S manželom nežijem 3 roky a čakám bábätko s novým partnerom. Ako vybavím otcovstvo?

23. máj 2022

Ahojte prosím vás čo mám robiť? Som vydatá ale s manželom nežijem už 3 roky. Mám nového partnera s ktorým žijeme v Nemecku. O mesiac sa nám narodí bábätko. Dnes sme boli na úrade vybaviť otcovstvo ale je s tým problém keďže som vydatá. Na Slovensko je teraz problém ísť. Priateľa s práce nepustia a ja sa na tak dlhú cestu necítim. Prosím poraďte mi čo mám urobiť 😒 aký papier alebo čo mám vybaviť aby môj priateľ bol napísaný ako otec nášho dieťaťa.

opica_skorica
23. máj 2022

To mas tak:
Ak od rozvodu manželstva uplynulo pred narodením dieťaťa menej ako 300 dní, matka nemôže určiť otcovstvo, nakoľko platí zákonná domnienka, že otcom dieťaťa je bývalý manžel matky (§ 85 ods. 1 zákona o rodine), a ten bude zapísaný do rodného listu ako otec dieťaťa až do času, kým nebude na príslušnom súde zapreté jeho otcovstvo. V súlade s § 86 ods. 1 zákona o rodine môže manžel matky podať návrh na zapretie otcovstva najskôr v deň narodenia dieťaťa. Matka v takom prípade nebude čakať s vydaním rodného listu na rozhodnutie súdu, ale na matrike predloží občiansky preukaz, sobášny list, právoplatný rozsudok o rozvode a súhlas otca – bývalého manžela o mene dieťaťa (ak odmietne súhlas o mene, bude vystavený rodný list bez mena, len s priezviskom dieťaťa a meno určí súd podľa § 1 ods. 2 zákona 300/1993 Z. z. aj bez návrhu, na podnet matričného úradu)

pribinak
23. máj 2022

Ty si tu už raz písala, aj vtedy aj teraz ti napíšem to iste.

najskôr sa musíš rozviesť. Tvoj muž bude musieť zaprieť otcovstvo a až potom bude tvoj priateľ zapísaný ako otec do rodného listu dieťaťa

zojanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
opica_skorica
23. máj 2022

A ty si stale vydata, zo zakona je za otca povazovany manzel.
Jedine ti pomoze vyssie uvedeny postup - zapretie, sud.

devin123
23. máj 2022

Nevybavis. Otcom dietata bude zapisany tvoj manzel, aj ked spolu nezijete. Je to myslim v zmysle zakona o rodine. Po narodeni mozes ty alebo aj on podat na sud ziadost o zapretie otcovstva. Az po rozhodnuti sudu sa manzel z rodneho listu ako otec zrusi a moze sa zapisat biologicky otec.

vroni
23. máj 2022

Skoro zistujes, keď už sa dieťa o mesiac narodí 🤦‍♀️
Odpoveď je, nevybavis to nijako. Do rodného listu zápisu tvojho manžela. Až po súdnom zapreti otcovstva môže byť zapisany biootec.

monykam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
indiankaindi
23. máj 2022

@monykam ako sa môžu vziať, keď je ona ešte stále vydatá?

oblecenie99
23. máj 2022

No budeš sa súdiť dvakrát, rozvádzať sa, aj riešiť popretie otcovstva. Nijakým iným spôsobom to nevyriešite.

luliu
23. máj 2022

Otcom je podľa práva tvoj manžel, nevybavis to nijako. Trebalo riešiť skôr....