Ahojte, pri upratovani som nasla moje starsie vyplatne pasky, roky 2006 - 2011. Mam ich este skladovat, alebo ich uz mozem vyhodit? Dakujem.
PS: Vsetky mzdy som mala riadne vyplatene, dokonca uz ani zamestnavatel neexistuje.
@evittam dakujem, no zapocet nemam. RZ boli pri vyplatnych paskach tiez, tak tie si necham.
@zltalienka
@evittam
zápočet nerobí zamestnávateľ, keď sa končí pracovný pomer? nestačí pre výpočet dôchodku výpis zo sociálnej poisťovne?
*neplnil
Výplatné pásky ti netreba na nič.
@zltalienka Áno, pokiaľ nemáš zápočet rokov a ani zamestnávateľ už neexistuje, niečo by si v rukách mala mať. Ak sú to len výplatné pásky, tak potom aspoň tie, resp. ročné zúčtovania.
@lorela jj, asi tak... uz ked som odchadazala na matersku mal zamestnavatel dlhy na poistnom, netusim v akom "stave" firma koncila, mne len dali vediet, ze uz cca mesiac som nezamestnana - teda ja som bola vtedy na materskej a teraz na RD.
@ibrunova Lenže v dnesnej dobe to nerobi kazdy zamestnavatel a ak zamestnanec nevie čo potrebuje tak to nema. Bohuzial.😉
@zltalienka Ta firma musi mat oficiálny archiv, zamestnanecke veci sa musia archivovať myslim po novom 25rokov. Neviem presne.😉
@zltalienka zajdi na socialku a daj si vystavit prehlad zamestnani nwviem presny nazov a uvidis ci si bola poprihlasovana vsade kde si robila. Nemusi byt zamestnavatel fuser ale aj socialka ma bordel. Ja som takto zistila ze mam 6r medzeru pocas zamestnania kde som doteraz a hlasenku za mna som dokonca bola ja osobne odniest. Za 30r az dozijem dochodku by som bola prekvapena.
@eeffka ďakujem, ale ja som bola zatiaľ zamestnaná iba v tej jednej firme. Materskú mi zo sociálky dali, takže prihlásena som isto bola.
To už aby som odteraz skladovala papiere až do času odchodu do dôchodku, ktorý bude v mojom prípade možno v 80. rokoch ☹
@zltalienka aj ja a napriek tomu ze mi tiez posielali matersku ma neevidovali, lava ruka nevedela co prava...
ja ich neodkladam vobec, naco by mi boli 🙂
ked, si ich chces odkladat si ich naskenuj
@eeffka fiiha ... to snáď nie je pravda
Ja si odkladam mam sanon. Nikdy nevies aky bordel maju uradnici v suflatkoch...mojho stryka viedli 15 rokov ze je na dochodku ale zaroven ze aj pracuje a pritom zamestnavatel uz davno neexistuje...a ked zomrel a teta isla vybavovat vdovske, tak teta za priehradkou len gulala ocami, ze co jej vyhodil pocitac...tie dalsie natahovacky a zhananie papierov...no na nervy to bolo.
... nebolo by prvý krát, čo si zamestnávateľ nesplnil odvodové povinnosti a potom ľudia tesne pred dôchodkom mali problém dokázať, že naozaj bolo za nich odvádzané ... nakoľko robím s registratúrou a nie na jednom školení nám hovorili, že jediné čo môžeme pre seba a svoj dôchodok urobiť je odkladať si výplatné pásky, poctivo ich skenujem a odkladám ... jasné nik nevie kedy pôjdem do dôchodku a možno sa ho ani nedožijem ale odkladať si ich budem aj tak ... pre vlastný pokoj 🙂
@ibrunova Ale zadávateľka otázky predsa píše, že žiaden zápočtový list nedostala. A to je veľký problém. Firma už dokonca ani neexistuje. Preto radím, jednoznačne, odložiť si akýkoľvek doklad (čo za iných okolností odkladať netreba, napr. výplatné pásky alebo ročné potvrdenie o príjme), aby mala aspoň čosi v rukách, čo by dokazovalo, že uvedené roky odpracovala.
Čo sa týka uloženia (archivovania) osobných spisov a mzdových listov: Firma pri svojom zániku je povinná odovzdať všetku registratúru, teda aj OS a ML právnemu nástupcovi. Ak zaniká bez právneho nástupcu, tak svojmu zriaďovateľovi, ak ho nemá, tak externej firme zaoberajúcej sa práve úschovou registratúry zaniknutých subjektov. OL musia byť uchovávané 70 rokov po narodení, ML - 50 rokov. Sú to služby, za ktoré sa platí. Preto nebýva výnimkou a stáva sa často, že niektoré firmy odignorujú svoju povinnosť v zmysle zákona a pri zániku jednoducho zlikvidujú celú registratúru.
@zltalienka
Podstatné sú pracovné zmluvy a platové dekréty. Na ich podklade nie je problém napr.terajšiemu zamestnávateľovi vyhotoviť zápočtový list.
@zltalienka Ak mas rocne zuctovania alebo potvrdenia o prijme za kazdy rok, pripadne zapocet, tak nemusis.😉