Dobrý deň. Nemôžem nikde nájsť info... Bola som 5 rokov zamestnaná a teraz som k 13.5. dala výpoveď. Hneď som sa prihlásila na sociálke aj na zdravotnej ako DNPO. 3.6. ma gynekolog vypísal na PN, rizikové tehotenstvo. Odvody do sociálnej neplatím a mám aj nárok na nemocenské. Ale ako je to s odvodmi do zdravotnej poisťovne? Tie si musím platiť,aj keď som PN? ĎAKUJEM
@mogaa ano
@marhulka57 pokiaľ si na PN tak odvody neplatíš, len následne v ZP budeš dokladovať že si bola na PN
@mogaa Momentálne mám nedoplatok za minulý mesiac a neviem či to uhrádzať,či nie. A ako by som to mala vydokladovať?
@marhulka57 zavoláš na SP, že si PN a chceš potvrdenie na vyplucenue platenia zdravotného poistenia. Vedia ho vystaviť na počkanie alebo poslať poštou. Len je to potvrdenie o vyplatených dávkach,čiže za predchádzajúci mesiac sa vystavuje až po dátume platby
@lilinka88 takze musím počkať, kým mi prídu peniaze a potom to pošlem? Ďakujem vám veľmi pekne za pomoc.... Už som zúfalá, lebo v ZP stále tvrdia,že to musím zaplatiť a hotovo. Žiadna ochota z ich strany.
@marhulka57 buď im dáš prefotený začiatok PN a prechodka za mesiac alebo na SP ti dajú potvrdenie o vyplatenej dávke PN
@mogaa Ešte by som Vás chcela poprosiť o radu... Čím sa mám oháňať na zdravotnej? Tam sa so mnou nikto nechce baviť, že či je nejaký zákon alebo tak. Čakala som aj na vyjadrenie z UDZS ale tam sa nikto nevyjadruje a sociálna nie je kompetentna sa k tomu vyjadrovať. Či im len to potvrdenie poslať a viac to neriešiť? Veľmi pekne ďakujem
@marhulka57 nerozumiem prečo a čím sa chcete oháňať na zdravotke....veď doložte potvrdenie zo SP o vyplatených dávkach, tam je predsa začiatok PN uvedený.....alebo im prefoťte začiatok Pn, počas PN je výluka z odvodov
@mogaa lebo keď som tam volala,tak jedna mi povedala,že treba doložiť papier a pošlú vyjadrenie. Ja som im poslala papier zo sociálky,že mi schvaľujú nemocenské. Druhá pani mi odpísala,že keďže som samoplatitel,tak aj počas PN musím platiť. Ale ja si myslím,že keď som poberateľ dávok, tak som poistenec štátu. No uvidim... Prepáčte,že stále otravujem a naozaj vám úprimne ďakujem. Ja som v tomto smere taký "stresak"😃
@marhulka57 ak máte nedoplatok, tak je za obdobie, kedy ste neboli PN (od skončenia pracovného pomeru do vypísania PN) - ako DN vám vznikla povinnosť sama si platiť zdravotné poistenie. DN (dobrovoľne nezam.) platia v roku 2022 79,31 € za kalendárny mesiac vždy k 8. v mesiaci. Určite treba zaplatiť čím skôr, lebo úroky z omeškania sa uplatňujú za každý deň omeškania, rastú.
@marhulka57 otehotnela si počas PP?