho aby bol na materskej.
V pripade, ze by chcel poberat ten vyssi, tak ano, najprv musi mat matersku. Ale v pripade, ze bude poberat ten nizsi, tak normalne si o neho poziada a nemusi ist predtym na matersku.
@patricia2901 Pokojne sa pytaj, rada vysvetlim 🙂
Mozes aj neskor, tam ide o to stihnut do porodu mat 270 dni poistenia. Cize ked sa rozhodnete snazit znovu, tak je vhodne to riesit.
@nafka0483
Potom to moze byt tak, v mojom pripade islo o ten vyssi rodicak. Tak isto ma caka vypoved pocas RD, moj zamestnavatel konci.
@mariadrabova No ano v tom pripade ked chce otec poberat vyssi RP, tak ten ma vtedy, ak mal narok na matersku, takze to ano.
@patricia2901
1. Firma ti da vypoved a musi postupovat podla zakona co sa tyka vypovednej doby, odstupneho atd
2. Pocas RD sa nemusis hlasit nikde, staci ked bude mat dieta 3 roky. Ak mas narok na podporu, tak pozor na to aby si ju vycerpala do 2 rokov od skoncenia PP, aby ti narok "nerepadol".
3. Ak ostanes nezamestnana a nebudes si platit ani dobrovolne poistenie, tak na dalsiu matersku nebudes mat narok, lebo nebudes splnat podmienky.