Dobry deň!Som na materskej a mam dve deti.Chcela by som sa rozviest s manželom, pretože je už viac ako pol roka nezamestnany a ani si nesnaži hladať prácu. Ja som mu našla niekoľko prác,ale ani do jednej sa nešiel pýtať (a dovody boli- že on nepojde pracovat do fabriky alebo, že nebude pracovat za par korun a atd...).Tak som sa rozhodla,že požiadam o rozvod.Nedávno som si aj našla priateľa,ale on pracuje v Škótsku, chela by som ísť tam bývať po rozvode.Može ma potom manžel napadnúť,že som uniesla deti,alebo niečo také?
Dakujem Elise.To nie je jediny dovod.On je od rana do vecera len na internete, nevenuje sa ani detom,no hlavne starsiemu synovi.Ja som to skusala davat stale do poriadku,ale on mi len povedal,ze ma nechce pocuvat, a ze hovorim blbosti.A ze to nechce teraz riesit.Skusala som to moc krat a nic.Nedokazeme sa uz ani normalne porozpravat,len vacsinou po sebe kricime alebo sa nerozpravame vobec.Ale najviac trpia deti a uz len kvoli tomu by som to aj chcela urobit.Ja uz k nemu ani nic necitim a ani spolu nezijeme uz intimne nejaky cas.Cim viac som to chcela dat dohromady,tym viac sa to pokazilo. ☹
Takze to nemoze urobit,ja keby som tam nemala trvale bydlisko?
jaja nemusíš tam mať trvalé bydlisko ale ked sa chceš presťanovať do zahraničia myslím že sa tam musíš nahlásiť (je tu tiež jedna téma ohladom vysťahovania do cudziny)
dôležité je aby ti zverili deti (čo si myslým nebude problém) 😉
držím ti palce aby sa ti podarilo všetko vyriešiť k spokojnosti. rozvod je veľmi ťažký☹ tak ti prajem vela síl 😉 😉
ak by si zašla na oddelenie sociálnej kurately na urade práce sociálnych vecí a rodiny tam ti ohľadom výživného a zahraničia a zverenia detí do výchovy poradia konkrétne 😉 určite pri rozvode bude deti zastupovať sociálna pracovníčka-kolízny opatrovník s tou a terba porozprávať podrobnejšie🙂
Elise,som ti velmi vdacna.A dakujem velmi pekne este raz.Velmi sa toho rozvodu bojim ☹
jaja ip 😉
jaja, vycestovať do Škotska môže slobodne, nepotrebuješ súhlas nikoho. Ale ak by si chcel vziať so sebou aj deti a tvoj manžel by s tým nesúhlasil, musíš sa obrátiť na súd, lebo ide o podstatnú vec, na ktorej sa rodičia nedohodli.
diky Andzi.Ja sa o tom chcem zmienit pri rozvode, takze uvidime.
jaja, to samozrejme môžeš, ale toto sa v rozvodovom konaní riešiť nebude.
aha,takže,to budem musiet zasa podat žiadost o to...ok diky.Uz mam v tom trosku viac jasno ...
áno, lebo v rozvodovom konaní sa rieši len samotný rozvod, výživné a styk s maloletými deťmi. Súčasťou rozsudku o rozvode nič iné nesmie byť. Veci týkajúce sa nezhôd pri výkone rodičovských práv rieši súd v inom konaní.
ahojte vidím že ste tu už dlho neboli a tak len dúfam, že si to prečíta niektorá z vás.
po rozvode boli detičky zverené do starostlivosti mne, otec poriadne platí výživné ale o staršieho syna nemá záujem a dokonca ho totálne ignoruje od poslednej návštevy na sociálke a nepovie mu ani ahoj nehovoriac o meninách či vianociach. k dcérke sa správa pekne zahŕňa ju darčekmi. v decembri som sa znova vydala a manžel pracuje v zahraničí (EÚ, chceli by sme za ním odísť ale bojím sa že ex nedá súhlas a zostaneme tu a bude to vzťah na diaľku. a ak odídeme len tak nebude sa to brať ako únos veď aj on je otec a na deti má právo. vedeli by ste mi poradiť ako postupovať? ďakujem
To je dobře,že máš děti vpéči.To je první a důležitý krok.
Ted ti nezbývá,než podat žádost na soud.Zádost o povolení žití děti v jiné zemi a upravu styku s otcem v takové situaci.Není to jisté,budeš muset dokazovat,proč to chce udělat,proč by to podle tebe bylo lepší i pro děti,když by žily tam,že to určitě neděláš proto,abys zabránila styku s otcem.Když to dostatečně zdůvodníš,myslím,že povolení dostaneš.
Ahoj 🙂 ,
aj keď viem, že je nevyhnutné spojiť sa s kolíznou opatrovníčkou, nakoľko som rozvedená ..., predsa by som sa chcela opýtať, možno poradiť a prípadne i požiadať aj takouto formou o pomoc, či možno osobné skúsenosti ... s niekým s podobným osudom.
Som rozvedená, ešte žiaľ pred majetkoprávnym vyrovnaním. Môj ex je veľmi materialisticky založený, preto viem, že toto bude dopredu veľký problém. Dosť podstatná je aj skutočnosť, že sme sa pred samotným rozvodom dohodli o výške výživného, o symbolickej časti prispievania na inkaso ... atď. Hneď ako nás rozviedli sa však "sľuby" zmenili na realitu. Ostalo akurát tak výživné a výška príspevku na inkaso /mimochodom doteraz s riadnou dierou v zákone/ ... neprispieva ničím. Čiže ma škaredo dostal ... ja som bez práce ... s domom a záväzkami na krku ... preto musím nutne riešiť existenčnú situáciu.
Mám možnosť odísť do zahraničia, kde by bola práca ... dom by sa odstavil - na temperovanie dokedy by sa nenašiel kupec ... ale "ex" bude robiť problém, čo sa dieťaťa týka, to mi je nad slnko jasné. Čo s tým? Vie mi niekto pomôcť, máte nejaké podobné skúsenosti? Práca by bola v EU ..., dieťa chce ísť, len sa obáva, že ako ublíži môj ex mne ... na druhej strane si ho nechce pohnevať, ale nechce ísť určite za ním ... chce ostať so mnou a nasledovať ma.
Môže mi nejak ublížiť? Ak mám dieťa zverené ja, môže mi zabrániť vycestovať? Ďakujem. N
Ked ste nemaly manzelsku zmluvu vsetko sa deli ci sa mu to paci alebo nie inac na Slovensku je zakon iked nie ste v manzelskom vztahu a zije te spolu v jednej domacnosti viac ako 2 roky uz sa delite 50-50. V takychto pripadoch zacne prepisovat vsetko na maminu alebo otca ( ak je trochu s rozumom) no a ak nemas nijake dokazy ze to si originalne kupili vy tak potom zbohom zial tak to funguje.
Co sa tyka vyzivneho na dietata ak je vyzivne udelene konecne sudom otec dietata je povinny platit ak by tuto splatku meskal 3x teda 3 mesiace mas moznost ho ohlasit na sude sud da nanho zatykac a tak ide on do basy a stat preberie povinnost platit mnohi tento system este nepoznaju na slovensku nakolko je novy a zial dostat presne informacie je zial dost tazke bez toho aby si neisla za pravnikom co ziada len za informacie dost vela. Inac ak vy na to nemate je aj ta moznost ze poziadate sud aby vas manzel zaplatil a tak to bude ako odskodne za vase alebo vasich deti co sposobil dusevne pertoze aj deti trpia rozvodom. ( Takto sa rozviedol napriklad aj moj stryko musel vyplatit aj ex manzelkynho pravnika)
CO sa tyka odyst detmi po rozvode do zahranicia nie je problem ak rozvod je uz vykonany vsetko sud urcil - vyska vyzivneho rozdelenie majetkku vyzivne vies dostat aj postov aj na ucet takze to by nebol problem a tiez sa da cez conzulat ( ambasadu). Jedine co by mohlo trochu komplikovat je ak manzel poziada o moznost vidat deti a tak ak plati alimenty ma aj na to narok takze tam bude musiet byt dohoda bud len medzi vami alebo sudne ak to chcete mat iste . ( napr kazdy druhy weekend alebo vianoce letne prazdniny )
Este jedno ma napadlo ak sa rozvadate v 2 roznych krajinach beru sa obe rozvodove prava do pohladu.
chcela by som sa opytat ako je to ak maju manzelia zrusene bezpodielove spoluvlastnictvo koli podnikaniu zo strany manzelky a ta podnikanie zrusila zamestnala sa a prispievala do domacnosti - predali byt postavili dom a teraz rozvod manzel mi nechce dat nic ani veci ktore som do domu priniesla ja ani dary ktore som dostala od rodiny, musela som odist s jednym kufrom - som s dietatom 1,5 ročnym na materskej a asi skoncim na ulici .....
ahojte,
teraz moj problem s pohladu otca, prosim vas o nazory a rady.
rozviedol som sa pred 3 rokmy, dvovod moja zena nebola v hlave celkom v poriadku, od podania ziadost po rozvod ubehlo 5 mesiacov a v tej dobe mi moja este manzelka branila v styku. po rozvode sa vsetko zmenilo lebo sme so zenou maly firmu ktora bola na meno mojej ex a preto som zostal bez prace a koli firme zadlzeny az az.maleho som mohol navstevovat kedykolvek, lenze moje dlzoby ca 980€/mesacne ma donutily odist za pracou do zahranicia.syna som navstevoval asi 4 krat do roka viac som si nemohol dovolit financne ale skypoval som s nim kazdy tyzden ked bol u mojich rodicov lebo s ex nedrzim ziadny kontakt.ale maly navstevoval moju rodinu otca s mamou kazdy vykend vsetko bolo v pohode po pol roku mi ex vykricala ze nech si zoberiem maleho do zahranicia lebo ona s nim nema sancu na pracu a ani na priatela.ja som to nemohol prijat nakolko maly mal 2 roky a ja som zil v ubytovni bez kamaratov takze to neslo.teraz po troch rokoch som sa dozvedel ze moja ex planuje odcestovat do usa s malym a chce mi zabranit akykolvek kontakt.moze to urobit ???? viem ze ju mozem obvinit z unosu ale tam aj tak rozhodne potom sud ked to spravi som povinny dalej platit vyzivne???? prosim pomozte mi.medzi mnou a nim nieje perfektne otec a syn lebo nezijeme spolu ale ked sme spolu je to supi pre oboch ale ja nechcem ten min kontakt prerusit ake su moznosti???
@liechen tusim je to tak ze pokial mate obaja opateru nad synom tak si ho len tak nemoze vziat prec.
pokial ho ma tak ma tusim ona pravo ho vziat kam chce a ty si mozes za nim pricestovat. skus sa ale obratit na socialny sud alebo co v sk je na toto a tam ti povedia ako pokracovat.
ak by odisla bez suhlasu a ty das tresne oznamenie bude mat pruser....bude sa musiet vratit a ak by trvala na odchode sud by rozhodoval ci moze odist alebo nie..sud pozera na ucel vycestovania na podmienky dietata tu a tam a ..v podstate sa snazi aby to bolo v zaujma dietata....odist moze len zo suhlasom otca.... ja tiez planujem odist ale s ex sme sa doholi a suhlas mi dal....je to tazke pre oboch dostat sa do takej situacie...ale najlepsie je sa dohodnut mimosudne...predsa potom su vztahy privetivejsie a da sa cakat aj nejaka ohladuplnost...
ohladuplnost u nas nefunguje odkedy sa mi narodilo s novou priatelkou dieta,je sanca ze pokial vycestuje do zahranicia bez suhlasu zveria dieta mne do opatery???alebo na to mozem zabudnut.
@liechen
aj ked ho ma zverene do opatery ma splnit napriklad stanovene dni a hodiny aby otec mohol byt s nim a ak je v zahranici tak jasne ze sa to dat nebude,,,, je jedno ze ich mas v opatere bez suhlasu otca vycestovat nemozes...viem o tom dost lebo som to riesila a bola aj u advokatky pre radu
@maria200981 take lahke to neni. videla som raz jeden pripad a tam na koniec zvazili ze dietatku je lepsie pri otcovi a nie pri mamine (odstahoval sa do usa) . matka sa mohla postavit na hlavu. dieta tam malo svojich kamosov, svoje zazemie a svoje vztahy uz vytvorene...nemohli ho odtrhnut uz.
lepsie je sa s matkou dohodnut resp pytat sa priamo na sude ake ma otec moznosti. takto na fore je to len dohoda a spekulacia. ja by som sla urcite na sud alebo na socialne. nemam ani pravnika ktoreho by som ti mohla odporucit..zial
@cmeliatko no ved ano presne to som hovorila ze to vobec nieje jednoduche najma ak nepride k dohode...potom je vsetko v rukach sudu co a ako rozhodne....preto je najlepsie snazit sa dohodnut ak nie, riesit to sudne,,,,
ale v nijakom pripade nemoze matka odist len tak prec do cudziny ak s tym otec nesuhlasi..
@liechen
urcite by ti sud nepridelil dieta len preto ze matka odisla bez opytania do cudziny ale ak by preskumalo podmienky dietata dovody na odcestovanie a ak by prosto sud uznal za lepsie aby dieto ostalu u teba lebo mu vies zabazpecit istejsi a bezpecnejsi zivot ...mohlo by sa stat..ale neviem...nepoznam taky pripad ..to su len moje uvahy
@maria200981 moze. v mojom pripade to bolo tak ze otec na mna neplatil alimenty. mamina odisla so mnou do zahranicia a dostal akurat pisomne ze sme sa odstahovali. nemal co mat proti kedze opatera bola zverena do ruk mojej maminy a on ma mohol maximalne pod dozorom mojej maminy navstivit.
jedine co musel schvalit otec bolo ze prijmem zahranicne obcianstvo - co samozrejme ze nenamietal.
@cmeliatko......ja som behala za advokatkmi lebo som si bola ista ze mi otec suhlas neda...a kazdy mi povedal musi byt dohoda inac sama nemozete odist bude sa to brat za unoc.....atd... ano tvoja mamka mozno neinformovala otca ze ste odisli,...ale ak otec nerobi nijake kroky tak sa vlastne nic nedeje...problem by zacal ak by tvoju mamku udal na policci za unos dietata a vtedy sa to zacne riesit....tvoj otec to asi nechal tak....a preto ste z toho nemali problem..... ja som nakoniec na moje prekvapenie suhlas dostala takze to nemuselo iist sudom ale ak by som nedostala muselo by som pisat na sud..ak by som nechcela riskovat trestne stihannie...
já jsem byla v podobné situaci, s tím rozdílem, že ex se z jedného dne na druhý sbalil a odešel...tak jsem dva měsíce na to podávala žádost o rozvod...o několik měsícu na to, byl ex už v zahraničí, kde se zdržuje dodnes...syna viděl tak dva krát do roka, přesto, že sme měli stanověnou úpravu styku, podotýkám, že jsem souhlasila v jeho prospěch. teď bych chtěla, podle jeho vzoru také vycestovat, protože si v místě mého bydliště neseženu takřka žádnou práci...myslím, že se stykem by problém nebyl, i kdybychom byli oba v zahraničí, všechno závisí jen na komunikaci, kdyby dal předem vědet, že přijede, tak bychom pŘijeli i my se synem...pokud se jí ale někdo vědomě vyhýbá, pak je to jeho věc .Já jsem byla ochotna akceptovat všchna rozhodnutí mého ex a přesto, že žije a pracuje v zahraničí, nikdy jsem nic navíc od něj nechtěla. On moc dobře ví, že já nemám s komunikací nejmenší problém a nikdy jsem mu nebránila, aby se s ním viděl, jen aby akceptoval určité věci, týkajíci se syna.
jaja nemôže aj sesternica sa presťahovala na nový zeland a jej ex platí na učet alimenty. a škotsko tuím tiež patrí do eu takže nemal by byť problém ty môžeš nasledovať nového partnera alebo íst za prácou kdekolvek a ked ti ti na súde zveria deti do opateri malo by to byť ok.
apropo rozvádzať sa kôli polročnej (ročnej) nezamestnanosti mnažela je trošku divný dôvod. 😒 😔