Rozvedená matka a dieťa študent 18 r. Na čo má nárok?

klikklok
16. feb 2011

sestra je rozvedena s dvoma dcerami jedna studuje a dovrsila 18 rokov a druha je neplnoleta na nu dostava od ex peniaze ale na starsiu nie ma na nieco narok alebo si musi o nieco ziadat dcera ked je plnoleta?

miroslava72
16. feb 2011

ak sa stale pripravuje na povolanie-teda studuje denne studium,tak samozrejme ma narok i na vyzivne. Tym,ze dovršila 18 sa nic nemeni. Ak uz ex neplati jej mame, tak nech si sama poziada o vyzivne,lebo je uz plnoleta a peniaze budu chodit priamo jej.

titkovamiriam
16. feb 2011

platiť musi ak študuje do 25r,dokonca priatel ma syna22r ktorý po skole je uz druhy rok na urade prace a musi nadalej na neho platit tiez maxim do 25rokov alebo kym sa nezamestna.dalsie dcery ma 20 rocne studujuce a povinnost trva.Ak by chcel prestat platit aj tak musi poziadat sud svojvolne nemoze prestat platit.

andzi
16. feb 2011

@titkovamiriam nesúhlasím, podľa zákona o rodine trvá vyživovacia povinnosť do času, kým dieťa nie je schopné sa samo živiť, nie je stanovená žiadna veková hranica, ak dieťa už neštuduje a je evidované na úrade práce, tak vyživovacia povinnosť rodiča zaniká, pretože zákon hovorí, že vyživovacia povinnosť trvá dovtedy, kým dieťa "je schopné" sa samo živiť, nie dovtedy, kým sa dieťa aj naozaj samo živí. Zákon teda uplatňuje princíp potenciality príjmu a ak je v evidencii uchádzačov o zamestnanie, tak sa uchádza o prácu, čiže je schopný pracovať, aj keď momentálne tú prácu nemá. Problém je ale taký, že podľa sociálnoprávnych predpisov sa dieťa do 25 rokov považuje za nezaopatrené a ak nemá prácu a je v evidencii uchádzačov o zamestnanie a žije v spoločnej domácnosti s rodičmi, tak jeho príjem sa posudzuje spoločne s rodičmi.

titkovamiriam
16. feb 2011

andzi bars by si mala pravdu,no priatel je priklad ze to tak nefunguje.jeho syn nieje uz druhy rok na ziadnej skole-no ked dal ziadost na ukoncenie vyplacania alimentov tak na zaklade toho ze syn nema pracu-dokonca moze par hodin brigadovat/inak robí na cierno/,a ma aj socialnu podporu-alimenty nezrusili.

klikklok
autor
22. feb 2011

ok kocky tak teraz mame v tom jasno a co podpora na stravu a cestu internat to vsetko musi mlada ziadat alebo matka pre nu ?
a ona ked pride o pracu a vyzera to tak ze ano, co poterbuje povybavovat ?to je otrasna situacia joj 😕

klikklok
autor
1. mar 2011

tak a prisla ta necakana sprava sestra je bez prace nahlasi sa na UP a co dalej poradte nebude jej to stacit na zaplatenie elektriky atd ...... poradte

pistalka2202
17. aug 2012

ahojte, som rozvedená s dvomi deťmi, môj starší syn má 18r., mladší má dva mesiace, mesačný príjem mi tvorí materská 219e,výživné na staršieho syna 33e a rodinné prídavky na obe deti..vedel by mi niekto poradiť, či mám v tejto situácii nárok na nejaký príspevok zo štátu aj keď nie som rómka 🙂..bývam spolu s mamkou v rodinnom dome, mamina je nezamestnaná a poberá dôchodok po ocinovi....