Ahojte žienky alebo aj páni, chcela by som radu ohľadom toho ako postupovať v prípade,že chcem uznať naše manželstvo pred tvárou cirkvi a teda Boha, ktoré sme uzavreli pred 8 rokmi s manželom na úrade. Máte niekto osobnú skúsenosť? Treba si podať žiadosť biskupovi, ale neviem kde ju vziať atď. Prosím len rady, ak máte naozaj reálnu skúsenosť, hlúpe komentáre si nechajte pre seba, ďakujem .
@blaazi ale toto je sanácia manželstva, to je uznanie manželstva, nie obnovenie sľubu...pri tomto nedávaš nový sľub ale je to uznanie sľubu, ktorý si dal/a napr. na úrade, to som sa dnes dozvedela na jednom fóre, to písal kňaz...
@lenocka137 aha, to som este nepocula 👆🙄 v tom neporadim.
@blaazi nevadí aj tak ďakujem 🙂
@lenocka137 toto som našla, síce nie som katolícka, ale možno pomôže.
https://www.katolickenoviny.sk/spytali-ste-sa/c...
@lenocka137 moja sesternica mala sobáš na úrade a o dva roky cirkevný. Prebiehalo všetko úplne tak ako pri iných pároch. Išli za farárom, určili si termín svadby, chodili na náuku, muž musel priniesť krstný list lebo bol krsteny v inej farnosti.
Žiadna sanácia ani nič iné zvláštne sa nekonalo.
@akinomel áno to som našla aj ja, aj tú žiadosť ale to sú Košice, skúšala som hľadať aj na stránke našej fary ale nič som nenašla, skôr som myslela, že či niekto nemá reálnu skúsenosť s tým, že či im vyhoveli a uznali, či stačí len žiadosť podať alebo ešte treba niečo ďalšie a tak, ale ďakujem veľmi pekne za váš čas a ochotu 😊
Sanácia spočíva v udelení dišpenzu od manželskej prekážky alebo od predpísanej formy slávenia manželstva.
Teda sa predpokladá.ze existuje nejaká prekážka.pre ktorú sa nedá uskutočniť klasický sobáš v kostole.
Na tvojom mieste zájdem osobné na biskupský úrad.maju aj právnikov a vysvetlia ti to.
@janinah ďakujem pekne
@lenocka137 to budeš musieť riešiť cez kňaza a biskupský úrad. Jednoduchšie je normálne sa zosobášiť (aj keď len o 2 svedkoch - aj to môžu byť miništranti dospelí alebo hocikto kto tam bude) 🙂
@lenkakravcova len ja už druhú svadbu nechcem...
Veď zobrati už ste načo také ceremónie riešiť.
@lenocka137 určite s a treba obrátiť na farský úrad v meste trvalého pobytu. Sú dve možnosti, buď budete mať ešte raz svadbu v kostole, alebo je tu tá druhá forma o ktorej píšeš, t.j že sa vaše manželstvo uzná za právoplatné, podmienkou je súhlas oboch partnerov. Čiže smer farský úrad 🙂
@lenocka137 na miestnom farskom urade knaz urcite rad poradi. Postup by mal byt rovnaky ako pri nezosobasenych paroch. Moji rodicia absolvovali sobasny obrad v kostole po rokoch civilneho manzelstva, vybrali si moznost v sukromi pri knazovi a dvoch svedkoch, bolo potrebne absolvovat nauku s knazom. Povolenie biskupa nebolo potrebne, tyka sa to len tych manzelstiev, kde je potrebny dispenz (napr. len jeden z partnerov je z kat.cirkvi). Vsetko vsak objasni a poradi miestny knaz, najlepsie zajst na farsky urad osobne.