Škodová udalosť na parkovisku bez STK a EK

paul2009
13. okt 2024

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť?
Moje auto stálo na parkovisku pred bytom no bohužiaľ mi skončila stk, ek ale PZP mám uzatvorené. Pre nešťastie narazili do môjho auta a neviem ako mám postupovať či mám nárok na náhradu/úhradu škody z poisťovni? Alebo buďe vadiť že som nemal stk, ek?
Za odpoveď ďakujem.

sissy27
14. okt 2024

@paul2009 poistovni by to vadit nemalo, ale teda pokuta za neplatnu tk+ek ti nevadi?

olimuc
14. okt 2024

Poistovni to moze vadit, najdu hocico aby nemuseli platit … ale nemusi …hop alebo trop, skor bude tebe vadit ta pokuta ak ho nemas docasne odhlasene…

veronikaszabova
14. okt 2024

@paul2009 skusenost z okolia - kamarat sposobil skodu, nemal stk, ek. Poistovna skody na autach preplatila, AVSAK nasledne € vymahala od neho. Neviem, ako je to v pripade, ze si nebola vinnik.

melanta
14. okt 2024

@olimuc to nie je o tom, že nájdu hocičo. V tomto prípade nájdu nezaplatenú STK a to je v poistných podmienkach určite výluka.
@sissy27 bude to vadiť poisťovni, nesplnila si svoje povinnosti. Aj poistený má predsa povinnosti.

sissy27
14. okt 2024

@melanta ona je poskodena, nie vinnik, takze to nejde z jej poistky. Teoreticky mozu kratit plnenie, ale nemusia, zalezi od poistovne. Taka kooperativa v tom pravdepodobne bude hladat problem, v allianzi to myslim neskumali ci ako poskodena mam platnu tk+ek.

paul2009
autor
14. okt 2024

@sissy27 vadiť mi vadí, ale ja som sa nezučasnil cestnej premavky bez stk, ek a končila mi pred cca dvoma týždňami

melanta
14. okt 2024

@sissy27 v podstate je to tak či tak bezpredmetné. Z PZP sa platí škoda, ktorú ja spôsobím inému. Tu niekto jej poškodil auto. Čiže ak má vinníka, tak jej to uhradia z jeho PZP. Ak vinník nie je známy, tak jedine žeby mala havarijné poistenie.

melanta
14. okt 2024

@paul2009 vieš, kto ti poškodil auto? Ak áno, nech on nahlási do svojej poisťovne škodu a následne ty si z jeho PZP budeš hradiť opravu. Ak nevieš, kto ti poškodil auto, tak tvoje PZP na toto neslúži. Na to slúži havarijné poistenie. Ak ho nemáš, zaplatíš si škodu sama.

sissy27
14. okt 2024

@paul2009 to je uplne bezpredmetne, ci si na tom aute jazdilo alebo nie, pokial nebolo docasne odhlasene z evidencie vozidiel, tak je povinnost mat platnu tk+ek aj keby stalo zamknute a nepojazdne v garazi. A pokuty generuje automaticky system, takze aj den / dva po skonceni platnosti je to problem. Ale tak to uz je iny problem.
Co sa tyka poskodenia - ak mas vinnika, pojde to z jeho pzp a napr taka kooperativa sa pyta, ci ma poskodeny platnu tk+ek (cerstva skusenost), takze mozno v tom budu hladat zamienku na kratenie plnenia. Ine poistovne to myslim nepytaju. No a ak vinnika nemas, tak si to len dat opravit bud z vlastnej havarijnej poistky ak mas, z vlastneho vrecka alebo ak to nie je nic vazne, tak proste nechat tak.

melanta
14. okt 2024

@sissy27 má k tomuto 2 diskusie. V tej druhej teraz napísal, že vinník je známy, aj majú protokol o škode. Tak absolútne nechápem dôvod založiť 2 diskusie. Veď ide do poisťovne vinníka a bude čakať.

paul2009
autor
14. okt 2024

@sissy27 vinníka mám len neviem či mi to jeho poistka preplati ked nemam stk, ek

sissy27
14. okt 2024

@paul2009 no to nevieme ani my, moze sa to lisit u roznych poistovni. Takze neostava ine, ako poistnu udalost nahlasit a uvidis, za to nic nedas a nic nestratis.

fido69
14. okt 2024

@paul2009 A čo sa na to opýtať v poisťoivni vinníka nehody? Len tak ma to napadlo... 🤔