Schizofrénia - nárok na dávky

tricky123
16. aug 2022

Dobry den mam otazku na co vsetko ma narok schyzofrenik ...plny invalidny ma ale okrem toho ....co robit ak mne jeho manzelke skoncila RD a nastupila som do prace a on ma z toho stavy .....mame dve malé deti 3a4 roky .....ja mam dvojsmenu prevadzku ....ked na neho pride stav bojim sa nechat ho z dvoma detičkami ak ma paranoidnu schyzofreniu ...prosim poradte co robit .... Ďakujem

ckocka
16. aug 2022

Aký nárok by mal vyriešiť jeho stavy - musí ísť k lekárovi, prípadne sa nechať hospitalizovať.

janka2927
16. aug 2022

Skontaktuj sa s jeho psychiatrom a porozprávaj sa s ním....neviem ,čo myslíš,že na čo má právo,má schváleny ID,ak tam ešte nejaké iné choroby sú,tak nejaké kompenzácie...

petulda333
16. aug 2022

@janka2927 podla mna to mysli tak,ze ostane doma lebo sa boji deti nechat s nim. A ci teda aj ona ma nejaky narok na davky

janka2927
16. aug 2022

@petulda333 je možné ,že som to zle pochopila

janka2927
16. aug 2022

Ale v Tom prípade asi iba na dávku v nezamestnanosti,ale to si presne treba zistiť na úrade práce

tricky123
autor
17. aug 2022

@ckocka ano chodi k lekarovy ...aj hospitalizovany bol uz noekolko krat ...ale to som bola este na RD tak to sa falo ale terqz nemam kde deticky nechat ak ja budem chodit do prace ...skolka mi bobec newichadza podla smeny .....preto sa pytam ci sa da nieco vybavit aby som mohla ostat doma napr.alebo na deticky nejaku opatrovatelku ktora by postrážila kym by som bola v praci ale bo uz fat newem ...

tricky123
autor
17. aug 2022

@petulda333 ano nieco take som myslela .....pretoze v praci je dost problem aby ma pustali domov ak na neho zase pride ......zakazdym ......newem co robit .....noo bojim sa nechat ich z nim ak mu nieje dobre .. nikdy newiete co sa moze stat

tricky123
autor
17. aug 2022

@janka2927 viem ze je opatrovatelsky ale twn mi velmi ucty nezaplaty preto sa pytam ci sa da este nieco poriesit v pripade zw by som ostala doma z nim .....

ckocka
17. aug 2022

@tricky123 To je to isté ako by si bola samoživiteľka, starostlivosť o dieťa si musíš nejako poriešiť a žiadne dávky na to nedostaneš.
Opatrovateľský pre muža by vám najprv museli priznať, o čom silno pochybujem ak je schopný bežnej samoobsluhy, ale ja jeho zdravotný stav nepoznám.
V každom prípade sa informuj na úradoch, nie tu, toto je špecifická situácia.

kim2028
17. aug 2022

Okrem ID asi na nič. Teoreticky ešte príspevok na benzín od úradu práce, ale tam musí byť buď práca alebo stacionár. Inak vážne nič. Možno opatrovateľský by mohli priznať. Mám troch kamarátov so schizofréniou zo stacionára, ktorí majú na seba vybavené opatrovanie. Podmienky nepoznám však, že akým pacientom dávajú to...

stefi_k
17. aug 2022

@tricky123 no ja by som sa o tie deti bala, ked ma stavy. To ich s nim nechaš naozaj same, keď vieš, že nie je v poriadku ?