Schvália mi opatrovateľský?

janulik270
2. jan 2025

Dobrý deň chcem sa informovať dcérka má 14e má Adhd,add,depresie,PAS,Má vybavený TZP aj parkovací v škole má asistentku je kľudná
Keď príde domov potrebuje dospelú osobu niekedy stačí moment a do mladšej sestry poprípade do dospelej osoby skočí do bitky začne hádzať ľubovoľne predmety,búchanie dveri,nedokáže sa sama učiť stačí moment a hocičo ju rozčúli.Ja som od nového roka bez práce do teraz som chodila iba doobeda na 4hod .Je ťažko nájsť prácu aby som poobede už mohla byť s ňou.
Chcem sa informovať je šanca že mi schvália opatrovateľský?
Berie lieky ale to jej ja musím dať lebo zabudne.
Ak dostane amok v obchode nevie sa orientovať uteká z obchodu iným smerom ako má
Doma vie sa napiť,najesť ale musí byť doma s niekým v rodine nemám žiadnu pomoc.Je tam sanca na opatrovateľský?

kacena4
2. jan 2025

ak ma adhd nema addnakolko sa tieto dg. vylucuju, bud je jedna akebo druha +. depresie opatrovatelsky nie. na PAS ano ale zalezi od funkcnosti dietata

janulik270
autor
2. jan 2025

@kacena4 písala som všetky diagnózy ktoré má v papieroch.Viem že na Adhd opatrovateľský určite nie ale na PAS skôr. OP Som človek ktorý bol minimálne pár dní na úrade ale teraz keďže ťažko nájsť prácu idem na úrad ale keď vidím čo moja doma vystrája zvažujem na OP čo znamená funkčnosti dieťa napr: ?

rejka7
2. jan 2025

@janulik270 veď treba si podať a uvidíš, najlepšie je aby ti psychiater doporučil v správe opatrovateľský, vzhľadom na PAS, lebo na ADHD nedostaneš. Treba popísať psychiatrovi, čo dcéra robí, prečo to chceš.No, ale, je aj mentálne retardovaná? Lebo keď chodí do normálnej školy a má "len" výbuchy" zlosti, tak to nevidím ružovo, dajú ti na ňu nejaké antidepresíva, anxiolotiká a je to vybavené. Inak ja ťa chápem, lebo takéto deti sú problém, no ale štát to vidí inak. Skús, uvidíš.

janulik270
autor
2. jan 2025

@rejka7 mentálne retardovaná nie je.Chodi do bežnej školy má asistenta na 100% ale nikdy ho nemá má asistenta len na 3predmetoch.
Berie lieky neviem ktoré v poradí ale žiadna zmena skôr priberanie

selest
2. jan 2025

Nam schvalili na dg pas bez mr. Adhd ani ostatne dg nebrali ale pas zavazi len musis mat spravy od psychiatra psychologa, my sme davali aj neurolog a vsetci napisali ze vyzaduje opateru matky atd. Syn ma tzp ale neschvalili mu dopravu cize nema ani parkovaci..

janulik270
autor
2. jan 2025

@selest dcérka má parkovací ťzp na 90% čo som počula od druhých skôr treba od klinického napísať že je potrebné mať k nej dospelú osobu.
Psychiater že nie je potrebný.Tak uvidíme.

kacena4
2. jan 2025

@janulik270 potrebujes spravu od psychiatra ta je najdolezitejsia ten urcuje ci je dieta odkazane na opateru nakolko sa jedno o zakladne cinnosti ako hygiena, pohyb, obliekanie, jedenie komunikacia tieto cinnosti rozhoduju o funkcnosti dietata ci to dokaze alebo potrebuje pomoc - opateru

selest
2. jan 2025

@kacena4 presne tak
Aj pri pohovore na urade toto riesili najviac..

deti95060810
2. jan 2025

na koľko hodín chodí do školy?

janulik270
autor
2. jan 2025

@deti95060810 2krat nulte plus 6hod
1krat má 5hod chodí do 8.roc

rejka7
2. jan 2025

@janulik270 áno, správa od psychiatra je dôležitá, lebo jedine PAS ti závaží a to je psychiatrická diagnóza. Ale aj neurológ a logoped ak má nejaké takéto ťažkosti. No, ale z vlastnej skúsenosti ti doporučujem, aby to psychiater doporučil priamo v lekárskom náleze a potom posudkový z UPSVaR to zohľadní, lebo PAS je ozaj široký a keď vyjde na málo percent, tak ti nedajú. Posudzujú stupeň odkázanosti na opateru.