Septembrové dieťa a škola

20nina14
5. feb 2019

Maminky, mam dcerku, ktora sa narodila 1.9.2013 a rozmyslam ci ju mam dat do skoly alebo este nechat rok v skolke. Mate niektora takuto skusenost? dakujem

baska_nice
5. feb 2019

Zalezi podla mna od jej sikovnosti. Vsak v skolke budu mat testy, tak aj na zaklade nich sa uvidi, ci je vyspela na to ist uz do skoly alebo nie

salvia247
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
renirv
5. feb 2019

Daju sa dat urobit aj u psychologicky normalne testy a ona vie podla nich potom odporucit ci uz moze ist do skoly ale radsej dat odklad 🙂

lucka08099
5. feb 2019

Ahojte, pripajam svoju aktualnu skusenost. Moja je narodena na konci augusta. Prave mali v skolke predbezne setrenie ohladom skolskej zrelosti a nam predbezne odporucili odklad. Podla slov psychologicky by skolu zvladla, ale pri jej povahe by to bol boj a mozne neuspechy by ju mohli praveze demotivovat a odradit od skoly. Jej povaha je taka, ze ak jej nejde vsetko hned alebo sa jej to nedari tak ako by chcela, zacina byt nervozna, zacina stresovat a prestava sa sustredit. Ma mensie nedostatky aj v grafomotorike. O dva mesiace pojdeme este na testy skolskej zrelosti, tak uvidime ale aj sama dcera povedala, ze sa na skolu este neciti, tak pocitame z odkladom. Lebo uz teraz je to niekedy boj, ked sa uci nejaku basnicku do skolky a nechceme toto zazivat pri kazdodennej priprave.
Takze za mna, ak mate pochybnosti, obratte sa na psychologicku poradnu a verim, ze vam poradia. Mne vlastne potvrdili tie moje pochybnosti, co som mala aj pred vysetrenim.
Inak pododtykam, ze dcera je takto sikovna, spolupracuje, chce a snazi sa, s pocitanim problem nema, nerobili jej problemy ani lahke pocty, pozna aj niektore pismena, vie si napisat aj meno, len ta jej povaha.

barruna
5. feb 2019

V skolke by to mali riesit, spytaj sa na to 🙂

majulino
5. feb 2019

@salvia247 prepac ale ako vazne? 2 dni skor a ide bez odkladu? Bola by o dva dni mudrejsia, vyspelejsia, sikovnejsia? Alebo ako? Nechapem. Co uz Len tie 2 dni zavazia.
Ja mam syna 14.8. isiel bez odkladu a Tak isto aj jeho kamarat 31.8.

majulino
5. feb 2019

@lucka08099 povahu nezmenis, moj je taky isty, odklad som nedala, teraz je druhak a boj je to stale rovnaky

simsalabim
5. feb 2019

@majulino tu ide skor o to, ze do skoly ide dieta, co dovrsi do 31.8. 6 rokov. Kedze tu ide o dieta narodene 1.9., treba ziadat o predcasne zaskolenie. Aspon tak to bolo, ked boli moje dcery male.

lucka08099
5. feb 2019

@majulino viem, ze povahu nezmenim, ale o rok bude mozno na skolu zrelsia. Ak to bude aj o rok rovnake, aspon si poviem, ze som pre nu spravila vsetko co sa dalo. A navyse preco jej o rok nepredlzit detsvo? Ale samozrejme, este to nie je iste. Pracujeme na vsetkom, co nam odporucila psychologicka a vsetko sa este uvidi po testosch skolskej zrelosti. Dovtedy je to otvorene. Chcem pre dceru to najlepsie

bona
5. feb 2019

@simsalabim a tak to je aj teraz 🙂
@20nina14 pokial je narodena 1.9. a chcela by si ju dat do skoly, ide o predcasne zaskolenie a budete musiet absolvovat diagnostiku v Centre pedagogicko-psychologickeho poradenstva a prevencie a na zaklade vysledkov psychologa vam zapis do skoly odporuci alebo nie. Pokial nie, je to vsak pre vas zavazne a dcerku nebudete moct zapisat, ak s tym aj nebudete suhlasit.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pininka
5. feb 2019

Nás má 15.9 a išiel. Boli sme u psychologický a jednoznačne ho odporučila, testy urobil lepšie ako deti ktoré mali už odklad. V škole nemáme žiadne problemy, je druhak.

salvia247
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anesim
5. feb 2019

Moja je narodena v juli, isla normalne do skoly, je najmladsia z celeho rocnika - z cca 90 deti. Vela deti je od nej starsich a su o rocnik nizsie. A u nich v triede je niekolko deti, ktore su o vyse rok starsie. Takze urcite by som ju dala do skoly o rok neskor, a kedze je narodena 1.9 tak myslim ze bude treba aj posudok z pedagogicko psychologickej poradne

arasidka123
5. feb 2019

@20nina14 moja je 21.9. a tiež ju dávam normálne od septembra do prvého ročníka...

tortelinka
5. feb 2019

@arasidka123 myslí3 na budúci rok? Lebo to nemôžeš rozhodnúť sama, ide o predčasné zaškolenie

pininka
5. feb 2019

@tortelinka rodič sa môže rozhodnúť sám, len potrebuje papiere od psychológa. Bola som osobne za riaditeľkou našej školy a povedala mi že je na mne či dieťa zapiseme alebo nie.

bona
5. feb 2019

@pininka ale v prípade predčasného zaškolenia rodič musí rešpektovať rozhodnutie posudzujúceho psychológa,pokiaľ ten rozhodne,že dieťa narodené po 31.8. nie je zrelé pre zaškolenie,škola to musí akceptovať a rodič takisto. Toto neplatí,ak dieťa dovŕši 6 rokov do 31.8.,vtedy má psychológ “len” poradnú funkciu,tzn.že ak by aj neodporučil z nejakého dôvodu zaškolenie,zakázať to rodičovi nemôže. No po niekoľkoročných skúsenostiach v CPPPaP-cke sa mi potvrdilo,že dieťa zaškolené aj napriek odporúčaniu k odkladu,sa nám častokrát v prvom ročníku “vrátilo” s tým,že tam boli ťažkosti a bolo treba riešiť jeho ďalšie fungovanie v škole.

tortelinka
5. feb 2019

@pininka presne ako píše, musíš rešpektovať odporúčanie psychológa

pininka
5. feb 2019

@tortelinka
@bona dievčatá hádam nežijeme v ilúziách. Dnes sa dá vybaviť všetko. Ja osobne som išla za úplne cudziou psychologičkou, lebo som chcela reálne vedieť ako na tom syn je, keďže zo škôlky sme mali spätnu väzbu že ho do školy púšťajú. Poznám však mnohých ktorí si to nechali vybaviť len aby ich dieťa nastúpilo. A to isté platí aj o problémových deťoch, ktoré majú mať posudky.

bona
5. feb 2019

@pininka 🤷🏻‍♀️ toto už je na “pracovnom” svedomí a vedomí každého psychológa, ktorý pracuje s deťmi. Našťastie,mňa osobne zatiaľ nikto nežiadal o nejaké “vybavenie”, vždy sa snažím rozhodovať (samozrejme,aj v spolupráci s rodičom) s ohľadom na to,čo by bolo pre dieťa najlepšie.

tortelinka
5. feb 2019

@pininka to je mi jasné...le nechápem čo by z toho rodič mal, nasilu dotlačiť dieťa do školy zbytočne skoro

pininka
6. feb 2019

@bona
@tortelinka veď to je to čo ja nechápem. Nám sa to stalo keď môj syn išiel na tie testy,že iná mamička od nás zo škôlky ktorej syn sa narodil koncom novembra! Sa rozhodla že pôjde na tie testy jej syn tiež. Darmo jej v škôlke hovorili že nieje pripravený, chlapec nezvládal ani škôlku, nechcel tam ostávať, každé ráno plakal. Na zápise jej povedali že emočné nieje na tom tak, aby zvládol nápor školy. Nepomohlo, doniesli vyjadrenie od psychologicky a do školy nastúpil. Je to pre mňa rovnako nepochopiteľné ako keď rodičia platia a vybavujú deťom skúšky, akékoľvek. Potom sa nečudujme akých máme odborníkov.

arasidka123
6. feb 2019

@tortelinka teraz september 2019..a áno viem že treba papier

tortelinka
6. feb 2019

@pininka ja mám novembrové dieťa, ani ma nenapadlo ho tlačiť do školy, skôr ma presviedčali o odklade, to som odmietla,

patrica8
7. feb 2019

Nas je tiez septembrovy, bude mat 6r. Stale rozmyslam ci ho skusit dat predcasne alebo nie. Pojdem s nim do centra na posudenie zrelosti a uvidi sa co povedia tam a potom to zvazime.
Uz teraz vyzera na 7rokov, pozna a vie napisat vsetky pismena aj cisla, lahke pocty tiez zvlada, aj detske sudoku vylusti 🤦‍♀️ neboji sa, chce byt vsade prvy, je ho pocut 🤣 ale je velmi sutazivy a len tazko znasa prehru a neuspech, ked ho nieco bavi vie sa super sustredit, ked nie kasle na to a nervuje sa. Takze emocne asi este nie je taky zrely, alebo je len taka povaha.
Uvidime teda co povedia v centre. Nechcem ho zbytocne skoro tlacit do skoly, ale tiez sa bojim ze ak pojde neskor bude sa nudit a viac vyrusovat.
Prepacte, vykecala som sa 🤭 len je to pre mna aktualne a velka dilema, som velmi nerozhodny clovek a toto je dolezite rozhodnutie 🤨

cawes
8. feb 2019

@patrica8 ahoj ja som narodena 13.9. a tiez som bola take dieta ako opisujes svojho syna, vedela som abecedu, pocitat, kreslit a ine veci. No prehru som znasala tazko. Moja mamka ma dala na posudkovu komisiu ktora rozhodla aby som do skoly isla. Cize som isla kvazi este v 5rokoch, mala som same jednotky, maturitu v 17tich😂🤣

patrica8
9. feb 2019

@cawes Tiez som mala spoluziacku co bola novembrova, teraz je doktorka.
Aspon si mala skor od skoly pokoj 🤣 a to sutazenie ti ostalo? Tahalo sa to celu skolu?

cawes
10. feb 2019

@patrica8 sutaziva som bola,chodila som na rozne sportove,tanecne sutaze ako aj hurbanov pamätnik, olympiady atd. Casom som sa naucila prehravat aj ked som vzdy robila tak aby som bola medzi najlepsimi😂. V puberte mi to bolo jedno ale neskor ako dospela pri dalsich skola h som vzdy skoncila z najlepsim prospechom😂 bifla no😂

dopolbokaodrata
10. feb 2019

Ja som 28. 8. a šla som normálne do školy, vedela som čítať písať už pri zápise v januári keď som mala necelých 5.5r, a učiteľka v škole ma po čase pri vyvolávaní a skúšaní začala ignorovať tak som sa potom prestala hlásiť a so sebavedomím to išlo aj v kombinácii s ostatnými faktormi dolu vodou. Ono je aj dôležité akú učiteľku vyfasuje v 1. ročníku, my sme boli tesne po páde komunizmu a, ešte stále mali učiteľky také metódy s ktorými by ich dnes hnali kade ľahšie. Ale som rada že ma dali do školy, v 17 som mala zmaturované a v 22 skončenú VŠ.